Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/03/23

:-) Szélpjónapot!
Tegnap este ájulálos elalvás esete forgott fent. Rám is fért, már kezdek kávémérgezést kapni :-(

Máma jönnek tűzhelyet szerelni, már éppen ideje, mert nagoyn unom a hideg kosztot.

Variációk konzernyitóra, kenyérpirítóra és merülőforralóra:
Rokfort-krém:
5 dekányi kékpenészes sajtot le kell reszelni, kikeverni egy pohár tejföllel vagy joghurttal, belekeverni egy mokkáskanál bazsalikomot és egy gerezd zúzott fokhagymát.
Puha kenyérre vagy pirítósra kenni, de borkorcsolyának is jó, olyankor lehet bele sörretket vagy kenyércsipszet mártogatni.

Tonhal-majonéz, ha nem egyedül alszunk:
Egy doboz tonhalról leöntjük a levét és ugyanannyi mennyiségű majonézzel és egy evőkanál apróra vágott olajbogyóval (feketével vagy zölddel, tökmindegy, legjobb vegyesen) kikeverjük.

Tonhal-majonéz, ha egyedül alszunk:
Egy doboz tonhalról leöntjük a levét és ugyanannyi mennyiségű majonézzel és egy fej apróra vágott lilahagymával kikeverjük.

Tojáskrém:
Egy akkora kislábasban amiben elférnek a tojások és a merülőforraló is elkészítjük a keménytojásokat (legalább 10 percig kell főzni). Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, lereszeljük, apróra vágjuk, villával összetörjük, kinek milyen kínzóeszköz a kedvence. Tojásonként egy ugyanakkora darab vajat, mokkáskanálnyi mustárt, kevés őrölt fehérborsot keverünk a kencébe és már mehet is a pirítósra. Lehet díszíteni újhagyma vékony karikára vágott zöldjével (ollóval a legkönnyebb), esetleg céklaszeletkékkel.

Májkrém:
Az elkészült tojáskrémhez keverünk egy kis doboz májkrémet vagy kenőmájast. Jót tesz neki egy csipet majoránna.

Padlizsánkrém:
Mindig ősszel kezdem készíteni, amikor a legolcsóbb az alapanyag: a padlizsánokat megmosom, tűvel megszurkálom, sütőben karamellesre sütöm. Azon forrón jó szorosan lefedem, mert ha így hül ki, könnyen lehet hámozni. Ha már kezelehtő hőmérsékletű, lehúzom a héját, feldarabolom és aprítóval összeturmixolom. Kis dobozokban megy be a fagyasztóba.
Ilyenkor előveszem, kiolvasztom és vagy majonézzel, vagy paradicsompürével, vagy csak olívaolajjal kikeverem és zúzott fokhagymával, reszelt vöröshagymával, borssal, petrezselyemmel, oregánóval, bazsalikommal fűszerezem, bármivel ami éppen otthon van vagy a kezembe akad.

Hanem, ennek most egy időre vége, ma még dolgozom este, holnap is, de pénteken már főzőcskézhetek!!!
nyamm-nyamm.