Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/09/02

:-) Szépjóestét!
Olvasgatom a CNN és az MNO Katarina utáni tudósításait és mélységesen meg vagyok döbbenve.
Nem, nem a hurrikán pusztításán. Szomorú eset, sokan meghaltak de tudomásul kell venni, hogy a természet erősebb mint mi, nem tudunk megállítani sem egy cunamit, sem egy hurrikánt.
A károkat -leglábbis az emberéletben okozott károkat- persze lehetne csökkenteni, erre már lehetőséget ad a mai technika.
Szóval nem a természeti csapáson akadtam ki, hanem azon, ami utána jött: jószerivel összeomlott nem csak a katasztrófaelhárítás és a mentés, de az amerikai demokrácia és talán a kultura is.
Meg vagyok döbbenve, hogy a világ leggazdagabb országában nem tudnak két nap alatt pár száz buszt biztosítani a menekülőknek és hogy egy katasztrófa súlytotta városban a tragédia másnapján fosztogató bűnbandák veszik át a hatalmat. Egy békés, kellemes, vidéki kisvárosban az emberek néhány óra alatt levetik magukról a kulturmázt és fosztogató csőcselékké változnak. Ahelyett hogy a bajban összefognának és a híresen hazafias amerikai lélekkel kitűznék a romokra a csillagos-sávos lobogójukat, mentőhelikopterre lőnek és boltokat fosztanak ki. A híres amerikai kormány meg tehetetlen, statáriummal fenyeget ahelyett, hogy gyógyszert, élelmet, vizet vinne a túlélőknek és minél hamarabb kimentené őket a katasztrófa súlytotta területről.
Tényleg őszintén meg vagyok döbbenve.
Itt volt nekünk egy szépen felépített Patyomkin falu a lufis elnökválasztási kampányával, benzinzabáló autóival, az amerikai álom kliséitől szabadulni nem tudó filmiparával, a Szilikonvölgyével és bár imitt-amott kissé mállott a papírmasé, de senki sem gondolta volna, hogy egy hurrikán nem csak egy várost tud romba dönteni, de az amerikai hazafiságot és -ezek szerint ál- demokráciát is elsöpri.

7 Comments:

  • At 12:51 de., Blogger Kinga said…

    Azert az amerikai demokraciat, mint olyat, nem kene siratni. A pubik vannak most szarban, de nagyon, elukon Bush-sal. Mara mar a koztudomasuan nagyon visszafogott es irtozatosan ovatos amerikai tomegtajekoztatas is alaposan kinyitja a szajat, bizonyos dolgokat megkerdojelezve, illetve szamonkerve. Az amerikai kulturat meg plane nem kevernem ebbe bele. A szakertelmet (illetve annak hianyat) viszont nagyon is. (Es tudom, hogy csak koltoi tulzas volt, de New Orleans-ra azert nem illik a kisvaros elnevezes a maga majdnem felmillio lakosaval, az meg, hogy videki... szoval az meg plane nem.) Szoval teljesen egyetertunk a megdobbenesen es a merhetetlen szomorusagrol es fajdalomrol, ami bennem van, arrol most nem is akarok beszelni. Csak a kerdes egy picit ennel arnyaltabb, mint "amerikai kultura", meg "amerikai demokracia".

     
  • At 1:08 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tudom, azóta már én is aludtam rá egyet.
    Igaz, a véleményem annyiban nem változott, hogy ha abban az országban, ahol feltalálták a logisztikát nem tudnak pár száz buszt összeszedni, ott valami nagyon nagy baj van mind az emberekkel, mind a szakmával (gondolom, ott is kell legyen valamiféle katasztrófa elhárítás vagy polgári védelem, vagy a tűzoltók feladata, nem tudom, de valakinek kell lenni aki ilyenkor szakemberként kézbe tudja venni a dolgokat. Az is megdöbbentett, hogy víztározókat építhetnek teknőbe épült városok fölé - ebbe szinte bele van tervezve, hogy egyszer átszakad a gát és rázúdúl a tározó a mélyen fekvő városra.
    Egyébként minden népben, de az amerikaiban különösen él egy kép saját magáról, az országáról és a kulturájáról. Tegnap azt akartam leírni, hogy szerintem ez a kép most jócskán sérült, csomó mindenről kiderült hogy csak illúzió, vagy még rosszabb esetben önámítás.

