Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/10/24

Ezt a hírt vagy három napja hallottam. Nem is hír, Göncz Kinga szociális és egyébügyi miniszter nyilatkozta, hogy "faluba költözhetnek a hajléktalan családok".
Nekem egyből felszaladt a szemöldököm: olyan emberek, akik szociálisan és kultúrálisan is hátrányos helyzetűek, mit fognak kezdeni egy olyan elnéptelenedett faluban, ahol nincs munkalehetőség, nincs infrastruktúra, nincs már iskola se, gyógyszertár se??
Nekünk ez a kormány szolidaritást és esélyt ígért, hát nem gondolhatja komolyan, hogy gettóba telepíti az érdekeiket megvédeni nem tudó hajléktalanokat? Pláne családokat, ahol gyerekek vannak, akiknek az az egyetlen esélyük, hogy iskolába járhatnak, a társaiktól eltanulhatnak ezt-azt, mondjuk viselkedést, szorgalmat, kultúrát, mindazt, amit otthon nincs módjuk megtanulni? Egy hajléktalan faluban mit fognak csinálni? Vagy biztosítanak nekik infrastruktúrát, munkalehetőséget, segítséget a szociális és kultúrális hátrányaik ledolgozására?
Ezt tán Pesten is meg tudnák tenni. Ha akarnák.
De úgy látszik, nem akarják. Egyszerűbb a problémát besöpörni a szőnyeg alá.
Végülis, a középosztálybéli, szemellenzős fővárosi polgár megnyugodhat, az aluljáróit nem fogják elrondítani a hajléktalanok.
Ez a generációja a hajléktalanoknak legalábbis nem. Majd a következő, ha felnőnek azok a gyerekek, akik most lekerülnek valahova az isten háta mögé.
Majd azok, ha pár év múlva visszajönnek.
AKURVAJÓÉLETBE!!! NEM-E LEHETNE-E KICSIT HOSSZABB TÁVON-E, MINT EGYETLEN KORMÁNYZATI CIKLUS GONDOLKODNI-E??? HÁT MÁR MINDEN POLITIKUSNAK ELMEGY AZ ESZE HA DÖNTÉSHOZÓI POZÍCIÓBA KERÜL??