Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/07/10

:-) Szépjóestét!
Már vasárnap is megdöbbentem Zidane utolsó fejelésén, de tegnap még csak a sportemberhez -és egyáltalán, emberhez- méltatlan tett és annak következménye döbbentett meg. Az, hogy egyetlen ember, ráadásul a kulcsember rövidzárlata miatt nem csak egy csapat veszít el egy meccset, hanem egy egész ország csalódik.
De ez persze engem nem érint nagyon mélyen, nem vagyok francia (bár, valkür létemre ki tudja, hátha egy kicsit mégis, zavaros idők voltak azok a történelem előtti évszázadok).
Az a fejes nem csak az olasz szegycsontját roppantotta meg, de a húsz év alatt felépített Zidane-szobrot is - ráadásul Bolond Istók módjára, "Lássunk Uram Isten, mire megyünk ketten!" alapon maga az egy személyben építő és modell törte apró darabokra.
Kár, mert egyébként szép darab volt.
Mármint az aranycipős, aranylabdás, a szegénységből önerejéből és saját tehetségével csúcsra jutott Zidane szobra lett volna szép.

De nem is ez itt a lényeg, legalábbis kevés lenne ahhoz hogy egész délután ezt forgassam a fejemben.
A sport, bármilyen elvont és bármilyen belterjes de mégis valahol leképezi az életet.
Mert hányan vagyunk, akik építgetjük, fényesítgetjük a saját szobrunkat (nevezzük imidzsnek, stílusnak, házasságnak, karriernek, szerelemnek, bárminek) aztán egyszer csak hirtelen indulatból, váratlan csömörből, fellobbant féltékenységből egy pillanat alatt összeromboljuk. Elhangzik az első durvaság, becsapódik az első ajtó, becsomagolódik az első bőrönd, elcsattan az első pofon, megíródik az első felmondás, kidobódik az első köteg szerelmeslevél - elindul a lavina, elragad a rombolás ösztöne és porrá zúzunk magunk körül mindent amit építettünk. Néha nem olyan hirtelen mint Zidane tette tegnap este, de az eredmény ugyanaz, sőt, a lassú rombolás még fájdalmasabb is lehet.
Nem tudom mi történt tegnap Berlinben, nem tudom mit mondhatott neki az a másik, lehet meg is csípte, tán csak túl nagy volt a tét és nem bírta a feszültséget, de mindegy is.
Nem tudom Zidane mennyire akart példakép lenni, valamennyire biztos, már csak a szponzori pénzek miatt is, de egyébként is, más miatt is kellett neki akarni hisz a focinak köszönhet mindent.
Nekem eddig csak egy csontos, ritkán, de akkor megnyerően mosolygó labdazsonglőr volt, kétséget kizáróan világklasszis.
Tegnaptól példa lett, legalábbis számomra; annak a példája, hogy ha valamennyire is meg akarom őrízni azt amit kínkeservvel felépítettem magamból, akkor vannak szavak amiket nem szabad kimondani, vannak levelek amiket nem szabad megírni, vannak pofonok, amiket nem szabad elereszteni és vannak bőröndök amiket nem szabad becsomagolni.
Most kapásból nem tudom megmondani eddig hány mellkasba fejeltem bele de nagyon hamarosan összeszámolom magamban mert abból tán kikalkulálhatom hogy hány darabra is törtem már a saját szobrom.
Arra már nem nagyon lesz erőm hogy talapzatot építsek alá, de a cserepeket tán még összeragasztgathatom - már feltéve persze ha valamennyit megtalálom. Nem biztos, de azon leszek hogy meglegyenek.
Szóval kösz Zidane, csak szólhattál volna hamarabb is.



