Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/01/14

Helyzet van,

méghozzá olyan, hogy muszáj írnom.

:-)) Szépjóesétét!
Az történt, hogy máma Bándi Jánostól egy ritka szép Tannhausert hallottam. Nem emlékszem, hogy róla valaha jót írtam volna ebben a blogban, de ma este valami hihetetlen nagyot énekelt. Az első három hang után azt gondoltam, hogy na, a tenor berekedt, le lehet engedni a függönyt és elmehetünk szépen haza. Nem tudom, mi volt azzal az első három hanggal, tényleg nagyon tétován és eltévedve jöttek ki, de attól kezdve minden tökéletes volt, hangilag is, szerepformálásban is. Én Bánditől ilyen finoman árnyalt éneklést még nem hallottam, a III. felvonásban kis híján meg is ríkatott. Gyönyörű volt, tényleg!
Bándi művész urat tisztelettel üdvözlöm a kedves Wagner tenorjaim között. Nem olyan nagy a tolongás, jut neki hely bőven, csak győzze beénekelni.
Nagyon szépen énekelt máma, tényleg, hála és köszönet ezért a gyönyörű Tannhauserért.

Wolfram szerepében Kálmándi Mihály új beállóként bűvölt el, maradhat, őt is megtarthatják, tetszik.

A többi négy dalnoknak viszont kijár egy-egy orbitális tockos. Az, hogy a saját nyúlfarknyi áriájukat erőltetve, gyakran hamisan és nyökögve éneklik, nos, az egy dolog, már megszoktam. De máma ezek négyen még a kórusokat is szétbarmolták, hát az már azért tényleg több a soknál. Hozzák szegény megdicsőült Erzsébetet, szól az a gyönyörű kórus, ezek közül meg kettőnek a hangja szinte kiüvölt, Teljesen szétzilálták a fennséges harmóniákat. Amelyik nem ordított, az meg hamisan szólt, hát nem is tudom, inkább írják ki őket a darabból, minthogy így elcsesszék a legihletettebb pillanatokat.

A ma esti karmester, Győriványi Ráth György is tetszett, finom, árnyalt Tannhausert vezényelt és hálistennek nem engedte hogy hatásvadásszá váljon a zene. Tetszett ő is, nagyon tetszett.

Szép este volt, kár, hogy se a keddire se a péntekire nem tudok menni, csak a 26-i estém lesz szabad. Két Tannhauser kicsit kevés lesz erre az évre, dunsztom sincs, hogy bírom ki a következő szezonig.

3 Comments:

  • At 12:01 du., Anonymous Névtelen said…

    Jóreggelt, látom, elégedett voltál!
    Ami az első felvonást illeti, csoda, hogy tenorunk be tudott lépni a sivítozó kolléganő mellett, ez is szép teljesítmény. A másodikban jó volt, de ezzel nem állt egyedül, Temesi nagyon tetszett, aztán Kálmándi is, és a római elbeszélés a közepéig. Utána prózás Otellóra váltott sajnos.
    A kisebb szerepekben minősíthetetlen alakításokat szenvedtünk el - ismét.
    Ezzel együtt nem bírok közelebb kerülni a darabhoz, nekem nem ez lesz a kedvenc Wagnerem, ez már biztos. Viszont hamarosan Nürnbergi!! :-)

     
  • At 12:38 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Oppsza, tényleg, Temesit kifelejtettem, nem érdemli pedig. Nagyon szépen énekelt tegnap, egyetlen éles, rikoltós hangot sem hallottam tőle. És szépen szólt az imája is, egész elérzékenyültem.
    Ha azok a rettenetes dalnokok nem lettek volna, vagy ha legalább vissza bírták volna fogni magukat annyira, hogy ne harsogják túl a kórust, akkor majdnem tökéletes lett volna az előadás.
    De tényleg Bándi miatt írtam csak, őt annyit ekéztem már, hogy most kötelességemnek éreztem megírni, hogy nagyon-nagyon tetszett. Nekem a római elbeszélés is bejött, élveztem azt a fennsőbbséges megvetést, amivel a puha fűben gyalogló zarándokokról beszélt, miközben ugye ő bezzeg a tüskékek kereste a talpával. Szerintem Tannhauser eddigre teljesen bekattan és monomániás lesz, ez a maró gúny és ájtatos melldöngetés pontosan kifejezi ezt az állapotot.
    Imádtam, na, tényleg! Nagyon sajnálom, hogy kedden nem tudok menni. Mert én meg ráadásul totál Tannhauser függő vagyok, már a nyitánynál kezdek elfolyni, a pásztorfiú sípját már egy másik dimenzióból hallgatom.

     
  • At 12:48 du., Blogger Salasso said…

    Mondtam én neked még régebben, hogy Bándi jó tenor. Nincs mindig formában, de nekem bejött, mint Siegmund. Tannhäuserként még nem láttam.

    Temesi művésznőnek viszont a Siegfried 3.felvonásában nyújtott Brünnhilde alakításait nem tudom megbocsátani, hiába énekelt egy pár zseniális Sieglindét... :(

    A zarándokkórust az esetek 95%-ában elcseszik sajnos. Ha tisztán énekelnek, akkor se jön le semmi a nagyívű, spirituális zenéből, csak 6 tüdőbeteg zarándok húzza maga után az infúziót és vernyog...

     

Megjegyzés küldése

<< Home