Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/05/18

:-) Szépjóestét!
Csak tegnap este, a hírekből tudtam meg, hogy éppen abban az időpontban, amikor egy faszkalap autós engem kis híján elgázolt a járdán, a budapesti Deák téren az önmagukat Radikális Gyalogosoknak nevezők pár percre megbénították az autós forgalmat. Ha erről hamarabb tudok, ott lettem volna velük, bizisten. Önmagam ugyan nem tartom radikálisnak, de a fenébe is, valahogy mégiscsak tudatni kell ezzel a pár tízezer idiótával, hogy az ember természeténél fogva nem négykerekű, hanem kétlábú lény, és hogy egyáltalán, ebben a városban nem csak közlekedni kell, hanem lakni is jó lenne. Tetszik vagy nem, igazat adok Kócosnak; tűnjenek el az autók a járdákról, a füves területekről és a bringautakról. Maradjanak a nekik kijelölt utakon és parkolókban, és igenis, ha annyira ragaszkodnak a négyütemű meghajtáshoz és a másfél mázsányi privát vaskalitkához, hát akkor fizessenek a parkolásért. Gebedjenek csak bele a parkolási díjba meg a benzinárba, majd legalább elgondolkodnak, hogy egy három személyes családba kell-e három autó vagy elég kettő is. Esetleg csak egy. És igenis, belé kell verni abba metálfényezett fejükbe, hogy másoknak is joguk van a városban élni és közlekedni, és igenis tartsák tiszteletben a piros lámpát, a bringautat, a járdát, a zebrát és a jobbkézszabályt. Érdemes egyébként elolvasni az ez alatti poszthoz írt kommenteket. Kifejezetten tetszik az az ötlet, hogy a gyalogosokat száműzzük függőhidakra, hogy ne zavarják az autósokat. Elképzelem, hogy örülne ennek az a gané aki engem tegnap majdnem elgázolt. Igaz, ő valószínűleg egy függőhíd pilonját is elcsapná. Persze akkor legalább ő is ott döglene meg az összeomló híd alatt, eggyel kevesebb közveszélyes őrült rohangálhatna az utakon.
És tessék kérem elhinni, hogy nem a gyűlölet vagy az irígység beszél belőlem. Egyszerűen csak felháborít az, hogy másodrendű állampolgárnak, páriának, forgalomzavaró tényezőnek kezelnek.
Ide kapcsolódik az a hír is, hogy a szadesz ismét, immár ötödik alkalommal Demszky Gábort indítja a helyhatósági választásokon.
Előre szólok, hogy nem fogok Demszkyre szavazni!
Tök komolyan mondom, a főpolgármester úr négy éve simán belehazudott a pofámba. Arra a kérdésemre, hogy mit terveznek a városi kerékpáros közlekedés fejlesztésért azt válaszolta, hogy bringautakat fognak építeni, méghozzá sokat. És nem járdáról meg úttestrúl leválasztott bringasávokat, hanem valóságos, a forgalomtól elkülönített, biztonságos bringaút hálózatot terveznek.
Nos kérem, ebből mi is valósult meg?
A főpolgármester úr azóta festett zebrát (baromi jól mutatott a zebrafestő gép nyergében), csiszolt a felújított metró márváynburkolatán (baromi jól nézett ki sisakban, csiszolókoronggal a kezében), tán még kátyút is tömött be, az is biztos nagyon jól állt neki. Hanem, bringautat nem épített egy centit se, nemhogy egész hálózatot.
Úgyhogy bocs, de az én szavazatomra ezúttal ne számítson se Demszky Gábor, se az őt indító szdsz.

6 Comments:

  • At 12:18 de., Anonymous Névtelen said…

    Zsoltu, én meg azt (is) bírom, ahogy te írsz. ez a leszögezés rész.
    ami a többit illeti: persze, sok mindenben igazad van, de voltam én olyan nyugati (naná, holland) városban, ahol szűkek az utcák, el kell látni a boltokat, aztán mégis tele van bicósokkal, csak a busz qva lassan halad mögöttük, ha a nagyanyó zötyög elöl a bringáján, és az autósoknak eszük ágában sincs a város közepébe menni autóval, mert minek, a buszok tágasak és kényelmesek, istenem, kicsit lassúak. Vagy ha bemennek, akkor lassan mennek, hogy ne zavarják a bicósokat. és hajnalban meg este jönnek a nagy dög teherautók feltölteni a boltot.
    mindamellett persze sok igazságod van, de hát a bicósok sem kulturáltak, meg az autósok sem. mindenki vadbarom ebben a városban, ez megint a leszögezés rész.
    kac

