Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/05/25

:-) Szépjóestét!
Majd' másfél órámba tellett mire rájöttem, hogy a tapasztalati várható érték az a számtani átlag, az empirikus várható érték pedig a súlyozott számtani átlag.
A könyv hat oldalon keresztül szinte a teljes görög ábécét bevetve (kis betű nagy betű vegyesen) részletezi a két definíciót, a minimum három emeletes képletek hemzsegnek a szummáktól és az alsó-felső indexektől.
Ehhez képest a hat oldal végén lévő 10 soros példából jöttem rá, hogy az általános iskolából ismert átlagszámításokról van szó.
Szerintem a most következő 10 oldalt ki is hagyom, mert a nyakam merem rátenni, hogy az empirikus szórásnégyzet meg a mértani közép lesz.
Csak így, simán, magyarul, mindenféle szummaíjé, kszífelülvonás, fí, téta, zárójel, szögletes zárójel meg egyéb cafrangok nélkül.

Az odáig rendben van, hogy pénteken majd meg tudom oldani a példákat, de mivel ezeket a fél oldalas képleteket még felolvasni sem tudom, nemhogy levezetni -pláne nem bizonyítani- hát hogy fogok én ebből két hét múlva szóban szigorlatozni??

A tankönyv írójának meg jó nagy túróst a fülibe!