Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/07/03

:-)) Szépjónapot!

NNnnaa, jólkinézek.
Kiszaladtam a piacra, 198 Ft volt a szép, friss pándi meggy. Én évente 25-30 kg meggyet főzök be, és most jöttem rá, hogy ha MOST nem teszek el, akkor mire észbe kapok, leérik. Márpedig a tél fabatkát sem ér meggybefőtt nélkül.
Gyorsan megalkudtam a nénivel, nála hagytam a kosaram, tettem a fejemre pár összehajtogatott papírzsebkendőt, arra a láda meggyet és hazakocogtam. A meggyesládával a fejemen, de erről majd később. Aztán visszarohantam az üres ládával, becseréltem a göngyöleget és ha már egyszer kiröhögtettem magam, akkor "úgyis mindegy" alapon hoztam haza a kosárnyi uborkát, paradicsomot, őszibarackot és egyéb nyári finomságot, szintén a fejemen.
Most itt állok, a mosogatóban 15 kiló meggy, a zuhanytálcában áznak a befőttesüvegek, minden vajdling, lábos és szűrő elő van véve, az egyikbe merem, a másikban mérem, a szirupot forralom, jjjjajjaAjjj.

Hétfőn úgy bukok kontrollingból mint a huzat.

Szóval, miért is hordom én a fejemen a gyümölcsösládát?
Ezt a zuluktól tanultam. A 150 kilós, rengő hájú nők úgy visznek a fejükön egy vödör vizet, hogy abból egyetlen csepp sem loccsan ki. És azoknak a nagydarab nőknek olyan a járása mint egy balettáncosnak, kecsesen mozognak, tán még a fűszál sem görbül el a lábuk alatt. Elképesztő súlyú és terjedelmű terhet tudnak a fejükön vinni, egyenes gerinccel, hátrahúzott válakkal, a csípőjük sem oldara riszálódik, hanem fel-le mozog a hátsójuk. A féfiaik viszont, akik nem cipekednek -macsó társadalom, a férfiak "csak" vadásztak, számukra megalázó a földművelés, a cipekedés- viszont lúdtalpasak, nagyseggűek, csoszogósak, rossz tartásúak. Nyilván, hisz mióta nem vadászhatnak, megszünt a "sportjuk", az összes civilizációs ártalom kijön rajtuk. Az asszonyok viszont a sok házimunkával, kertészkedéssel, miegyébbel jobban "formában" tudnak maradni. Meghízni meghíznak, de a csontjaik, a gerincük edzett és erős marad, ebben sokat segít nekik, hogy a fejükön hordják a terhet és nem oldalra dőlve cipekednek.

Kicsit bonyolult eszmefuttatás, de ez nem az én hibám, ilyen cudar, bonyolult korban élünk.

Szóval, én mióta láttam ezeket a nőket, a fejem viszek mindent ami nehéz, és kézben cipelve félrehúzná a vállam, úgy kb 8-10 kilótól. Így befőzési szezonban meglehetősen látványos ahogy végiglejtek a piacon, fejemen egy megrakott kosárral vagy egy láda meggyel, őszibarackkal, miegyébbel, de kit érdekel?
Most viszont megyek meggyet szárazni.

Telyószagú, ki megy el helyettem hétfőn vizsgázni???????????