Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/11/04

"Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével."
(a rádióbeszéd, forrás: szabadnet.origo.hu)


Nem igazán tudom mit írjak ma.
A szűk családom és így engem is elkerült '56 és annak minden hatása. Nálunk nincsenek amerikába vagy ausztráliába disszidált nagybácsik - ennél fogva nincsenek a külföldre szakadt gyerekért síró nagyszülők se. Természetesen nem volt az ezzel járó titkolózás vagy ennek az ellenkezője, a mindent kibeszélés a gyereknek se. Az egyik szomszéd lánynak volt ugyan egy svájci nagynénije, de annak is csak a jó oldalát ismertem; neki volt először barbi babája meg olyan lakkcipője, aminek csattján "drágakövek" voltak. Áldozatok sincsenek se a családban se az ismerősök között, egyáltalán, mondom, azt a vidéket elkerülte a forradalom. Szerintem mostanában még főhet is a városvezetés feje, hogy ugyan milyen emlékművet koszorúzzanak meg ilyentájt vagy kinek a házára tegyenek emléktáblát.
Szerencsés vidék, ma már tudom, máshol óriási veszteségeket szenvedtek az emberek - emberéletben és életminőségben egyaránt.
Később sem fordultam meg olyan emberek között akik beszéltek volna erről az időről. Sőt, én a szocializmus mint rendszer ellen sem lázadtam soha, a '80-as évek béli nehéz gazdasági helyzetem betudtam annak, hogy én vagyok tehetségtelen. Azt pedig ugye Mashlow óta tudjuk, hogy aki a mindennapi megélhetésért küzd, annak nem nagyon vannak olyan igényei mint szabadság.
De nem csak én nem tudok ünnepelni, hanem a jelek szerint a generációm és a nálunk fiatalabbak sem tudunk/tud mit kezdeni '56-tal.

Szóval ma lássuk inkább régi kedves olvasóm -és alkalmi levelezőpartnerem- Németh György két nappal ezelőtt írt levelét:

"Kedves Brünnhilde!

Ez is halottak napi meditáció:

* Kaptam:

Örököröm írja a budapesti 2006. okt.23.-ról:

"Az egésznek a legnagyobb vesztesei az "eredeti" ötvenhatosok (és most felejtsük el, hogy háborúk és rendszerváltások vége után hogyan ugrik meg az ellenállók száma, higgyük el, hogy mindenki igazat mond..)

A csórikáim ötven éve vonultak az utcára, amikor ehhez még egy kicsit több kellett, a tankok nem voltak hatástalanítva, és a gumilövedékekből is csak a gumi hiányzott. Semmi harisnya a fejre, semmi sál az arc elé, elhitték, hogy történelmet csinálnak, elhitték, hgoy változtathatnak.

Azután persze nem, és éveknek kellett eltelnie, amíg az összehúzott vállakból, a barátok között elsuttogott történetekből igazi mese születhetett. Már lehetett róla beszélni, már lehetett volna emlékezni.

És akkor jött az évforduló, öt rohadt hosszú évtized után, a nap, amikor egy ország adta volna meg a tiszteletet, egy igazi össznépi szép volt, fiúk (és persze lányok). Egy utolsó napsugár az élet alkonyán.

Erre jön pár idióta, és újrajátsza. Csak a tét nincsen meg, marad a balhé. Egyet elértek. Elvették ezektől az öregektől ezt a napot, mert ők már nagyfiúk, megtehetik. Itt nincs bocs, majd később. Nincs majd később. Nem lehet kivárni még huszonöt évet. 2031-ben az öregekből csak pár magányos túlélő marad, meg néhány kőbe és fába vésett feliratt szerte a város temetőiben.

Fejfát meg hiába koszorúzunk, az már soha nem mosolyog vissza"


* Talán írtam már:

56-ban III. éves bányamérnök hallgató voltam Sopronban..... a végén nov.4-én a fertodi kiskatonákkal együtt felvontattuk a 122-es lövegeket a Muckra*, elozoleg mi már két nyáron át tanultuk a tüzérségi tuzvezetést..... (Hónapokkal késobb tudtuk meg, hogy valaki idoben és gondosan kiszerelte belolük az ütocsapszegeket - de ez mellékes). Az évfolyamunk itt ketté vált, nagyjából úgy, hogy akinek még nem volt meg a matek szigorlata az elmenekült.... nekem pl. meg volt.
2006.10.23 és 24.-én a soproni Egyetem nagy emlékünnepséget szervezett. Az Erzsébet utcában az egykori bányamérnök hallgatók még emléktáblát is kaptak. Kanadától kezdve Németországon keresztül szerte a világba küldtek névreszóló meghívókat, belföldre valahogyan nem jutott...... (Jó, fenn volt az egyetemi "home page"-n, de mit gondol M.o.-n hány 70 éves fér ehhez hozzá ?)

//*Muck kilátó: magaslat Sopron mellett, pont a határon//

Üdvözlettel !

