Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/09/10

A Népszava aláírásgyüjtő akciót hirdetett:

"Egyre nagyobb felháborodással kíséri a közvélemény azt a tényt: a rendőrség engedélyezte, hogy október 15-én, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján a Magyar Jövő Csoport hungarista szervezet demonstrációt tartson Budapesten, a Terror Háza előtt. Az engedélyt az eddigi hivatalos közlések szerint a nem egyértelmű törvényi helyzet miatt adta ki a rendőrség. A pénteki napon azonban a Népszabadság hasábjain olyan kijelentések láttak napvilágot a csoport vezetőjétől, amelyek minden kétséget eloszlatnak a szervezet céljait illetően és éppen ezért minden lehetőséget megadnak a hatóságnak arra, hogy visszavonja az engedélyt, betiltsa a rendezvényt. A csoport vezetőjének megfogalmazása ugyanis így szól: "meg akarják ragadni az uralmi eszközöket". Ez új helyzetet teremt. Ezért

1. A Népszava felhívja a rendőrséget, hogy tiltsa be az október 15-ére tervezett rendezvényt.

2. Felszólítja a kormányt, hogy haladék nélkül nyújtson be - német és osztrák mintára - javaslatot, amely már az október 15-ei rendezvény betiltásának is megteremti a törvényi lehetőségét.

3. A Népszava felszólítja a négy parlamenti pártot, hogy a javaslatot sürgősséggel tárgyalja meg és fogadja el.

4. Felhívjuk Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a négy párt együttes akaratából született törvényjavaslatot azonnal léptesse életbe.

A 131 éves Népszava kéri a Magyar Köztársaság minden társadalmi, politikai, egyházi és civil szervezetét, minden állampolgárt, hogy csatlakozzon felhívásához telefonon a 477-9037-es telefonszámon, vagy e-mailben egy, az nepszava@nepszava.hu címre küldött "Csatlakozom" tárgyú, a nevével ellátott elektronikus levéllel!
"

Én még nem döntöttem. Nem mintha első reflexből nem akarnám aláírni, de hát én szeretem megforgatni a dolgokat.

Az ötlet annyiból nagyon jó, hogy ez is egy formája a civil kurázsi kifejezésének, annak, hogy az ép erkölcsi érzékű emberek nem kérnek a népírtó eszmékből. Emiatt aláírnám.
Ez van tehát a mérleg egyik serpenyőjében.
A másik oldalról viszont nem hiszem, hogy a betiltás használna. Pillanatnyilag igen, az idei október 15-e ment maradhatna a bakancsos masírozóktól. De ugyanez a huza-vona megy már évek óta az ún. becsület napjával, a fehér karácsonyokkal, a futbalmeccsek vonatozásával, a gyűlöletbeszéddel is. Egyiknek sem vet véget a tiltás, picit arrébb mennek, picit átfazonírozzák a beszédjüket, új jelzőket találnak ki és már ki is csorbult a törvény. Emiatt meg nem írnám alá.

Még gondolkodom, gyűjtöm az érveket. Akik nem olyan tökölősök mint én, azok
itt tudják aláírni.

Én még mindig a hátat fordítós anti-demonstráiót tartanám a legbátrabb civil cselekedetnek. Hihetetlen fegyelem kéne hozzá ami nem biztos hogy mindnyájunkban megvan, de megérné meggyőzni az egyébként jogosan felháborodókat, hogy egy fél óráig ne szólaljanak meg, csak a hátukat mutassák.