Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/11/10

:-) Szépjóestét!
Máma nagyot akartam áldozni a fogyasztói társadalom oltárán, de nem jött össze.
Akartam ugyanis venni egy mobiltelefont.
Én mindent addig használok, amig működik, ebből a szempontból a marketingesek réme vagyok. Nekem nem lehet jópofa cuccokat eladni, pláne, ha már van belőle egy ami működik. Ugyan mi a francnak nekem új, csicsás mobiltelefon addig, amig a meglévőt tudom hazsnálni?
Az a bizonyos meglévő egy S40-es. Most már nem csak ciki, de lassan 6 éves. Akkumulátort két éve cseréltem benne, már akkor is megszóltak, hogy minek veszek 4000 ft-ért aksit, amikor 3000-ért új telefont is kaphatok.
Hát azért, gondoltam, mert nem akarok új telefont, bőven elég, ha használható, ahhoz pedig elég egy akkumulátor.
Hanem, ismét tönkrement az akkumulátor, a telefon is lassan 6 éves, hát most már tényleg lehet venni egy újat.
A múlt héten el is indultam, sikerült megtudnom, hogy a vásárláshoz személyi igazolvány is kell. Nno, ma reggel végre az eszembe jutott igazolványt és bankkártyát is vinni magammal. Bemegyek a boltba, nagy büszkén veszem elő a kis plasztikokat, hát mit mond az eladónő, na mit??
Hát azt, hogy kéri a lakcímkártyámat is.
- Minek?
- Hát mert szerződést kötnek velem és ahhoz kell.
- Mit kötnek??
- Szerződést.
- Minek? Azért, mert előre kifizetek egy szolgáltatást, minek szerződést kötni?? Annyit telefonálok amennyit befizetek, ha elfogyott a pénz, elhallgat a telefon. Még csak nem is előfizetés, hogy csinálok egy másfélmilliós számlát és fizetés nélkül eltünök.
- Azt ő nem tudja, a szerződéskötéshez kell a lakcímkártya.
Hát márpedig lakcímkártya nincs, sőt nem is lesz mert nem túröm, hogy mindenféle üres tekintetű, vizihulla színűre púderozott akárki fogdossa az azonosítóimat.
Kijöttem a boltból, slussz, legfeljebb nem telefonálok. Nem nagy veszteség, anyira útálok ugyanis hogy egy 7600 ft-os feltöltőkártya majdnem egy évig elég.
Vagy veszek egy használt készüléket.
Esetleg utánajárok, mert ha a kártyafüggetlenekhez nem kell ID, akkor egy olyat még bevállalok.
Tessenek már engem békén hagyni az ilyesmivel, ha előre kifizetem amit fogyasztok, ugyan mi a franc közük van az én lakcímemhez meg születési dátumomhoz???

7 Comments:

  • At 10:40 de., Anonymous Névtelen said…

    1. Tök igazad van.
    2. A kártyafüggetlenhez télleg nem kell semmi, azt vegyél.
    3. Viszont használtat ne vegyél, mert hamar tönkremegy az akkuja (hacsak nincs már eleve tönkremenve), és akkor ugyanott tartasz. Ráadásul nem is igazán olcsó, mert csakis mindenféle (nyilván lopott) csodákat árulnak, és ezek csak az új árához képest olcsók, amúgy qva drágák. És minek.
    k

     
  • At 1:11 du., Anonymous Névtelen said…

    Valóban elég bosszantó. Egyébként nem volt ez mindig így, néhány éve a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc jegyében tették kötelezővé, hogy emberekhez lehessen társítani a számokat.

    Az egyik első lépés, amikor a biztonságunk érdekében feláldoznak egy kicsit a szabadságunkból. Nekem nem igazán tetszik az ötlet.

     
  • At 4:50 du., Anonymous Névtelen said…

    Ez most errol jutott eszembe, a "kis szines" rovatba illene, de hat en (is) kisse grafoman vagyok, na jo, na jo.

    Szoval mi mar kabe fel eve - 8 honapja akarnank uj mobilt venni, mert ugyanaz az eset: az enyem joforman kipurcant, idonkent ugyan lehet hallani a vonal masik veget, es az is hall engem hebe-hoba, de azert ez megsem allapot. (Kisse sokat volt A. kezeben a keszulek :D).

    Summa summarum: en nem akarnek valami Blueberry csodat, csak egy... telefont... tudjuk: olyat, amin NEM lehet email-ezni, mert hogy arra ott van a szamitogep. Amin NEM lehet 3 x 5 cm-ben dvd-t nezni, mert megvakulok es legritkabb esetben kivannek dvd-zni mondjuk futas kozben. Amin NEM lehet fenykepezni, mert arra van digi gep, meg rendes is. Amin NEM lehet zenet hallgatni, mert az ipod sokkal jobb erre. Szoval olyan telefont szeretnek, amin fol van tuntetve a megfelelo szamu szamnyomogomb, praktikussag celjabol, es ha azokat benyomkodom, valaki megszolal a fulemre helyezett kagylobol (es nem egy fulhallgatobol, mert azt sem szeretnek). Slussz.

