Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/12/16

Ezt a receptet Kaptárlakótól kaptam. Egyrészt engem mindig nagyon meg tud hatni az olyan kaja, amit pillanatok alatt össze lehet pakolni és a többit rá lehet bízni a tűzhelyre. Másrészt az olyan ételeket is szeretem, ami valami szokatlan ötlettel dob fel egy szokásos fogást (Ennek a klasszikusa a rácponty -amit nagyon szeretek-, de még az anyukája sem ismerne rá)
szóval ezt a rakott halat ki fogom próbálni, jól hangzik.
Köszönet érte! :-)

Gombás, paradicsomos rakott hal Braunmüller módra :)

Kivajazok egy gyönyörű római tálat, és vékony szeletekre vágott krumplit teszek az aljára, nem sokat, csak egy rétegben. Erre egy réteg főtt rizst, majd egy (lehetőség szerint vastagon, lecsurgatva a levét) réteg gombát. (Én konzervből csinálom, de gondolom jó lehet frissből is, ha egy kicsit vajban megpárolod előtte). Erre a gombára már bátran lehet fűszerezni, én sót, borsot, fehérborsot, jócskán tárkonyt, és egy-két babárlevelet szoktam tenni rá. Erre teszünk egy réteg kockára vágott paradicsomot, meg karikákra vágott paprikát, szintén fűszerezve. Erre jön a boltokban mindenhol széles körben bagóért kapható paradicsomos szardínia konzerv, amiből egyet ide rétegesen elhelyezünk vigyázva, hogy a haldarabok lehetőség szerint egyben maradjanak. A halat is lehet fűszerezni kicsit, de azt számoljuk bele, hogy már eredetileg is fűszeres egy csöppet. Na most ide lehet tenni, ha valaki szereti, egy friss darabka erőspaprikát, de nem muszáj, én nem szoktam, és ha teszel, ne legyen túl nagy, illetve túl erős, mert az nagyon nem passzol össze már a többi ízzel. Legfeljebb egy kicsit tegyél rá.
Ha ezzel eddig végeztél, akkor a krumplitól kezdve szépen meg lehet ismételni az egészet, úgy, hogy a tetejére még egy konzerv kell majd. Amikor ezzel végeztél, a legtetejére lehet tenni egy újabb réteg vékonyra vágott krumplit, majd az egészet le lehet önteni szépen egy csöppnyi olajjal, hogy kicsit szottyosabb legyen, de vigyázva, érzéssel, mert nem jó, ha kása lesz. Majd végül leöntöm egy pohár közepesen borsozott tejföllel.

Rá a római tál tetejét, aztán be a sütőbe. Nem kell neki sok idő, én érzés szerint szoktam sütni, de egyik alapanyag sem olyan kemény, hogy nagyon kéne átsütögetni.

Ha nincs római tálad, szerintem éppúgy megfelel egy sima nagyobb fajta Jenai üvegtál is. Ezekben az a jó, hogy minden ízt, illatot, ásványi anyagot, vitamint megőriznek, és a legegyszerűbb cuccokból is fejedelmi lakomát lehet csinálni bennük.

Ez is különösen egészséges, van benne sok zöldség, gomba, hal, rizs. Ezt akkor ettem, amikor fishetáriánus voltam. Mert én az is voltam.

És isteni íze van. A vacsora mellé be kell szerezni valami hozzáillő bort, majd utána leheveredni, és szúnyókálva tűrni, hogy a bevitt anyagok meghosszabbítják az életünket.