Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/07/17

:-) Szépjóestétreggelt!
Jó fárasztó hétvégém volt, gondoltam, elmegyek moziba, ennyi azért jár, ha már a belem is kidolgozom.
Eredetileg a Velencei kalmárt akartam megnézni Jeremy Irons-sal de lekéstem. Dolgom végezetlenül hazakullogni már nem akartam, ezért egy merész döntéssel beültem a Túl a sövényenre.
Az a helyzet, hogy egész estés rajzfilmet utoljára a Macskafogót láttam, azóta csak olvasok arról, hogy a digitális technika mennyit dobott a rajzfilmeken. Hát gondoltam, ha már Shakespeare-t lekéstem, jó lesz helyette valtdizni is - egyébként is, haladni kell a korral, hát nem?
Nno, kérem, egészen elképedtem. Azt eddig is tudtam, hogy a rajzfilmfigurák inkább emberi mint állati tulajdonságokkal rendelkeznek, de amit láttam az minden várakozásom felül múlta. Ezek az állatok már semmiben sem hasonlítanak az állatokra - és már nem csak a gesztusaik emberiek, de a tekintetük is. Valóságos szégyen, átérezhető bánat, felcsillanó öröm van a szemükben. Tényleg elképesztő, még pár év és egyáltalán nem is lesz szükség színészekre. Csinálnak pár fotót a szerepre kiválasztott modellről, a többi pedig a számítógépes grafikusok és egyéb specialisták dolga lesz. A mozgások, a felületek (szélben lebegő szőr, térhatás, ilyesmi) már így is szinte tökéletesnek mondható.
Szóval a technika teljesen rendben van.
Ami a történetet illet, nos, ott még nagyobb volt a meglepetésem. Számomra a rajzfilm még egyenlő a mesével, itt is azt vártam, mesét. Na jó, némileg felturbózott, a XXI. század gyerekeinek írt mesét. Ehelyett azonban kaptam egy halivúdi romantikus családi akcióvígjátékot minden olyasmivel, ami egy halivúdi romantikus családi akcióvígjátékot valódi halivúdi romantikus családi akcióvígjátékká tesz. Volt benne pozitív és negatív hős, naíva, szeretni való butácska, punk szingli aki a szíve mélyén férjhez akarna menni, meg még egy csomó, kipróbált figura. Negatív hősől többet is kaptunk, az egyik a film alatt megjavult, természetesen ő a főszereplő. Volt még a filmben akció (autós üldözés, bunyó, lopakodás, stb), pirotechnika, szeretet, barátság, szerelem, gonoszság és természetesen voltak benne poénok is. Sőt, még egy, azaz egy darab jó poén volt is benne. Illetve nem biztos hogy jó poén volt, inkább csak váratlan - annak a jelenetnek nem olyan lezárását vártam. Az összes többi poén kiszámíthatóan, pontosan a helyén csattant - illetve hát csattant volna, ha már a mondat elején nem tudtam volna, hogy mi lesz a mondat vége.
Természetesen volt a filmben heppiend is, a párra vágyó szinglik egymásra találtak, a barátok összebarátkoztak, a család megerősödöttt, a rosszak elnyerték méltó büntetésüket és a történet nyitva maradt annyira, hogy jövőre ki lehessen hozni a második részt.
Egyébként nem fikázni akarom a filmet, aki nem unja még a halivúdi sablonokat az remekül szórakozhat rajta, sőt, még erkölcsi tanulságról is gondoskodtak az alkotók. Elég rendesen megfricskázzák a természettől egyre inkább elidegenedő, tévé előtt műanyag csipszet zabáló, szintetikus löttyöket nyakaló és mindeközben hegynyi szemetet termelő fogyasztópolgárt.
Szóval nem olyan rossz a film, a Kossuth moziban a jegy sem drága, a nézőtér is hűtött, akinek nincs jobb dolga és szeretne kicsit hűsölni is az nyugodtan üljön be rá.

8 Comments:

  • At 4:51 de., Blogger Kinga said…

    "még pár év és egyáltalán nem is lesz szükség színészekre. Csinálnak pár fotót a szerepre kiválasztott modellről, a többi pedig a számítógépes grafikusok és egyéb specialisták dolga lesz."