    Hat, mondom: fel eve, nyolc honapja keressuk. Vagy van, de akkor szerzodest koll kotni mondjuk ket evre a ceggel, hogy otven dollar alatt kapjunk telefont, szerzodesunk meg nekunk van, koszonjuk, vagy fizetek minimum 150 dollart EGY darab keszulekert - amivel tudok email-t kuldeni, hireket olvasni, dvd-t nezni es meg a seggem is kitorli.

    Szoval itt is akad problema telefon-ugyileg - ha mas jelleguek is.

     
  • At 9:04 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-) kösz, most pont erre volt szükségem.
    Egyébként rám is szánakozva néztek, amikor modntam, hogy egy sima alapkészüléket szeretnék :-))
    Viszont tényleg hülyeség az egész, a telefon az telefon, a rádió az rádió, az mp3 az mp3, a fényképezőgép az fényképezőgép - ennyi.
    Viszont a digitális svájci bicska jóval többért eladható - pont mint a világító fejű porszívó.
    Tiszta parasztvakítás, és az a legszörnyűbb, hogy még lázadni sem nagyon tudsz ellene, mert nincs választék. Az ember azt hinné, hogy létezik fogyasztói szabadság, holott egy nagy túróst! A nagy termékbőségben meg a sok hiper-szuper kütyü között el vagy veszve és ki vagy szolgáltatva.

     
  • At 4:23 de., Anonymous Névtelen said…

    Na jo, akkor meg egy hasonlo fustolgest kieresztek, ami a sokkal inkabb luxus kategoria, de ugyanaz a cimke, aztan elhallgatok :)

    A kavek.

    Itten Hudson-t lehet rekeszteni a kavehazakkal, amik azok, ami a neve: KAVEhazak. Nincs alkohol, csak sutik vannak (esetleg szenvicsek) es kave, kave, kave, kave, kismillio fajta. Na most, amiota a yuppie generacio atvette az uralmat, kurva trendi lett ez a kavehazazas. Ez a kave is. Minden loszart lehet kapni: pumkin spice coffe, white chocolate frappuccino, Cafe Borgia, istenem, estig sorolhatnam. Egy dolgot nem lehet kapni: SIMA kavet. Semmi Borgia, semmi pumpkin, semmi Holiday ground, semmi. SIMA FEKETEKAVE (jo, az amcsi valtozata). Nincs. A max. ami van, az a House Blend (de annak is van joreszt valami oda nem illo aromaja), es ahogy irtad is, mindezt csillagaszati osszegekert. Meg emlekszem, hogy amikor idejottem, egy rendes, normalis, mezei kave (akkoriban meg volt) 95 cent -$1.10 kozott volt. Ma mar $2.95 alatt semmi. De inkabb $3.25 folott egy hulye kave...

    Nna. Most kiengedtem a gozt ez ugyben is, mar ugyis a bogyomben volt. :D :D

     
  • At 2:33 du., Anonymous Névtelen said…

    Ez azért érdekes, mert én igenis számítógépnek tekintem a mobilt, amin mellesleg lehet telefonálni is. Én az enyémen e-mailezgetek, wikipediát, Népszabadságot, BBC-t, időjárásjelentést olvasok, néha blogolok, és amíg nem volt ilyen fejlett a freeblog, addig olvasni tudtam a többieket is.

    Telefonálásra használom a legritkábban.

     
  • At 6:19 du., Anonymous Névtelen said…

    :D

    O, nem.

    A szamitogep az egy olyan ize', aminek minimum 21 inch-es a monitora van (az enyemnek ketto ilyenje is van, de mar kezdem ezt a meretet is kinoni), mert megvakulni meg akkor sem akarok, ha megdoglom ket oranyi hirmegvonastol (de nem doglom meg, epp ez a lenyeg, a vilag megy tovabb, es semmit sem vesztunk, ha nem hurcoljuk a tekkknikat magunkkal, sot), ul a studiomban, hogy oda kolljon menni hozza, kulon keresre, es horribile dictu! kikapcsolhassuk neha, es ne legyunk a rabja ugy, hogy elni se lehessen nelkule, es ezert magunkkal cipeljuk, es remek minosegu hangszoroi (vagy minek hijjak ujabban) vannak, ez az egyetlen crossover, amit el tudok fogadni, a zene, es hat ugye a telefon meg... telefon... hehe.

    Mindennek megvan a maga helye es ideje.

     

Megjegyzés küldése

<< Home