:-) Szépjónapot!
Ezentúl minden áldott nap amíg ilyen meleg lesz elénekelem, hogy
AdddDdd MááááÁÁÁRRrrrrr UraammMMmm az essŐŐŐŐőőőőőőőőőőőőőőőőőTTTTTTTTtttttttttt!!!!
Javaslom, hogy csatlakozzatok hozzám, mindenki, aki idekattint, elénekli ezt a sort, hátha meghallja az időjárás felelős.
Szenvedek mint a kutya, térdig lóg a nyelvem. Korán reggel a Duna parton persze csak megsütöttük a darabka szalonnánkat, de ott valahogy elviselhetőbb a levegő, itthon rosszul vagyok ha csak elképzelem, hogy meggyújtom a tűzhelyet. Úgyhogy ma hideg ebéd lesz, mediterrán hangulatban
sonka sárgadinnyével;
kell hozzá egy-két érett, mézédes sárgadinnye és sötétre füstölt pulykacomb. A dinnye ne legyen jégbe hűtve, inkább csak hideg vízben hűsítve. A pulykacomb szintén ne legyen jéghideg. Ja, és nem az a fóliás, gyorspácolt izé kell, hanem a sötétbarnára füstölt, amit spárgán szoktak a hentesek felakasztani. Igaziból füstölt sonka szerepel a receptben, de azt itthon már régen nem lehet megfelelő minőségűt kapni, vagy ha igen, az az 5-6 kilós parasztsonka - amiből ugyebár egy lakodalmat megvendégelhetnénk.
Kell még egy éles, keskeny pengélyű kés amivel vékony, de tényleg hajszálvékony, átlátszó szeleteket lehet vágni a pulykasonkából. A sárgadinyét ketté vágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk és vékony gerezdekre szeljük. A gerezdekre rá kell simítani a vékony szelet sonkákat és már lehet is enni. Lassan, jól megrágva érdemes fogyasztani, hogy a sós és édes aromák jól összeérjenek a szánkban. A sárgadinnye sonkával minden alakalomhoz illik: lehet nagyon szépen, szinte művészi alkotásként tálalni, de azt is kibírja, ha kistányéron odavesszük a térdünkre és olvasás közben falatozunk belőle. Én most ez utóbbinál maradok.
Ezentúl minden áldott nap amíg ilyen meleg lesz elénekelem, hogy
AdddDdd MááááÁÁÁRRrrrrr UraammMMmm az essŐŐŐŐőőőőőőőőőőőőőőőőőTTTTTTTTtttttttttt!!!!
Javaslom, hogy csatlakozzatok hozzám, mindenki, aki idekattint, elénekli ezt a sort, hátha meghallja az időjárás felelős.
Szenvedek mint a kutya, térdig lóg a nyelvem. Korán reggel a Duna parton persze csak megsütöttük a darabka szalonnánkat, de ott valahogy elviselhetőbb a levegő, itthon rosszul vagyok ha csak elképzelem, hogy meggyújtom a tűzhelyet. Úgyhogy ma hideg ebéd lesz, mediterrán hangulatban
sonka sárgadinnyével;
kell hozzá egy-két érett, mézédes sárgadinnye és sötétre füstölt pulykacomb. A dinnye ne legyen jégbe hűtve, inkább csak hideg vízben hűsítve. A pulykacomb szintén ne legyen jéghideg. Ja, és nem az a fóliás, gyorspácolt izé kell, hanem a sötétbarnára füstölt, amit spárgán szoktak a hentesek felakasztani. Igaziból füstölt sonka szerepel a receptben, de azt itthon már régen nem lehet megfelelő minőségűt kapni, vagy ha igen, az az 5-6 kilós parasztsonka - amiből ugyebár egy lakodalmat megvendégelhetnénk.
Kell még egy éles, keskeny pengélyű kés amivel vékony, de tényleg hajszálvékony, átlátszó szeleteket lehet vágni a pulykasonkából. A sárgadinyét ketté vágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk és vékony gerezdekre szeljük. A gerezdekre rá kell simítani a vékony szelet sonkákat és már lehet is enni. Lassan, jól megrágva érdemes fogyasztani, hogy a sós és édes aromák jól összeérjenek a szánkban. A sárgadinnye sonkával minden alakalomhoz illik: lehet nagyon szépen, szinte művészi alkotásként tálalni, de azt is kibírja, ha kistányéron odavesszük a térdünkre és olvasás közben falatozunk belőle. Én most ez utóbbinál maradok.
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home