    Szeptember 11. ebből a szempontból nem volt annyira megrázó, mert ott külső ellenség támadott ami ellen össze lehetett fogni és amit sok pénz bevetésével le lehet győzni. Itt most nincs ilyen egyszerű ellenségkép, a saját szervezetlenségükért és a saját, felszin alól fél nap alatt előbúvő csőcselékükért ugyanis saját maguk felelősek. Egy ilyen felismerés meg kell hogy rendítsen egy kultúrát, el kell hogy indítson egy felismerést és egy öntisztulást - ami a demokráciájukra is ki kell hogy hasson.
    Hát valami ilyesmit akartam én tegnap magyarázni, kissé már álmosan és nagyon megrendülten.

     
  • At 12:13 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Azt sejtem hogy Bushék ebbe belebuknak, de mivel lesz jobb, ha lecserélik őket a demokratákra?

     
  • At 12:18 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-) Bocs, mire elküldtem az előző hozzászólást, már rá is jöttem, hogy hülyeséget írtam.
    Hát persze hogy változnak a dolgok, Vietnamból is a demokraták hozták haza az amikat.
    Örülnék, ha erről az "elit kulturáról", pontosabban az amerikai kultura rétegezettségéről mesélnél még. Itt vagy a társalgóban, amelyiket könyebb használni.

     
  • At 6:10 du., Blogger Kinga said…

    Bush, mint elnok nem fog belebukni. (Itten nem nagyon buknak elnokok, legutoljara Nixon mondott le, mert mas valasztasa nem volt, ha nem mond le, lemondatjak.) Arra viszont van egy fogadasom, hogy a jovo evi valasztasokon meg fog szunni mind a Kongresszus, mind a Kepviselohaz pubi tobbsege. Vagy hat: remenyemet fejeztem itten ki :). Moshi-moshi remek blogjanak egyik nem regi kommentjeben mar leirtam, hogy itt bizony nagyon nagy kulonbseg van a demik es a pubik alapveto ertekrendszere kozott, ami nem is elsosorban a valasztasi szlogenekben nyilvanul meg (erre inkabb igaz az, amit moshi leirt a politologia kapcsan), hanem a mindennapok unalmas :) meneteben. (Azt a szot hasznaltam ott: gesztusaiban, de nem igazan jo ez a szo itt. Nem jok a szavak, ahogy Ottlik is irja :) ).
    Bizony, a kozeposztalybeli atlag amerikai (ha van ilyen) mindennapi kuzdelmes :) eleteben oriasi kulonbseget jelent egy demi vagy pubi elnok, eppen az elnoki kor mindenhatosaga miatt (gondolj csak a legfelsobb birosag koruli hercehurcara, ami most megint elo fog kerulni, Rehnquist halala miatt; a felelmetes az, hogy a VLBE az ultrakonzervativ jobboldali birak sorozatos kinevezesevel evtizedekre bebetonozhatja az orszagot ebbe a politikai mezobe, mar ami pl. a polgari szabadsagjogokat illeti, ugyanis a birak kinevezese eletfogytiglani, nem kotodik idoterminushoz). Fokent akkor igaz ez, ha olyan helyzet all elo, amire mar regen volt pelda, hogy MIND a Kongresszus, MIND a Kepviselohaz pubi tobbsegu (ez fog megszunni remenyeim szerint jovo novemberben, es itt kapcsolodik a dolog a new orleans-i tragedia kovetkezmenyeihez).
    Nem tudom, mit szeretnel tudni az elitkultura kapcsan. Itt, az USA-ban? Ugy altalaban, mint fogalom? Konkret amerikai "elitista" :)) neveket, muveket, irasokat? Hogy miert elszigetelt es marginalis itt (USA)?

