Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/03/08

:-)) Szépjóestét!
Ma döbbenetes felismerésben volt részem: rá kellett jönnöm, hogy elfelejtettem hatványkitevőkkel számolni. Mire (egy bukás után) jelesre átküzdöttem magam az elektrotechnika vizsgán, teljesen profi módom osztottam-szoroztam megákkal, gigákkal, kilókkal, nanokkal, mikrokkal. Kifejezetten élveztem, hogy milliós meg milliomodos számokat -amiket jószerivel még kimondani sem tudok- úgy szoroztam össze, hogy két-három jegyű számok szorzására meg hatványkitevők összeadására-kivonására egyszerűsítettem.
Most meg, videofájlok méreteit és a tömörítési arányait kellett volna kiszámolni, én meg csak néztem ki a fejemből és belekeveredtem a rengeteg kiloherzbe meg megabájtba. Szerintem egyetlen számítási feladatom se lett jó. Namindegy, legfeljebb UV.
Micsoda pocsékolás ez az emberi aggyal és energiával, hogy beseggeltetnek velünk egy csomó dolgot, amit később nem használunk és el is felejtünk.
A hatványokkal való számítást viszont fel kell elevenítenem, még parasztvakításnak sem utolsó ha az ember fejben tud milliárdokkal számolni. Sőt, egy időben még negáltokkal is tudtam fejben szorozni, az meg aztán, ha valaki fejből löki mondjuk 9900 ft 98%-át, hát azelőtt hasraesnek az emberek. Mire ők bepöntyögik a kalkulátorba, én már ki is mondom, jó móka bezsebelni a hökkent pillantásokat :-)))
Azért remélem sikerült a multimédia vizsga, kár lenne a számításokon annyi pontot veszíteni, hogy ne görbüljön az a jegy.

Más:
Lehet hogy álmos vagyok, vagy másfelé jár az agyam, de nem bírok szabadulni a gondolattól, hogy a akirálynőtmegölninemkellfélneketekjóleszénnemellenzem.

Mégmás:
már vackolódtunk be a terembe, éppen kikapcsolni készültem, amikor csörögött a mobilom. Madame Passziánsz kérdezte a jelszavam, mert keres valamit, ami "az én gépemen van".
De most tényleg. Már egy éve, hogy mindenki mindent a közös tárterületre ment, amit mindnyájan látunk. Pont azért, hogy ha valamit keresni kell, kijavítani, kiegészíteni, újranyomtatni vagy bármi más, akkor ne kellessen jelszavak után rohangálni meg gépeket feltörni. Ezt már mindenki tudja, csak éppen a három titkárnő közül kettő nem. Az egyiknek hétmodulos, a másiknak négymodulos ecédéel vizsgája van. Már ott tartok, hogy nem is a kolléganőkre haragszom, hanem arra a vizsgáztatóra, aki ilyeneknek megadja a végbizonyítványt.

Ennyi mára.
Remélem nem fogok a kettő harmincvalahanyadik hatványaival álmodni.