Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/10/03

:-) Szépjóestét!
Micsoda bolond egy nap volt ez a mai :-(
Ráadásul a fele teljesen fölösleges kereséssel, átnyálazással, elkezdett és visszcsinált szervezésekkel telt.
hagyjuk.
Tegnap az fm 95.3-on a kedvenc műsorom a nyolcvanas évek legendás mozgalmáról, a Duna-Körről és a bős-nagymarosi vízlépcsőről szólt.
nagyon érdekes telefonok voltak, akit érdekel, csütörtökön este 8-tól megismétlik.
Volt egy hölgy, akinek a nyolcvanas évek közepén valamikor -amikor már látszott, hogy a monstre beruházásnak komoly ellenzői vannak- egy Kovácsné nevű nő, akinek a férje a Battyhányi-kör tagja volt azt mesélte, hogy a beruházást azok fúrták meg, akiknek arrafelé egy lapályon szép házaik vannak amelyek víz alá kerülnének, ha megépülne a vízlépcső alsó -a Dunakanyart leginkább elcsúnyító- része.
A műsorvezetők nem nagyon reagálták le ezt a hozzászólást, de bennem meghűlt a vér.
Lelki szemeim előtt megjelent a füstös iroda (akkoriban még sokan dohányoztak a munkahelyeken és légkondi sem sok helyen volt) és az asztal körül ülő, gondterhelt emberek.
- Elvtársak, oda kell figyelnünk ezekre a jelenségekre. Nem, Kovács elvtárs, ezt nem tudjuk központilag megoldani, a szóbeszéd és a földalatti mozgalmak ellen nem hatékonyak a hivatalos orgánumok. Le kell ásnunk a probléma gyökeréig elvtársak, a keletkezésénél kell torkon ragadni a beruházást ellenzőket. Ezeket az embereket nem lehet racionális elvekkel meggyőzni, itt nem elegendő elmondani hogy tiszta és olcsó energiát nyerünk, nem, ez kevés. Az alattomban terjedő eszméket a saját szintjükön kell legyőznünk elvtársak. Törjük a fejünket elvtársak, törjük a fejünket. A tervszámok teljesítéséhez maximálisan ki kell használnunk a termelőkapacitásainkat, nem engedhetjük, hogy holmi környezeti védelmi és esztétikai okokra hivatkozva a közvélemény nyomásának engedve leállíttassák a beruházást. A tervet teljesíteni kell elvtársak, különben ugrik a prémium.-
Aztán egy hét múlva valamelyik elvtárs felveti, hogy hát a propagandának vannak más eszközei is mint az újságcikkek és ismeretterjesztő filmek és mi lenne, ha a földalatti mozgalmak ellen bevetnék a suttogó propagandát. Hitelteleníteni kell az ellenzőket elvtársak, hitelteleníteni. A magyar nép kiveti magából a harácsolókat, hát terjesszük el, hogy a magántulajdonukat féltik a köz gyarapodásától azok, akik nem akarják a vízlépcsőt. Vadászházak, nyaralók, dácsák, féltik ezeket a pazarló ingatlanokat, azért tiltakoznak a beruházás ellen. Ezeknek elvtársak semmi sem drága, a népgazdaság energiaellátását szemrebbenés nélkül feláldoznák néhány nyaraló megmaradásáért. Nem elvtársak, nem kell a sajtóorgánumokat igénybe venni! Csak úgy, beszélgetés közben kell elejteni pár szót. Közértben, sorállás közben. Igen Marika elvtársnő, ebédszünetben is lehet, az öltözőben is. Villamoson? Igen, Kovács elvtárs, ott is, nagyon jó ötlet! Buszon is? Persze, nagoyn jó gondolat!.......



Ebben csak az a szörnyű hogy közben eltelt húsz év és bennünket még mindig a suttogó propagandával manipulálnak.