Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/10/08

:-) Szépjóestét!
Nos, bringaügyileg ma egy újabb tabu dőlt meg; igenis, lehet Pesten normálisan felöltözve(*) bringával moziba menni. Kényelmesen, pilinszkázva, nem kell megizzadni. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mikor fogok először a bokáig érő, mohazöld bársonyruhámban és tűsarkúban bringával menni az Operába. Szerintem a jegyszedő nénivel meg tudnám beszélni, hogy a III. emeleti feljárónál, az oldalkapunál bevihessem a drótszamarat Grane-t.


A filmről most nem írok, mert hazafelé jövet olyasmit láttam, ami mindent feledtetett velem.
Gondoltam, ha már ennyire fitt vagyok, hazafelé jövet útba ejtem a tecckót és feltöltöm a joghurt, sajt, rizs, villányi vörösbor, grillkolbász és egyéb készleteimet.
A pénztárnál egy nagyon fiatal, nagyon lepukkant kismama állt előttem, babakocsiban egy picike, egy év körüli kislánnyal. Fél 12 körül lehetett, nem a legideálisabb időpont arra, hogy egy karonülővel az ember lemenjen a boltba palackozott teát, pilóta kekszet és cigarettát venni. De a nő pont az a sápadt, leamortizált fajta volt akiről feltételezni lehet, hogy éjjel gyerekestül együtt lezavarják cigiért. Valahonnan mintha ismerős lett volna, de annyi ilyen szerencsétlent lehet látni, kosozos farmer, fakószőke, zsíros haj, sápadt arc, karikás szemek, zavaros tekintet. Ha nem tudnám, hogy milyen gyilkos szerekkel mérgezik magukat az emberek, azt gondolnám róla, hogy rosszul táplált és súlyos vitaminhiányban szenved - így azonban inkább nem találgattam mi baja lehet.
Aztán amikor rám került a sor, pakoltam nagy sebesen, hát a szatyorhalmaz alól kezembe akadt egy pilóta keksz. Mutatom a pénztáros nőnek, hogy a kis hölgy itthagyta, szegény, három dolgot vett összesen abból is itthagyott egyet. A pénztárosnő elvette és elég furi hangon mondta, hogy sebaj, úgyis jön még az éjjel. Csak néztem rá nagy szemekkel, hogy mi van, többször is le szokott jönni a gyerekkel, éjnek idején? Mondja a pénztáros hogy bizony, éjszakánként 6-8 alkalommal jön, egész éjjel lejmol és azonnal el is költi a pénzt. Nem is érti, egy ilyennél hogy hagyhatják ott a gyereket, már régen el kellett volna venni tőle.
És akkor ugrott be, hogy tényleg, még a tavasszal jöttem haza és egy nő, most már biztos, hogy ez a nő egy kisgyerekkel megállított, hogy elfogyott a gyerek tápszere és a patikában éjjel felárat számítanak fel, ki tudnám-e segíteni. Gyanítottam, hogy át vagyok vágva, de gondoltam üsse kő, megveszi azt az üveg bort a pasasának és legalább mehet haza a gyerekkel, megér nekem kétszáz forintot, hogy nagylelkűnek érezhessem magam.
Háát, mit ne mondjak, ezek után nem tudom.
Ennyi energiával akár dolgozhatna is, árut feltölteni sem nehezebb mint egész éjjel koldulni.
Nem tudom.
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Valószínűleg semmit.


----------------------------------------------------------
(*) A normálisan felöltözve azt jelenti, hogy farmerban és pulcsiban, ami a bringázáshoz megszokott macskanadrág - fakult kínai póló kombinációhoz képest tényleg egész normálisan néz ki.