Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/01/04

:-) Szépjóestét!
Találtam egy képet annak a szörfölőnek, aki a 140-es mellbőséget kedveli. (Szemérmesebb olvasók is odakattinthatnak, a kép 1615-ben készült és Rubens festette.)
:-)
Érdemes tanulmányozni a festményt és kissé elgondolkodni azon, hogy a középkorban miért ábrázolták ilyen szörnyűnek és lélekrombolónak a testi örömöket.
Aztán persze az is lehet, hogy pont fordítva: mivel önmagában, a maga természetes módján nem festhették meg a testiséget ezért a félelem és borzongás mögé bújtatták el? Ilyen rémisztő álruhában a prüdek is lenyelték?
A művész zsenialitását mutatja, hogy manapság már nem tudjuk eldönteni: ezt a képet a cselédlányukat molesztáló vén kujonok nézegették vagy serdülő nemes ifjakat riogattak a testi szerelem állatiasságával.

Más:
Azóta ugyan megoldódott a gázmizéria, de engem mégis aggaszt a dolog. Nem csak azért, mert az oroszoktól és/vagy az ukránoktól függ az ország gázellátása. Persze ez sem lényegtelen kérdés, de engem úgy általában is elgondolkodtat az energiától és a közművektől való függésünk.
De most komolyan:
- olyan házban lakom, amit csak és kizárólag gázzal lehet fűteni - ha nincs gáz, megfagyok.
- olyan házban lakom, amiben nyáron klíma mellett lehet csak létezni - ha nincs áram, megfulladok a hőségtől.
- olyan házban van a lakásom ahol ha eldugul a csatorna és jön egy sebesebb nyári zápor, az udvart elönti a víz és a küszöbömön folyik be a szennyes lé.
- olyan városban lakom, ahol csak palackozott vizet lehet inni - ha megáll a gyár, ha nem ér oda a teherautó akkor szomjazom.
- olyan városban lakom, ahol ha mondjuk egy hídon történik egy baleset, fél óra alatt bedugulhat a teljes úthálózat és megbénulhat a város.

és így tovább és így tovább, úgy lógunk a közműhálózaton és az egyéb civilizációs vívmányokon mint egy köldökzsinóron - ha elvágják valamelyiket akkor végünk, lehetetlenné válik az életünk.

De tényleg, miért nem lehet olyan házakat építeni, amikben klíma nélkül is lehet élni? Ahol nyáron dús lombú fák árnyékolják el az ablakokat, ahol nem lapostető van - vagy ha igen, akkor tetőkert van rajta?
Miért kell a házak udvarát betonnal kiönteni? Ha fű lenne ott vagy bokrok, akkor az eső simán elszivároghatna a talajba.
Miért nem lehet olyan úthálózatot kiépíteni ami széles, gyors, ami nem csak benzines járművekkel járható hanem emberi meghajtású bringával is? Miért akarnak arra kényszeríteni, hogy én is autót vegyek és még zsúfoltabbá tegyem ezt az amúgy is elviselhetetlen várost?
Miért nem lehet meginni a csapvizet? Miért nem lehet séta közben a tenyerem öblével a Dunából meríteni egy harapásnyi vizet? Egyáltalán, miért kell nekem nyáron agyonhipózott strandokon hűsölni ahelyett, hogy megmártózhatnék a Dunában?

Miért kell nekünk magatehetetlenül lógni mindenféle kábeleken és csöveken?
Mert az rendben van, hogy kényelmesebb az életünk, persze, ez a XXI. század. Én sem akarnék minden reggel fát vágni és kannával járni a kútra. Csak valahogy a mérték veszett el, itt már nem komfortosabb az életünk hanem függ - ellehetetlenül, ha valami hiba csúszik be, ha leszakad egy vezeték, ha bedugul vagy eltörik egy cső, ha lezárnak egy hidat.
Szeretnék úgy élni, hogy kicsit a magam ura is lehessek és ne legyek ennyire kiszolgáltatva a technika működésének (vagy éppen mint most, az orosz - ukrán viszonynak).

(Húúú, mit fogok én kapni ezért Kaptárlakótól!)