Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/12/14

:-) Szépjóestét!

Jellemző az emberre (vagy csak az én tyúxaros kis létemre), hogy bár a Legfelsőbb Bíróság az MVSZ megkeresésének helyt adva -muszájból, mert mást nem tehetett- megsemmisítette az OVB-nek a népszavazás eredményéről hozott határozait, vagy hogy az Alkotmánybíróság szerint minden lazulni vágyó és egy füves cigit elszívó fiatalt büntetőeljárásnak kell kitenni, szóval jellemző, hogy mindezen sorsdöntő események közepette (fúúj, ez nagyon ronda mondat!) engem csak a saját, pitiáner kis problémám érdekel.
Tudniillik, hogy miért buktam meg küldgazdaságtanból.
Másodszor.
Soha nem buktam meg még kétszer egy tárgyból.
volt már olyan, hgoy nagymellénnyel odamentem és karó lett a vége, de másodjára jóra vagy jelesre vizsgáztam.
Most 5 pont hiányzott, ez egyetlen tesztkérdésre adott helyes válasz, mert kérdésenként 5 pont jár.

A helyzet az, hogy én nagyon fontosnak tartom, hogy egy informatikus ne csak gépeket tudjon összerakni meg kódokat írni, hanem legyen fogalma is arról a rendszerről, amivel dolgozik.
Egy ezerféleképpen kereshető CD-jogtárat például nem tudna megcsinálni egy csak jogász és csak informatikus. Kell, hogy legyen fogalmuk egymás területéről.
Egy régi munkahelyemen volt egy rendszergazdánk, aki nem értette, hogy miért kell a raktárban szállítólevelet nyomtatni, miért nem jó a számla. Még annyi esze se volt a szentemnek, hogy bölcsen bólogasson és hazarohanva felhívjon valakit aki ért is az integrált vállalatirányítási rendszerekhez. Nem, este tízkor, a főnökünk asszisztensével magyaráztatta magának a számla, a szállítólevél meg a pénztárbizonylat közötti különbséget.
Szóval, én zokszó nélkül tanultam könyvelést, multimédiát, számítógépes grafikát, földmérő ismereteket, kriminológiát, gyógyszerfelírási szokásokat, fogaskerék-szerkesztést meg még a jófene tudja hogy mi mindent nem. Sose tudom hova vet az élet, minden ismeretnek hasznát veszem.

hanem ez a qrva külgazdaságtan kifog ramjtam.
nem azt kérik, hogy mondjuk vázoljam fel egy bemutatóra szóló inkasszó folyamatát -ami tényleg alapvető lehet egy informatikusnak-, nem, hanem 5 pontban, összekevert sorrendben felsorolják a történéseket a szerződéskötéstől a kifizetésig, közbekutyulnak egy kis váltóleszámítolást is és válasszam ki a helyes sorrendet.
Meg döntsem el, hogy melyik ajánlat az olcsóbb: az EXWORKS New York, vagy az FCD New York. És még New York a jobbik eset, írhatnak olyan kikötőt is, amiről azt sem tudom, hogy melyik kontinensen van.
Olyan külkerfőiskolától lopott tankönyvből tanítanak, amiben még a KGST-ről is szó van.
De most tényleg.
Az ember azt hinné, hogy ezek a tankönyvek azért és úgy íródnak és ezek a tanárok azért és úgy vannak kiválasztva, hogy egy hidat képezzenek a szakmák és a számítógépek, illetve az azt kezelni tudó szakemberek közé
Ehelyett egy nagy túróst!
Tök fölösleges tanulnom és érteni hogy miről is szól a dolog. Semmi szükség hidakra, szakmák és szaknyelvek közötti tolmácsra.
Nem is érdekli őket, hogy értem-e hogy miről szól a dolog.
Definícikat tudjak fejből, részműveleteket tudjak felsorolni hibátlan sorrendben.
Ehhez bőven elég, ha az internetről letöltöm a vizsgalapok megoldási kulcsát és vizsga előtt beleírom a tenyerembe.
Legközelebb ezt fogom tenni.
Tanuljon nekik a jó édes anyjuk, 20 éves könyvekből, amibe utólag beletoldoztak egy kicsit az EU vámszabályaiból, de a KGST-t már elfelejtették mindenhonnan kiszedni belőle.