Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/04/09

Így a hosszú hétvége, és a remélhetőleg szép ünnep előtt két cikket még a figyelmetekbe ajánlanék. Az egyik Orbán Viktor interjúja a Népszabadságnak. A másik Petschnig Mária Zita "Megvezetni egymilliót?" című írása az ÉS-ben. PMZ annyira a szívemből szólt, hogy fölösleges lenne, Orbán pedig annyira hozza a saját megszokott és szerinte jól bevált stílusát hogy ahhoz meg kár lenne bármit is hozzáfűznöm.
Az interjúból mégis kiemelnék egy gondolatot. Nem az övét, ő csak idézi egy osztrák szakértő előadását. Ez a szakértő azt mondta, hogy "tévedés azt hinni, hogy az unióban a nagy halak eszik meg a kis halakat, az igazság az, hogy gyorsak eszik meg a lassúakat."
Hát, ezt viszont érdemes lenne megfontolnia neki is, a fidesznek is, a többi pártnak is, nekem is, nekünk is, mindnyájunknak.
Ez a fajta politizálás ugyanis amit mostanában a fidesz csinál, és amivel a kormányt örökös védekező pozicióba és ebből egyenesen következő tökölődésre kényszeríti igencsak rontja a sebességünket. Hogy ki is mondjam: mivel energiát lop el a valódi munkától, lassítja az ország fejlődését. Bizony, kedves Orbán Viktor. Ön mondta a múltkor: "A közösség sorsát úgy javíthatjuk, ha magunkat tesszük nem csak jobbá, de becsületesebbé és alázatosabbá" . Még mindíg szép gondolatnak tartom.


Ma bevásároltam, nagy szatyrokban hoztam haza a zöldhagymát, retket, tojást, pórét, uborkát, salátát. Venni akartam sonkát is, de képzeljétek, valami (legalábbis számomra) egészen új dolgot találtam a piacon: füstölt malachúst. Álltam, bámultam, és úgy vágott belém a felismerés mint a villám: ezek a malacdarabok a szilveszterkor el nem adott húsokból vannak, lefüstölve. Márpedig ha ezek január óta léteznek, akkor jónak kell lenniük. Ugyanis a húsvéti sonkák többségét nem füstölik, hanem mindenféle pácokban érlelik és csak kapnak egy füstaromás zuhanyt. Máskülönben a húsipar nem tudna ilyen tömegű árut előállítani. Ezek a gyorspácolt sonkák nem olyan tartósak mint a valódi füstöltek, négy-öt nap alatt megromolhatnak, nem úgy mint a valóban füstölt húsok amelyek (ezt még gyerekkori emlékekből tudom) egész évben elállnak. Ergo, ennek a malachusinak tényleg füstöltnek kell lennie. Szóval, vettem egy kilós darabot. Reggel beáztatom és körberakom tojásokkal, úgy főzöm meg és zöldhagymával, paradicsommal, retekkel fogom enni és kínálni.

Szép ünnepet kívánok mindnyájatoknak!