(tényleg nagyon zárójelben jegyzem meg, de nem bírom magamban tartani. Aki egy kicsit is ismeri az olaszok kultúráját az tudja, hogy az olaszok nem "kurvaanyád!"-oznak. Náluk a "sorella putana!", azaz "kurvanővéred!" kifejezés dívik, kábé hasonló indulati tartalommal mint a mi kurvaanyázásunk. Az egyetlen különbség a két nép (mármint az olasz és a magyar) között, hogy az olaszok csak nagyon ritkán használják, ha mondjuk két férfi mattrészegen vagy féltékenységében összeverekszik és hasonlók. Legalábbis akiket én ismertem azok nem "nővéreztek". Ezt csak azért írom le, mert olvasom hogy Materazzi prostituáltnak nevezte volna Zidane lánytestvérét. Basszus, ekkora marhaságot leírni!! Ezt a káromkodást az olaszok akkor is használják, ha a másiknak nincs se húga se nővére, de egyáltalán, testvére sincs, mert mondjuk egyke. Aki mondja, az ugyanúgy sérteni akar mint aki nálunk anyázik és akinek mondják, annak a zsebében általában ugyanúgy kinyílik a bicska mint nálunk. Ezzel nem Zidane-t mentegetem, csak rövid antropológiai ismertetőnek szántam és könyörgöm, ne fordítsanak címszalagot olyanok, akiknek halvány lila gőzük sincs az egyes nyelvekben használatos kifejezésekről!! Ehhez mégiscsak több kéne mint egy alapfokú nyelvvizsga vagy egy online szótár!!
Nno. Zárójel bezárva)

7 Comments:

  • At 5:44 de., Anonymous Névtelen said…

    leszögezem, nem néztem egy meccset se, rühellem a futballt. de ez mellékes.

    álétalában nagyon jól látsz meg dolgokat, és gyönyörűen írsz most is a csomagkról, tényleg, de a zidane ügy következtetéseid hibásak, nagyon. ugyanis az emberbek vannak körei.
    külső kör a haza, a város, a csapat, a haverok, a barátok, a rokonok - ez mind mind külső kör. ezekre hivatkozni kár. ezek egy darabig működnek. de belül, egészséges embernél, saját maga áll. zidane egészséges ember és ezt jó látni. egészséges tudott maradni. nem semmi. ugyanis tökéletesen egészséges reakció, ha valaki megsért, arra kap választ, és ha ezt megtetézed azzal, hogy őt rendre sértették, basztatták származása miatt, akkor én ezt a reakciót tökéletesen helyén lévőnek ítélem meg.

     
  • At 8:15 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, ebben pont ez a borzasztó, hogy az egész élete, de még a reklámfilmjei is arról szólnak, hogy a gettólakó is ember, álmai vannak, teljesíteni tud, büszkévé tehet maga körül mindenkit. És erre hagyja, hogy egy köpködő tuskó miatt rajta száradjon a "persze, Zidane mediterrán típus, temperamentumos" előítélet - és még finom voltam.
    Egyébként nem féltem, meg fognak neki bocsátani és még lehet jól is fog kijönni a dologból. Csak éppen kezdheti előlről az egészet.

    (Sőt, meg is értem, én nyilván a szemét kapartam volna ki Materrazinak. Csak hát én nem vagyok sem szupersztár, se gettókölykök százezreinek példaképe - hálistennek. Nem lehet könnyű szerep.)

     
  • At 1:40 du., Anonymous Névtelen said…

    a baj az, hogy a sztárjainktól elvárunk valamit, amit mi magunk képtelenek vagyunk teljesíteni - és nem csak abban, amiben sztárok lettek. tehát az nekünk nem elég, ha jó focista, legyen minta apa is, meg legyen szuperhős és minden. miért? miért nem jó embernek? csak úgy, focizseninek? az nem elég jó?

     
  • At 1:42 du., Anonymous Névtelen said…

    A focisták nem a lábukat használják? A szájukat csak lélegzetvételre kéne játék közben.

