Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/10/28

:-))) Szépjóreggelt!
Ollyyannagyon szép a reggel, ha az ember ráér!
Jó nagy, másfél órás kutyasétáltatás, szedtem egy nagy csokor mindenféle őszi bogyót meg szép színes lombot, gyönyörű csokrom lett.
Reggelire körte sajttal, utána tejszines kávé. Frissen főzött kávé folyékony tejszinnel, nem pedig irodai neszkávé tejporral! Kényelmes zuhany, mindenféle krémek és szépítőszerek, jajj, el vagyok kényeztetve. Ilyenkor valóságos életművésznek érzem magam :-))

Sőt, máma ebédet is fogok főzni! Így mulat egy magyar úrhölgy!

Mivel amúgy sem vagyok túl nagy paprikafogyasztó, currys csirkét fogok csinálni:
Egy fél marék vékonyra csíkozott csirkemellet beledobok a forró inoxlábosba (aki ragaszkodik a hagyományos technikához, az egy kanál forró olajba), rányomok két gerezd fokhagymát és fehéredésig sütöm a húst. Akkor rászeletelek egy banánt, egy hámozott és magozott almát, rászórok két evőkanál kókuszreszeléket és egy teáskanál curryvel meg csipet sóval ízesítem. Lefedem, puhára főzöm. Sűrű, pikáns, szószós étel, rizzsel szoktam adni. A rizst viszont mindig megpirítom egy kanálnyi olajon, egy bögre rizsre két bögre vizet öntök, lefedve, lassú tűzön főzöm és amikor megpuhult, elzárom a lángot, de a rizst szorosan lefedve még hagyom a gőzben puhulni.

Csak az a nyavalyás pascal ne árnyékolná be a napomat :-/

Amúgy ezt a paprika-botrányt nem szabad féllvállról venni, az aflatoxin veszélyes méreg:
"A mikotoxinok mikroszkópos gombák és penészek termelte mérgező anyagok. Számos fajtájuk az ember által is felhasználásra kerül, és közismert, mint a penicillin. Számos káros fajtája azonban évente nagy termésveszteségeket, állati elhullásokat okoz, de gyakran az embert, egészségét is veszélyezteti. A legismertebb katonai célra is használatos mikotoxin a “sárga eső” egyik alkotórésze a trichotecen (T2), amelyet a Fusárium és Stachybotrys fajok termelik. A mikotoxinok kártétele hazánkban is előfordul, de a trópusi klímán az általuk okozott mezőgazdasági (főleg raktározási) veszteség igen jelentős. Az iraki B fegyver programba is bevonásra került egy rendkívül erős, rákkeltő és májkárosító hatású mikotoxin, az aflatoxin, melyet az Aspergillus flavus termel. Az aflatoxin nem is annyira akut toxicitásával, hanem súlyos késő kihatásaival, mutagén és karcinogén képességével tűnik ki. Hatásai alapján nagy a pánikkeltő képessége, így megfelelő lehet biológiai fegyver előállításának céljára."(forrás)
Az ÁNTSZ honlapján érdemes figyelemmel kísérni, hogy mely gyártók paprikái fertőzöttek. És én a piacokon kapható, cimke nélkül árult, akciós kolbászok vásárlását sem javasolnám. Azokról én már régóta sejtem, hgoy a túlzott fűszerezés az egyébként gyenge minőségű alapanyag íztelenségét próbálja elfedni. Most még a fűszer is fertőzött, hát, nem is tudom.
Az osztrákok fagyállóval édesített bora, a dioxinos csirke, az agysorvadásos marhahús, a szalmonellával dúsított csokoládé és eperleves, semmi nem riasztja el a mohókat a minőségrontástól! Csak az a baj, hogy az ilyen ügyek miatt nem csak a konkrét gyártó megy tönkre, hanem egy teljes ágazat megroppan.