Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/08/24

Ma olyat csináltam, amit már vagy két hónapja nem: munkába menet Bolgár Györgyöt hallgattam a Klubrádióban. Pontosabban nem is őt, hanem a hallgatókat.
Teljesen megdöbbentem azon, hogy szinte minden betelefonáló Gyurcsányt szeretné miniszterelnöknek. Ez még önmagában nem akkora baj, ebben a kényszerhelyzetben (vagy éppen hirtelen jött megújulási lehetőségben) én is őt tartanám a legjobb megoldásnak.
Ott van a bibi, hogy miért választanák Gyurcsányt.
Nos, a legtöbben azért, mert egyedül őt tartják képesnek arra, hogy a saját eszközeivel legyőzze Orbánt.
Mind a kettő fiatal, éles eszű, jó megjelenésű, határozott, mind a kettőnek felvágták a nyelvét.
Ez mind igaz.
Csakhogy.
A hallgatók szerint, ha Gyurcsányt támadják a vagyona miatt, ő majd visza tud vágni azzal, hogy Orbán viszont politikai hatalomból gazdagodott meg.
A takarékoskodásokat Gyurcsány el tudná adni azzal, hogy Orbánék bezzeg még a nyugdíjakat is megnyirbálták.
A korrupciós ügyekre is meg tudna Gyurcsány válaszolni, hisz olyanok voltak bőven az Orbán-kormánynak is.
És így tovább.
Félreértések elkerülése végett: ez mind igaz.
De!
Hát nekem az nem perspektíva, hogy a szardobálást szardobálással viszonozzam. Még akkor se, ha nagyobb darab szart vagyok képes messzebbre dobni mint az ellenlábasom.
Sőt, még akkor se, ha elegánsan felöltözve teszem és közben -logopédusok sok éves munkájának köszönhetően- hibátlan kiejtéssel szidom a másik fél qrvannyát.

Én azt szeretném, ha végre olyan miniszterelnökünk (sőt, az mszp-nek és a szadesznek olyan vezetése) lenne, aki hűvös fölénnyel és kis humorral kezeli az ellenzék hepciáskodását és arra fordítja az energiáit, hogy megcsinálja azokat a reformokat amiket meg kell csinálni. Gatyába rázná az egészségügyet, megépítené végre azokat a nyomorult autópályákat, kidolgozná a módszerét a vidéki ipar és a mezőgazdaság feltámasztásának, elérné, hogy minden cigánygyerek leérettségizzen és munkát kapjon.
ennyi.
Ezeket az eredményeket aztán kedvesen, értelmesen, egyszerű szavakkal ismertetné velünk.

A fidesz handabandázóinak esélyük se lenne a demagóg peticiójára többszázezer aláírást összegyűjteni. A mindenkori Orbánok, Kövérek, Rogánok elől elfogyna a hallgatóság.
Az ellenzéknek is fel kéne kötni a gatyát, és normális, higgadt politizálásba kezdeni, mert a demagógiájával éhen veszne.

De nem, az elmúlt két és fél év mérge beszívódott az emberekbe, a fidesz elérte célját: mindenki vakhittel kapaszkodik abba a politikai oldalba, ahol ott ragadt, és már csak az számít, hogy a túloldalon lévőket minél jobban bemocskolják.

Azt hiszem, mégis előszedem a nyelvleckéimet, ideje felfrissíteni a kiejtésem.