Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/04/13

:-))) Sziasztok!

Nna, kibírtam, sőt, egész jól viseltem a mai napot. Jó ez a bringa, szépen, gyengéden felébreszti az ember testét, felfrissíti a vérkeringést és átmelegít. Kutya bajom sem volt mire beértem, úgy dolgoztam mint egy kissé elhízott, de frissen olajozott robot.

Mára lejárt az ünnepek miatt meghírdetett politizálási tilalom és bevallom, bármennyire szeretném, mégsem tudom magam kivonni a hétvége politikai botrányának hatása alól.
Ugyebár úgy kezdődött, hogy az Index egyik újságírója szépen besétált az MSZP kampánycsapatának tréningjére és lejegyzetelt néhány olyan mondatot, ami politikai megfelelője lehet bármelyik Network 21 sikerembercsináló parasztvakításon vagy üzletkötők csapatépítő tréningjén elhangzó lelkesítő beszédnek. Az Index munkatársa ezeket a mondatokat leírta, mert hisz miért ne, azért újságíró hogy újságot írjon. Csakhogy az MSZP elszégyellte magát amikor visszaolvasta Tóbiás József pártigazgató és Ron Werber kampányfőnök aktivistákat felfűtő beszólásait és Kovács László nem azt mondta hogy bocs, ez nem a tömegeknek szólt, ezzel csak a kemény magot akartuk belelkesíteni, hanem kikérte magának a tudósítást és újabbkori szokásához híven erős túlzásba esvén etikátlannak nevezte a tréningről tudósító Indexes újságírót. Ez még önmagában nem lenne baj, szíve joga hogy mossa két kezét, a két kezével pedig az arcát, de beszállt a tisztálkodásba a MÚOSZ is, kijelentvén, hogy "információkat csak tisztességes eszközökkel lehet szerezni". A balhéra természetesen ráharapott a fidesz is, nyilatkozatban ítélte el az MSZP kampányháborúját. Mondjuk, Orbán Viktor két évvel ezelőtt, a Testnevelési Főiskolán elmondott beszéde után ez meglehetősen álszent nyilatkozat, de ez legyen a FIDESZ lelkiismereti problémája.

Engem sokkal jobban izgat az újságírók és a választópolgárok reagálása.

Bolgár György ma délutáni Megbeszéljük című műsorába negyed hat körül betelefonálók hozzászólásai jól mutatták, hogy milyen reflexekre épített Kovács és a MÚOSZ. A társadalom tökéletesen ketté van zsilipelve, a hozzászólókat már nem is az általuk támogatott pártok igazi arca érdekli, hanem csak az, hogy a másik oldal észre ne vegye rajta a szépséghibákat. A meggyőződéses MSZP hívők ugyanúgy reagáltak mint a meggyőződéses FIDESZ hívők, mondjuk az emlékezetes "köteles" beszédre: nem igaz, nem is hangzott el, nem is úgy hangzott el, ha meg mégis, akkor nem lett volna szabad nyilvánosságra kerülnie, hisz belső ügy, titok, aki ezt a világ tudomására hozta az mások titkát sértette meg. Nagyon kevés hallgató tudott érdemben hozzászólni abban a háromnegyed órában amit én is hallottam, 'jó gazdaasszony módjára' a saját kötényükkel takargatták a háziszennyest.

Ami ennél is tragikusabb, az a MÚOSZ etikai bizottságának nyilatkozata. Tudom én hogy mindkét oldalon vannak elkötelezett újságírók. Szívük joga hogy a legjobb meggyőződésük vagy a legjobban felismert érdekeik alapján írjanak, istenem, ők is a piacról élnek. De ha már ők nem is hisznek a szakmájukban, ha kényelmesebb nekik mikrofonállványnak vagy diktafonnak lenni, hát legalább hagyják, hogy az a néhány, aki még mer, akinek még fontos az objektivitás és a tények megmutatása csinálhassák a dolgukat. Tudom én hogy rossz érzés a saját, kihízott és megráncosodott lelkesedésünket ifjúnak viszontlátni mások írásaiban, de csak azért mert az én seggem belehízott egy karosszékbe, ne gáncsoljam azokat akik még tudnak mozogni.

Komolyan, nagyon mérges vagyok ezekre a múoszos fazonokra.
Nekünk, mezei állampolgároknak csak az az információnk van amit néhány okos, független közgazdásztól meg pár tökös, független újságírótól kapunk. A pártok itt háborúznak a fejünk felett, istenkém, hát kampány van, de jogunk van tudni hogy mikor akarnak ágyútölteléket csinálni belőlünk.
Azt pedig csak az újságíróktól tudhatjuk meg. Attól a néhánytól, aki még kíváncsi az igazságra és nem pártszempontok szerint fogalmazza a tudósításait.

1 Comments:

  • At 4:49 de., Anonymous Névtelen said…

    May I simply just say what a comfort to uncover someone who truly understands
    what they are discussing online. You certainly understand how
    to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to check this out and understand this side of the
    story. I was surprised that you're not more popular since you most certainly possess the gift.
    Look into my webpage - online casino

     

Megjegyzés küldése

<< Home