Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/07/22

:-) Szépjónapot!

Ezentúl minden áldott nap amíg ilyen meleg lesz elénekelem, hogy

AdddDdd MááááÁÁÁRRrrrrr UraammMMmm az essŐŐŐŐőőőőőőőőőőőőőőőőőTTTTTTTTtttttttttt!!!!

Javaslom, hogy csatlakozzatok hozzám, mindenki, aki idekattint, elénekli ezt a sort, hátha meghallja az időjárás felelős.

Szenvedek mint a kutya, térdig lóg a nyelvem. Korán reggel a Duna parton persze csak megsütöttük a darabka szalonnánkat, de ott valahogy elviselhetőbb a levegő, itthon rosszul vagyok ha csak elképzelem, hogy meggyújtom a tűzhelyet. Úgyhogy ma hideg ebéd lesz, mediterrán hangulatban

sonka sárgadinnyével;
kell hozzá egy-két érett, mézédes sárgadinnye és sötétre füstölt pulykacomb. A dinnye ne legyen jégbe hűtve, inkább csak hideg vízben hűsítve. A pulykacomb szintén ne legyen jéghideg. Ja, és nem az a fóliás, gyorspácolt izé kell, hanem a sötétbarnára füstölt, amit spárgán szoktak a hentesek felakasztani. Igaziból füstölt sonka szerepel a receptben, de azt itthon már régen nem lehet megfelelő minőségűt kapni, vagy ha igen, az az 5-6 kilós parasztsonka - amiből ugyebár egy lakodalmat megvendégelhetnénk.
Kell még egy éles, keskeny pengélyű kés amivel vékony, de tényleg hajszálvékony, átlátszó szeleteket lehet vágni a pulykasonkából. A sárgadinyét ketté vágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk és vékony gerezdekre szeljük. A gerezdekre rá kell simítani a vékony szelet sonkákat és már lehet is enni. Lassan, jól megrágva érdemes fogyasztani, hogy a sós és édes aromák jól összeérjenek a szánkban. A sárgadinnye sonkával minden alakalomhoz illik: lehet nagyon szépen, szinte művészi alkotásként tálalni, de azt is kibírja, ha kistányéron odavesszük a térdünkre és olvasás közben falatozunk belőle. Én most ez utóbbinál maradok.