Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/07/11

frissítve!!
Mazochizmus, de nem bírom megállni, hogy ide ne másoljam. Ez egy részlet a diplomamunkámból, a 6.2.7. fejezetből:
"Tudni érdemes, hogy a külföldi címek szerkezete jelentősen eltér a magyar címek szerkezetétől. A magyar 4 jegyű irányítószámok helyett például gyakran 8-10 számjegyű irányítószámokkal plusz állam-, tartomány-, vagy megyenév kódokkal is találkozunk, illetve -különösen a mediterrán országokban- a közterületek neve is meglepően hosszú, gyakran 30-40 karakteres lehet. Az általunk használatos emelet-ajtó szerkezet is eltér, gyakran találunk blokkokra, épületek nevére utaló címeket is. A külföldi címek adatbázisba való rögzítésénél tehát nem érdemes a 4 karakter irányítószám, város, utca, házszám, emelet, ajtó szerkezetet alkalmazni. Az ország kódja mellett 10 jegyű irányítószám, város, és hosszú, 40 karakternyi mező a külföldi cím egyéb adatainak rögzítésére a legcélravezetőbb. "

Basszus, emberek, ég a pofám, ilyen dumákért adnak diplomát??
A föld mindjárt megnyílik alattam.


Azóta rájöttem, hogy ez nem is olyan nagy gáz. Banálisnak banális, meg ha úgy nézzük mese is, de ha véletlenül kimarad a specifikációból, akkor ugyan ki akadályozza meg a programozót abban, hogy fogja a jól bevált címrögzítő modult oszt jól bemásolja? Azán lehet szenvedni hogy beszuszakoljuk a jó kis NY-irányítószám New York Empire State Building ilyen-olyan suite címeket a klasszikus magyarosch helyekre.
Az ilyen ezer éve feltalált dolgok oda nem illősége pedig mindig csak a beüzemelés után, a gyakorlatban derül ki, szóval jó lesz az a 6.2.7. fejezet, marad ahol van és ahogy van.

5 Comments:

  • At 1:57 du., Blogger Salasso said…

    Hehehe... sosem olvastál még szakdolgozatokat? A legtöbbje vagy vetítőgép, vagy mesedélután...
    A belefeccölt energia lehetőleg legyen arányos az általa megszerzett diploma értékével. Mivel a legtöbb diploma kb arra jó, hogy kiakaszd a falra (tisztelet a kivételnek), megértem, ha az emberek nem törik magukat össze. Persze tudom, ez másról szól, igényes vagy magaddal szemben, de azért ha nem muszáj, ne szivasd magad. Szivatnak mások eleget.

     
  • At 3:08 du., Blogger . said…

    De Brünnhilde!
    Tudásod van,- a tortúra meg arra szolgál, hogy legyen papppír is róla. :)

     
  • At 4:56 du., Anonymous Névtelen said…

    Fogd fel úgy, mint aki Cuppancskának magyarázza el, akinek adatbázist kellene építenie, de pl. ilyenek nem szoktak az eszébe jutni, és ha megcsinálja, kezelhetetlen lesz. Ezek persze evidenciák, de pedagógiai értékük van. Nem nagy szakmai kihívás, nem eredmény, de hasznos is lehet akár. Fool-proof. Nyugi, nem ettől leszel tudós, de hát az akarsz lenni?
    k

     
  • At 10:38 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-) Fool-proof, ez jó .-))
    Az csak a baj, hogy a Cuppancska félékhez nem tudsz igazi fool-proof alkalmazást tervezni, mert ők vlamit biztos elcsesznek, ha mást nem, fordítva dugják be a mentéshez a lemezt vagy összekeverik Jánoshidát Hídi Jánossal.
    Egyébként igen, azt hiszem, ezen a területen tudnám hasznosítani az aprólékosságom meg hogy olyan előrelátó vagyok, mint a soroksári asszony és minden létező lehetőséget átveszek, ahol alamit el lehet rontani.
    Remélem, a konzulens és a bíráló is értékelni fogja. ha nem, majd mesélek nekik Cuppancskáról :-D
    Szegénykék...

     
  • At 1:52 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, még a fol-proof témához.
    Éppen itt volt az esetem a BFZ Puncikájával, aki gondolt egyet és úgy döntött, hogy senkit sem hívhatnak sem Marinak, sem Katának, sem Erzsinek, hanem csak Máriának, Katalinnak és Erzsébetnek.
    Ennek megfelelően élt is az adatbázis törzsadataihoz való hozzáférési és módosítási jogaival. Vagy ha nem volt neki olyan, hívott egy rendszergazdát és az ő segítségével korrigálta a hülye ügyfelet, aki becézteni meri magát.
    Ennek nem csak az lett az eredménye, hogy én igen mérges lettem, hanem az is, hogy a felhasználói nevem érvényét veszítette, nem tudtam belépni a jegymester.hu rendszerébe - amely rendszerben én elég sok pénzt elköltök.
    Na most az ilyenek ellen hogy lehet védekezni? Meg sem fordul a fejében, hogy mivel jár amit csinált!!
    Az ilyennek nem lehet fool-proof rendzsert tervezni, szerintem elgalábbis. Nem szabad neki jogot adni, de méginkább, nem szabad alkalmazni. Més védekezési lehetőség nincs.

     

Megjegyzés küldése

<< Home