György"


Ennyi a levél.
Torokszorító.
Mert ahelyett, hogy körbeülnénk a még köztünk lévő '56-osokat, bort töltenénk és hallgatnánk amit mesélnek, ehelyett könnygázfelhő terítette be a várost és ma is, az emberek többsége ki sem mer mozdulni a lakásából.
Még meg sem tudjuk köszönni az akkoriaknak, hogy merték hiányolni a szabadságot.

9 Comments:

  • At 2:59 du., Anonymous Névtelen said…

    nem tudom globálisan sajnálni. nem megy. wittner is 56-os, még ha akkoriban amúgy "szakmája" szerint örömlány volt is. akkor is. és azok is, akik nem kezeltek a miniszterelnökkel. azok is, akik beállnak a hülyegyerekek közé. én szeretnék már túl lenni ezen az egész vircsafton. tenni a dolgom, és szeretném, ha más is ezt tenné. hagyjuk az ünnepet. mi nem tudunk méltón ünnepelni, de ez nem most derült ki először. ilyen nép vagyunk. ez van. felejtsük el az ünnepeket, és tegyük a dolgunk.

     
  • At 3:24 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, ne bántsd Wittnert. Leülte a magáét, megcibálta őt a sors nagyon. Az ő élettörténetével sokan még sokkal rosszabbak lennének.

     
  • At 6:44 du., Anonymous Névtelen said…

    Püff neki !
    De jó társaságba keveredtem. Monhatnám kurva jó...
    Legalább jót röhögtem.... magamon, érzelgős vén marhán!
    Egyébként Zsoltunak van igaza, legyünk túl az ünnepi wirtschafton, tegyük a dolgunkat

     
  • At 7:45 du., Anonymous Névtelen said…

    brünnhilde, három egymástól független kortársától hallottam róla, hogy a néni örömlány volt. most akkor mit tehessek? nekem mindhárom egymástól függetlenül is hiteles személy, egyenként is elégséges infó. úgyhogy inkább ő cibált...
    egyébiránt miért ne "bántsam" szerinted? mi az a kurvanagy pátosz, ami miatt bármi külön elbánásban kell verbalice kezelni a többi elmebetegtől? én ilyenről nem tudok.

    http://index.hu/velemeny/jegyzet/1956_50/

    egy igen jó írás a linken. nagyon jó.

     
  • At 8:34 du., Anonymous Névtelen said…

    Jó? A tagadás tagadása az micsoda?

     
  • At 10:48 du., Anonymous Névtelen said…

    Csakhogy...

    Kabe errol van (lenne) szo.

     
  • At 12:18 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, tényleg tökmindegy hogy Wittner mi volt fiatalkorában vagy mi nem. A rendszer a cselekedeteihez képest túl súlyos büntetést mért rá, mondhatnánk, tönkretette és elrabolta a fiatalságát. Az ő élettörténetével és intellektusával nem is lehetett belőle más, mint szélsősőges.
    Nem vele van a baj, hanem azokkal akik az ő -megengedem, valóban roppant szélsőséges és ellenszeves- nézeteket valló személyét felhasználják arra, hogy tiszteletnek álcázva becsempésszék a radikalizmust a parlamentbe és ezáltal szalonképesnek tüntessék fel.

    Ünnepelni, legalábbis történelmi ünnepekről megemlékezni pedig (szerintem) azért kell, mert tetszik vagy nem, az akkor események még mindig befolyást gyakorolnak az életünkre. Egyszerűen az van, hogy a történelem rétegenként beleivódik a generációkba és minél frisebb egy réteg, annál érzékenyebb. Mindnyájunk élete más lenne, ha ez vagy az az esemény nem történt volna meg, vagy másképp történt volna - mondjuk az elmúlt száz évben. Meg kell állni néha egy pillanatra és végiggondolni ezeket a hatásokat, megpróbálni kisilabizálni hogy ezek közül mi jó nekünk most, mi lesz jó még 50 mulva is és szintén, hogy mi volt rossz.
    Ennél régebbi események már persze nem ennyire direkt módon hatnak ránk, ott már valóban bejöhet az a hősi pátosz ami neked annyira nem tetszik.
    Azt én sem mondom, hogy a Rákóczi szabadságharc vagy akár a '48-as szabdságharc miatt nem tudott valaki egyetemre járni vagy kellett neki disszidálni vagy hasonló.
    '56-ról viszont mindez elmondható, a hatása jól érzékelhető, be van épülve az életünkbe.
    Egyébként pedig, nem kell globálisan sajnálni senkit sem.
    Annak a néhánynak, akit ismersz, annak kell megadni a tiszteletet - mint ahogy én próbáltam Györgynek, aki megosztotta velem az élete egy szeletkéjét - köszönet érte, mert ezzel is többet tudok az életről. Az akkoriról is és a mostaniról is.

     
  • At 1:00 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ja, és még vlaamit; azért is kell megtanulni ünnepelni, hogy a populisták ne csaklizhassák el az ilyen alkalmakat.

     
  • At 5:45 de., Anonymous Névtelen said…

    Brunnhilde: igen.

     

Megjegyzés küldése

<< Home