     
  • At 11:49 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Isten hozott benneteket! :-)
    Zsoltu, már hogy is értenénk egyet, hiszen Te autózni akarsz, én meg bringázni.
    De tényleg nem lehet kijelenteni, hogy ez a város nem alkalmas a két-három-négyféle közlekedési mód együttes alkalmazására. Bécs alkalmas a bringázásra? Hasonló város, kétszáz éves szerkezettel és mégis rengetegen bringáznak - sőt, úgy lehet bringát kölcsönözni, mint máshol bevásárlókocsit. Bedugod a pénzérmét, leakasztod a bringát, aztán később leteszed és kiveszed az érmét.(más dolog, hgoy ott is lopják ezeket a bringákat). Azt pedig, hogy a hetven éves öreganyád felül-e a drótszamárra, majd eldönti ő. Ha biztonságos utakon tekerhet, még az is lehet, hogy fel fog ülni.

    Egyébként éppen ebben sáros Demszky. Pont az ő dolga lenne, hogy észrevegye az igényeket és annak megfelelően koordinálja és kordában tartsa a kerületeket. Neki kéne észrevenni trendeket és ahhoz igazítani a város közlekedését. Neki lenne a dolga, hogy 3-4 vagy több kerületen átvezető sugárutak építését egyeztesse a helyi kiskirályokkal. és igenis, ez a város nem annyira szűk, hogy egy-két mellékutcát ne lehetne bringakörúttá és -sugárúttá alakítani. Az autósok még lehet észre sem vennék, mert legfeljebb eggyel kevesebb egyirányú utca lenne. Mindez a Demszky dolga lenne, neki kéne távlatokban gondolkozni.
    Azzal sem értek egyet, hogy a belvárosból nem lehet kitiltani az autókat. Tavaly jártam Bratislavában, ahol nem egy Váci utca, de az egész belváros a gyalogosoké. És szemmel láthatóan nem esett vissza a kereskedelem, és nem csak szuvenír árusok meg túrista lenyúló kuplerájok vannak, hanem normális boltok és még normálisabb kocsmák és kávézók - a helyieknek. És a házakban sem irodák meg ügynökségek vannak, hanem lakások, emberek élnek ott, kiteszik az ágyneműt az ablakba szellőzni. Megoldják, hogy nem a ház előtt parkolnak, hanem besétálnak a lakásukhoz.
    Azt pedig, hogy folyton azzal zsaroljanak, hogy nincs más alternatíva akire szavazni lehetne, most már kikérem magamnak. Igenis, egy bizonyítottan szar helyett fogok egy lehetséges szarra szavazni, mert nem tűröm, hogy zsaroljanak. Pont az lenne a demokrácia lényege, hogy ha valami rossz felé indul el, akkor azt tudjuk korrigálni. Márpedig Demszky rossz felé halad.
    Bocs.

     
  • At 11:51 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ja, abban tényleg egyetértünk, hogy bunkók vannak kétkeréken, négykeréken és két lábon egyaránt.
    Mint ahogy kulturáltan közlekedők is akadnak minden oldalon. Mivel Téged is oda sorollak, hát nekünk kéne inkább terjeszteni az egymásra figyelést és a békés egymás mellett élést és nem megadni magunkat a tuskóknak. Sőt, a kuturáltan közlekedni vágyóknak kéne kitaposni a városvezetésből, hogy mindenkinek legyen elegendő sávja, járdája és parkolóhelye.
    A bunkók ezt nem fogják nekünk kikaparni.

     
  • At 12:03 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    ja, és ami a bringások által kötendő biztosítást illeti, én még nálad is radikálisabb vagyok. Én bizony rendszámhoz és bringás KRESZ vizsgához kötném a városi kerékpározást. És igen, kötelező biztosításhoz is. Meg sisakhoz és láthatósági mellényhez is.
    Hát valahogy így.

     
  • At 12:04 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kac, ilyenkor bánom, hogy nem HOllandiába születtem.

     
  • At 12:09 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, látom, nagyon tele van nálad a padlás a bringásokkal. Végülis, pont ezért kéne belátnod, hogy azonos az érdekünk. Te nem akarsz bringásokat látni az autóuton, én meg nem akarok autók között tekerni, tehát mindkettőnknek érdeke, hogy minél több bringaút legyen. Egyébként meg én is fizetek adót, nem is keveset, tehát hozzád hasonlóan én is elvárhatom, hogy az állam, vagy a város szolgáltasson a pénzemért. Egyébként nem várom el, hogy bárki megértsen, de azt igen, hogy ne vonja kétségbe a jogomat se az élethez se a közlekedéshez.

     

Megjegyzés küldése

<< Home