Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/05/16

Rakott spárga, ahogy én szeretem:

Kell hozzá (személyenként) egy köteg zöld vagy fehér spárga. A fehéret vékonyan meg kell hámozni, a zöldet elég csak alaposan megmosni. Kell még hozzá két-három keménytojás felkarikázva. A besamell-mártáshoz egy darabka vaj vagy evőkanál olaj, egy evőkanál liszt és két-három deci tej. Fűszernek csipet só, őrölt szerecsendió és fehérbors.
A spárgát elő kell főzni, pontosabban gőzölni. Úgy kell beleállítani a lábasba, hogy a spárgaszálak álljanak, a fejrész legyen felül. Két-három ujjnyi vizet kell aláönteni (a spárga feje ne legyen vízben!), szorosan lefedni a lábast és lassú tűzön 8-10 percig gőzölni.
Közben el lehet készíteni a mártást: a vajon (olajon) a liszttel világos rántást kell készíteni és apránként felengedni a tejjel, hogy nem túl sűrű mártást kapjunk. Sóval, szerecsendióval és fehérborssal kell a besamell-mártást fűszerezni.
A spárgákat kivesszük a párolóedényből és elkezdjük lerakni egy kivajazott, lehetőleg szögletes sütőedénybe vagy tepsibe. Mivel a spárgának a feje a legízletesebb, fejtől-lábtól kell rakni, hogy tálalásnál minden adagban egyformán legyen spárgafej. Szóval egy réteg spárga, rá pár karika főtt tojás, megint spárga, megint főtt tojás, legfelülre spárga, majd az egészet bele kell fojtani az eddigre kihűlt mártásba.
A rakottast egy negyed órára közepesen meleg sütőbe kell tolni, éppen csak hogy guszta kis szeplők piruljanak a mártás tetejére.
Kockára vágva lehet tálalni, ebből a mennyiségből két kocka jön ki, de töredelmesen bevallom, azt én egyedül meg szoktam enni. A spárga az egyik kedvenc tavaszi csemegém.

A spárga főzővizét nem szabad kiönteni!
Másnap picit megsózzuk (lehet vegetát is tenni bele, de akkor csínján a sóval!) és megfőzünk benne egy-két marék zsenge zöldborsót. Amikor megpuhult a borsó, a leves mennyiségétől függően egy mokkáskanálnyi kukorica- vagy búzaliszttel és pár evőkanál tejszínnel vagy tejföllel behabarjuk és bőven megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Aki édeskésen szereti, az tehet bele kevés cukrot, de akkor engem ne hívjon vacsorázni, mert én nem szeretem a cukros borsólevest. A behabart levest még egyet forraljuk és kész is.
(azért nem aznap főzöm a borsólevest, mert a spárga is és leves is zöld-fehér színű és egy étkezésen belül unalmas egyforma színű fogásokat enni.)


Más:
majd belehaltam a másodmunkába. Nagyon unom már, hogy ennyire kizsákmányolom magam.