    Materazzit is ki kellett volna állítani. A szóbeli provokáció felfokozott helyzetben ugyanolyan "erejű" lehet, mint a lefejelés. Materazzi ártani akart, tudta, hogy fog is. Számomra a lefejelés csak egy tanulságos demonstrációja annak, hogy milyen jól tudunk mi emberek szóban ártani! Én nagyon szeretnék lefejelni olyanokat, akik verbálisan ártanak nekem, és utána semmisnek tekintik aknamunkájukat. De se tehetségem a fejeléshez, se megfelelő hely vagy alkalom.

    Az is túlzás lenne, hogy egy egész élet munkájának eredménye egyetlen rosszul irányzott lefejelés miatt leíródjon.

    maria

     
  • At 7:26 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    maria, az a fejelés nagyon is jól irányzott volt, akit Zidane lefejel az örüljön, ha nem akad fel a kapufára. Az olasz majdnem 10 centivel és ugyanannyi kilóval nagyobb nála, mégis hanyatt esett. A fifa egébként vizsgálatot indított, úgyhogy ha az olasz durvázott meg fogjuk tudni és nyilván ő is megkapja majd a pár meccsre szóló eltiltását.
    http://hvg.hu/focivb/20060711fifa.aspx

    Egyébként tényleg csak azért sajnálom Zidanet mert az egész pályafutásán látszik hogy mennyit dolgozott azon, hogy javítsa a rosszabbik, az indulatos énjét. Arról nem beszélve, hogy le pen típusú faszkalapok ki mernek ejteni a szájukon olyat, hogy a francia válogatottban nincs is francia. Mondja ezt olyan másod-harmadgenerációs bevándorolt-gyerekekről akik a lelküket kiteszik a francia színekért, holott nem igazán kéne nekik erőlködni mert az angol, portugál meg olasz csapatoknál degeszre keresik magukat. De franciának érzik magukat és megtiszteltetésnek veszik ha a nemzeti válogatottjukba hívják őket. Szóval az én szimpátiám is Zidane mellett van, csak sajnálom, hogy pillanatnyi dühe miatt tönkretette, vagy legalábbis megrendítette a hitelét. Félteni nem féltem mert okos és erős egyéniség, jóvá fogja tenni ezt a hibáját.

    Zsoltu, nekem bőven elég lenne, neki magának nem volt elég! Ő vállalta fel a kölyökfoci patronálását, ő akarja kihozni a srácokat a gettóból, ő akarja bizonyítani hogy csóró bevándorlók gyerekeként ér annyit, mint a befogadó ország szülöttei. Ebben a történetben pont ott van a dráma, hogy a saját lécét verte le.

     
  • At 10:35 du., Anonymous Névtelen said…

    de épp itt a dolog, hogy nem verte le azt a lécet. ha filozófus lenne, akkor azt mondom, egy fejes nem adekvát mód. de ő focista. a másik csávó is az, nem a nyulambulam fajtából. szerintem ezzel az egésszel egy baj van, az, hogy felfújta a sajtó. ettől nem lesz több gyerekbűnözés, sőt több lefejelés se lesz több, ahogy a meleg szülők gyereke se lesz meleg, és ahogy a videojáték agresszió se növeli a valós élet agresszióit. nincs összefüggés. tökéletesen emberi helyzet, valaki beszólt, ahogy a hírekben olvasom, kétszer szólt be, erre kapott egy mellyport. tecettek volna jobban játszani a mérkőzésen és nem a 2x45 utánra hagyni a tétet, nem lett volna ebből semmi baj. azt mondhatod, hogy te emiatt kiábrándultál, de ez egyéni dolog. én álszentnek érzem, hogy úgy vélekedjünk a fociról, mint ami fehér kesztyűs sport. a foci nem sport, ráadásul nagyjából a huligánoknak készül a huligánoktól, szóval tök rendben van az egész.

     
  • At 9:31 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, nem azt mondtam hogy kiábrándultam belőle!
    Azt mondtam hogy tanultam az esetéből, megjegyeztem és ha valaha valakit kedvem támad lefejelni, megpróbálok majd emlékezni rá.

     

Megjegyzés küldése

<< Home