Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/05/16

Gyönyörű szivárványt láttam hazafelé jövet!! Néhány percig teljes, hatalmas félkörív volt, aztán ahogy lement a Nap, lassan elenyészett. Nagyon szép volt, még úgy is, hogy itt folyton belelóg egy villanykaró vagy egy kémény, nem lehet teljes szépségében gyönyörködni a szivárványban.
Egyszer láttam a tengeren Hold-szivárványt. A tintakék égen, a tenger fölött ahol semmilyen mesterséges fény nem fakította a hatást, az alacsonyan járó teliholddal átellenben feszült az óriási, dupla szivárvány. Gyönyörű volt, a legszebb természeti tünemény amit valaha láttam.

Más: érdekes "kísérletről" olvashattok az Indexen: Idegengyűlölettel a toleranciáért. Egy kiadványról van szó, amiben összegyűjtötték a rasszista és a fajgyűlölő elektronikus és nyomtatott irodalom "gyöngyszemeit".


Nekem úgy jön le, hogy a szerzők egyfajta társadalmi védőoltásnak, vakcinának szánják a kiadványt, azt szeretnék bemutatni, hogy milyen eszmék hova vezetnek. Nem kommentálják és nem is kritizálják a szélsőséges megnyilvánulásokat, hanem melléteszik az eszmék által kirobbantott háborúk következményeit.
Sajnos túl keveset tudok a pedagógiáról és a társadalomlélektanról ahhoz, hogy egyből belelkesedjek az ötlettől. Az egyéneknél alkalmazandó sokkterápiában hiszek (magamból indulok ki, az én véleményem meg tudja változtatni valami nagyon durva dolog), de nem tudom, hogy ez társadalmi szinten mennyire lehet eredményes.
Kíváncsian várom a kiadvány hatását.
No, nem a médiában megjelenő hatásra gondolok, hanem arra, amit az olvasók, a megcélzott középiskolások tudatában okoz. Remélem, a Kurt Lewin Alapítvány nem csak kiadta ezt a füzetet, de komoly, tudományos módszerekkel nyomon is követi a hatását. Mert ha nem, akkor csak kidobott pénz volt és egy csomó feleslegesen felkorbácsolt indulatot okoztak.