Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/08/06

:-) Szépjóestét!
A "Mindenhova műanyagot!!" projekt keretén belül egyszer, valamikor valaki feltalálta a PVC padlót. Meg a műgyantát, ami szintén alkalmas padlóburkolat kialakítására. Ez esetben az utóbbiról, a műgyanta-burkolatról van szó. Raktárakban, kórházakban, iskolákban, nagy forgalmú helyeken alkalmazzák elsősorban mert erősek, bírják az igénybevételt, könnyen tisztíthatóak - már amig le nem kopik róluk a legfelső, fényes réteg. Mert attól kezdve szívják magukba a koszt, különösen a gumitalpú cipők tudnak ronda fekete csíkokat hagyni rajtuk.
Erre is van persze megoldás; ki kell cserélni a felső védőburkolatot.
Ehhez egy speciális oldószert lehet kapni, 2:8 arányban forró vízzel elkeverni és elárasztani vele a felújítandó padlófelületet. 10 perc alatt feloldódik (gyakorlatilag híg takonnyá válik) az elöregedett bevonat. Akkor padlókefélővel fel kell lazítani a feloldott réteget, vízszivóval eltüntetni a felületről a szmötyit, felmosni a padlót és száradás után 1-3 vékony rétegben felkenni az új fényt.
Használati utasítás szerint legalábbis.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha bármiylen kevés régi padlófény fennmarad, akkor az eltávolíthatlan, ronda, barna foltként elcsúfítja az újat. Különösen a sarkokban és a falak lábazatánál szeret ottmaradni, ezért ezekre a helyekre különös figyelmet kell fordítani, nem csak a géppel kell felsúrolni hanem külön kézzel is.
De arra is ügyelni kell, hogy ha egyszer egy felületen felvittük az oldószert, akkor annak nem szabad felszáradni. Ajtót, ablakot érdemes becsukni és csak akkora felületen szabad elkezdeni az oldást, amit be tudunk fejezni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy 6-8 négyzetméteren elterítjük az oldószert. A hatóidő után 1-1,5 négyzetmétert elkezdünk súrolni. Közben ügyelünk arra, hogy a már benedvesített rész nehogy száradni kezdjen, mert akkor visszaköt a trutyi. Amikor tiszta az éppen súrolt terület, vízszívóval felszívjuk a szmötyit és azonnal felmossuk. Azt az 1-1,5 négyzetmétert. Ha ezzel végeztünk, akkor a hátunk mögött egy ugyanekkora területen elterítjuk az oldószert, majd a régebben ázó területen újabb 1-1,5 négyzetméteren elkezdjük a kefélést, felszívást és felmosást. Közben a hátunk mögött hat az oldószer.
Mindezt csukott ablakok mellett, a takonnyá olvadt szmötyin csúszkálva, gumicsizmában, gumikesztyűben, hosszúnadrágban, hosszú ujjú felsőben és védőszemüvegben. Igazság szerint gumibugyit is kéne felvenni, mert az anyag annyira csúszik, hogy könnyen előfordul egy-egy seggreesés. Az oldószer pedig egy 10-es Ph értékű lúg, ami a bőrön égési sérüléseket is képes okozni. A cipő talpát mindenesetre le tudja oldani, úgyhogy a kefélőgép, a vízszívó, a nyeles kefe mellett a gumicsizma is alapfelszerelés.
Ha kész vagyunk a sikálással, előbb egy hígabb oldószeres vízzel (hogy az esetleg előforduló foltokat eltávolíthassuk) fel kell mosni. Ha megszáradt, ecetes vízzel semlegesítsük a felületet. Aztán sima vízzel is fel kell mosni, mert csak akkor lesz szép a végeredmény.
Amikor száraz, akkor jön az első réteg fény- nagyon vékony rétegben, éppen csak nedves moppal kell felvinni, vigyázva, hogy fel ne habozzon. Félóra száradás után jön a második réteg. Ha az elsőt keresztben kentük, akkor most hosszában kell huzigáni a moppot. Újabb félóra száradás után jön a harmadik réteg. Nem, nem lehet egyetlen vastagabb rétegben megoldani a három kenegetést, mert vastagon felhabosodik az anyag, hólyagos lesz és foltos. Vigyázzunk hogy csak olyan moppot használjunk ami nem szöszöl, különben a padlófénybe ragadt szöszmő tönkreteszi a munkánkat. Hajszálat, a vegyszerszagtól megszédült légy hulláját, pinaszőrt szintén fel kell csipegetni, különben a következő súrolásig (kb fél/egy évig) a padlófénybe dermedve fog dísztelenkedni.
Ha jól dolgoztunk, akkor egy tükörfényes, csillogó padlónk lesz, amit nagyon könnyű tisztán tartani.
Ha rosszul dolgoztunk, akkor is tükörfényes, csillogó padlónk lesz, legfeljebb tele lesz barna foltokkal vagy csúnya hólyagokkal.
Máma megcsináltam 220 négyzetmétert, olyan lett mint egy borotválkozótükör.
A száradási időkben pedig átolvastam a heti sajtót, erre mostanában nem nagyon volt időm.
Találtam is két cikket, amik fölött érdemes egy percre megállni és fejet hajtani:

Hatvan évvel ezelőtt, augusztus 6-án reggel 8 óra 15 perckor az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára, majd 9-én Nagaszakira

"A temetőbe érve Boldizsár beszólt a temetőcsősznének, hogy ne ijedjenek meg, mert új gépfegyvereket próbálnak ki. Ezután az embereket szorosan egymás mellé fektették, kézigránátot dobtak közéjük, majd géppuskasorozatot is leadtak rájuk."