     
  • At 6:22 du., Blogger Kinga said…

    Csak meg egy megjegyzes, mert ugy tunik, ezzel kapcsolatban is sok felreertes forog otthon.
    Az iraki katonak hazahozasa.
    Ez nem ilyen egyszeru. (mellekszal: az en blogomon nagyon gyakran foglalkozom az amerikai belpolitikai helyzettel, mar ott is leirtam ezt, csak ismetelni tudom magam)
    Szoval vigyazni koll am ezzel is. (Hogy mennyire igy van, nezd csak meg a demik hozzaallasat ehhez a kerdeshez: nem surun hallod, hogy hozzak haza a katonakat Irakbol; meg a mostanaban nagy vihart kavart Cindy Sheehan-ugyben sem!) Mert a EREDETI folallasra valoban igaz az, hogy Irakban semmi keresnivaloja nincs az amerikai National Guard-nak es a Navy-nek, vagyis: egy torvenytelen megszallas forog fonn itten. :) Erre, nyilvanvaloan nem is szukseges tobb szot vesztegetni. DE. Most mar VLBE utan koponyeg, azaz - hogy kozonseges legyek -: most mar baszhatjak. Hogy a jovobeli meg tobb emberaldozatot (figyelem: NEM CSAK amerikai emberaldozatrol irok!) megelozzek, mindossze ket lehetoseguk maradt, eppen a VLBE es csatlosainak a teljes inkompetenciaja miatt: (1) még tobb szovetseges katonat dobnak be a teruleten (2) a mar ott levoket ellatjak megfelelo folszerelessel. (Azert ez utobbi a legeslegrohejesebb, irnam, ha nem kotne a tema: igy a legszomorubb, irom; dogoljek meg, ha ilyen folszerelesbeli problematikat nem a masodik vilaghaboru teljesen lerongyolodott hadseregei eseteben olvastam utoljara. Marmint azt, hogy egy hadviselesben a folszereles minosege es mennyisege ennyire tragikus. Mindez a vilag vezeto nagyhatalmanak hadseregeben, 2005 korul.)
    Sajnos, ez a helyzet, igy aztan most mar nincs mas ut, csak elore (ha ez elore-t jelent). Az USA egyebkent kinosan szabadulni akar mar ebbol a szituaciobol, lazasan keresve az exit route-ot, erre remek pelda volt az iraki alkotmany koruli hercehurca: a VLBE tudja, hogy csak ugy hagyhatja ott Irakot, hogy egy az USA-hoz hu, EROS kormanyt hagy hatra, es ezt a ket foltetelt, tekintve az iraki belpolitikai folallast, szinte lehetetlen teljesiteni.

     
  • At 10:47 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Igaziból azért szeretnék többet tudni az amerikai kulturáról, mert itt mi tele vagyunk sablonokkal. Kapjuk ugye az idióta romantikus vígjátékokat és a hazafias felhangú akciófilmeket, ismerünk néhány írót, akiknek általában csak az első könyvét érdemes elolvasni, mert a többi ugyanarra a kaptafára készül. Meg vannak ugye a méregdrága színházak és galériák, tele gazdag, sznob közönséggel.
    Van persze rap és jazz és van egy -itteni fogalmak szerint legalábbis- szakbarbárokat képző oktatási rendszer.
    Durván és sarkítva, ennyi.
    Hogy milyen alternatív irányzatok vannak, milyen kulturális fórumok, kik járnak és milyen színházba, kiállításokra, a popkulturán és az esztrádon kívül hogy szórakoznak az emberek, arról itt nem nagyon tudunk.
    Mi a blogod címe?

     

Megjegyzés küldése

<< Home