Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/05/20

Valami azt súgja, hogy ezt ne higyjem el, legalábbis így elsőre ne.
Egy hét bőven elég arra, hogy egy ilyen súlyos bűncselekményt elkövető csoport megbeszélje a stratégiát. Abban biztosak lehettek, hogy elkapják őket, hát utánajártak a lehetőségeknek, hogy mivel úszhatják meg legolcsóbban. Az ilyen szubkulturális közösségek mint ezek a "hagyományörzők" nagyon összetartóak tudnak lenni és a tekintélyelvűség is erős közöttük. Simán el tudom képzelni, hogy nem a 17 éves kmasz szúrt.
Eleve, a fiatalkorú bűncselekménye enyhébb elbírálás alá esik. A rasszista inditék (ha jól emlékszem a cikkekből) 8 évet "ér", egy "sima", gyilkossági kísérlet 5-öt. Márpedig roma romával szemben nem lehet rasszista (egyébként lehet, a pszichológia ismeri azt a jelenséget, amikor egy kissebbséghez tartozó annyira akar azonosulni a többséggel, hogy maga is gyűlölni kezdi a kissebbséget, amiből származik).
Nem vonom kétségbe, hogy igaz a hír, de még nem venném készpénznek a 17 éves elkövetőnek sem a roma identitását, de még azt sem, hogy ő szúrt. Várjunk még, szerintem korántsem ez a történtek rekonstruálásának végleges változata. Lesznek még ebben az ügyben meglepetések - ha nem is pont olyanok, mint amiket én felvázoltam.

Egy dologban azonban biztos vagyok: ez a dolog nem használ annak a társadalomban élő zsigeri cigányllenességnek, amiről a multkoriban írtam. Sőt. A zsigeri cigánygyűlölők hangja fel fog erősödni, a többség meg még jobban elbizonytalanodik.
Pocsék érzés ám az, hogy egy bűnügy ekkora -és ilyen bizonytalan!!- hatással van a társdalmi tudatunkra.
Hosszú, nagyon hosszú évtizedek kellenek még ahhoz, hogy itt mindenki egyenlő legyen.

(Az egyenlőséghez egyébként (szerintem) hozzátartozik, hogy szégyenkezés és felhangok nélkül tudjuk embertársainkat a rasszjegyeik alapján beazonosítani.
- Tudod, az a magas, vállas, indiánarcú .....
- Képzeld, összefutottam azzal a szép cigánylánnyal ....
- Melyik? A néger vagy a szőke?

Olyan egyszerű mondatok, olyan jó lenne őket teljesen természetes módon kiejteni, pont mint a piros tulipánt vagy a sárga rózsát kimondjuk.)