Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/07/17

A hét rejtvénye
Tegnap a kánikulai ételek közül kifelejtettem az aratók és marokszedők leggyakoribb ebédjét, a ciberelevest.
Kíváncsi vagyok rá, hogy ki ismeri és milyen formáját, illetve hogy ugyanarra az ételre gondolunk-e. Segítségnek csak annyit mondok, hogy alföldi vagyok, pontosabban kun.
Persze más tájegységek ciberéit is szívesen veszem, összeszerkesztem majd és csinálok belőle egy külön posztot.
Bónusz ajándékként pedig majd elmesélem, hogyan viccelte meg még a hatvanas években a ciberelevessel a katonatársait Feri bácsi, városunk hentese.

3 Comments:

  • At 8:38 de., Blogger phzs said…

    A ciberelevesrol a kovetkezok vannak a vasarhelyi konyvben:
    Hozzavalok:fél liter aszalt gyümölcs vegyesen, 2 l víz, 4-5 evőkanál cukor, 5-6 szem szegfűszeg, vagy szegfűbors, 1-2 db egész fahéj, késhegynyi só, 1-2 kanál tejföl.
    Hideg vízben föltesszük az aszalt gyümölcsöket a fűszerekkel főni. Lassú tűzön főzzük puhára. Nagypénteki étel. Nem rántják be, csak tálaláskor tejfölt adnak hozzá. Hidegen es melegen is fogyasztható.
    Felétek milyen?

     
  • At 9:06 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát, az biztos, hogy nem ilyen. Az a cibereleves nagyon szegényeknek való étel, mondom, aratómunások ették. Pár napot még várnod kell hogy megtudd, mert szeretném, ha minél több recept összegyűlne és ha megírom, utána már nem lesz olyan érdekes.
    Döbbenetes lesz egyébként, mert amiket eddig olvastam azok mind ízletes, tápláló ételek. amit viszont én tudok, az bizony sajnos egyik sem. Ez a Te aszaltgyümölcsből készült ciberéd is kifejezetten jól hangzik, szerintem ki is próbálom.

     
  • At 12:43 du., Blogger phzs said…

    A könyv előszavában van arról szó, hogy a negyvenes évekre kimúltak a tanyai konyhákból az olyan ételek, amiket még "öreganyáik" főztek. Két példa említődik: a kása meg a korpacibere.
    Ezt csak sejteném milyen lehet: sós vízben felfőzött korpa leves gyanánt. Közel járok?

     

Megjegyzés küldése

<< Home