Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/06/04

A fórumon szóba került a mitite (vagy mititei?).
Volt nekem egy apró termetű, tüneményes sepsiszentgyörgyi munkatársnőm, tőle tanultam a zakuszkát és a mititét. Most ez utóbbit írom le, hisz szezonja van:

Mititei, (Laan. szerint kiejtve miccs)
1-1-1 rész nagyon finomra (inkább kétszer) darált sertés-, marha- és birkahúst kell összekeverni kis borssal, kakukkfűvel, pirospaprikával és ami nagyon fontos, kávéskanál szódabikarbónával és egy pohár szódavízzel(amikor csináltuk, mindegyik húsból kb fél kiló volt). Ezt a masszát legalább egy napig kell hűtőben pihentetni majd megsózni, átkeverni, virsliméretű kis kolbászkákat vagy apró fasirtokat formázni belőle és roston megsütni. Lehet mustárral, kovászos uborkával, salátával kínálni, köretnek puha kenyér, vagy héjastul alufóliába tekert és parázsban megsütött krumpli illik hozzá.
Nem akartam elhinni, de a szódavíztől a hús valósággal megkel, fellazul, puha és omlós lesz.