Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/02/05

Megrohamozta és felgyújtotta Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségét szombaton az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg..... hvg.hu
Itt most nem akarnék belemenni egy olyan eszmefuttatásba, hogy mi a fontosabb: a sajtószabadság vagy a más valláson lévők érzékenységének tiszteletben tartása. Kellene-e tartani a pofánkat és nem humorizálni más vallásokkal, én itt, most nem tudom eldönteni. Az mondjuk elég egyértelmű, hogy nem a nagykövetségek felgyújtása kéne hogy először eszébe jusson a muszlimoknak.
Ami nagyon foglalkoztat, az inkább az, hogy egy szeptemberben megjelent karikatúra sorozat miatt miért pont most tiltakoznak? Miért nem októberben tették? Manapság már nem kellenek hetek ahhoz, hogy az információ egyik földrészről a másikra jusson.
Kinek áll érdekében egy szeptemberi dologgal most, februárban lincshangulatot izzítani? Mi a céljuk vele és meddig akarják hergelni az embereket? Merthogy nem azt a pár halálra rémült karikatúristát akarják megbüntetni, abban biztos vagyok. Itt valami egész más, valami sokkal súlyosabb dolog hangulati előkészítése folyik.