    Mar megvolt az elso ilyen, eleg nagy port is folvert anno, irtozatosan sokat irtak es beszeltek rola akkoriban, az a cime, hogy Final Fantasy.

    Tenyleg elkepeszto volt, es MAJDNEM tokeletes. Eppen vagy ket napja beszelgettunk errol egy barati tarsasagban (es eppen a legujabb 3D filmek urugyen), hogy elkepeszto a technika, hogy mennyire elethu lett minden (a Cars volt az urugy, amire Andrast vittuk el - en azt hittem, hogy pl. az erdo jeleneteket, az erdot filmeztek eloben, aztan bemontiroztak a moziba, hat nem, az is animacio volt, elkepesztoen elethu). Summa summarum, valahogy minden megy mar, mint a karikacsapas, de tenyleg, a szorszalaktol a borporusokig minden atver, KIVETEL egy dolog, amit eddig meg soha, sehol nem sikerult tokeletesiteni (es ezert irtam, hogy a Final Fantasi MAJDNEM tokeletes ilyen szempontbol), az emberi SZEM. Nagyon erdekes, hogy miert ez, es miert ilyen nehez, de ez nem megy, ha beleszakadnak sem.

     
  • At 4:53 de., Blogger Kinga said…

    [onkorrekcio] Final FantasY

     
  • At 5:06 de., Blogger Kinga said…

    Ja meg annyit, aztan megszunok, hogy igen, a legujabb 3D filmeknek (foleg a Disney animacioi, amibe januar ota a Pixar is beletartozik :( ) az a jellemzojuk, hogy miutan a gyermekeknek keszul elsosorban, a szuloknek veluk koll menni, de a szulok bizony sokszor unjak ezeket (most abba ne menjunk bele, hogy nem azert unjak, mert gyerekfilmek, attol meg lehetnenek zsenialisak, hanem SZAROK, mint MOZIK), es ezert mar evek ota ket sikuak ezek: van a gyereksik, es van a folnott sik. Ez utobbiba vannak azok a "poenok", amiket kizarolag a folnottek ertenek igazan. Es hat a hagyomanyos halivudi leosztas is elsosorban a szulok miatt van. Nagyon keves olyan gyerekfilm keszul, ami valoban elvezheto mindket szinten, vagyis egyszerubben szolva: JO MOZI (a legutobbi ilyen a Curious George volt, ahol nem "szallitottak le" a szinvonalat csak azert, mert gyerek film; de ilyen zsenialis volt az Iron Giant is - rendkivul komoly es fontos es NEM VIDAM temakkal, de megis remekul vettek a gyerekek, meg a ket nagy kedvencem ilyen szempontbol, a Princess Mononoke es a Spirited Away.

    Es most mar tenyleg megyek szundizni :D

     
  • At 8:04 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kinga, az eszem megáll, az USA-ban egyetemen oktatják a forgatókönyv írást, hát csak ennyi telik tőlük? Az ollózást megtanítják, az alkotást és az önállóságot nem?

     
  • At 5:13 du., Blogger Kinga said…

    Nem egeszen ertem, amit reagalsz, hogy mire vonatkozik pontosan az "eszem megall".

    Viszont: a Business Admin is egyetemen megszerezheto diploma, sot a masters fokozata is letezik mar evtizedek ota :D

    (Mell-ekesen: nem halivudban kellene keresni az "amerikai" filmek "alkotoi onallosagat"...)

     
  • At 5:34 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    úgy értem az "eszem megállt", hogy ez egy szakma amit tanítanak, de semmi mást nem tudnak, mint meglévő kliséket sorba rendezni.
    Tudom, ott nem a művészi önkifejezésre mennek, de akkor is, őszintén megdöbbent, hogy ennyire nincs egyetlen eredeti gondolatot hordozó amerikai film sem.

    (na jó, ne túlozzak, van néhány, Good night, Good luck!, Kinsey élete és hasonlók, de ezek mind életrajzi ihletésű filmek, a forgatókönyv tehát adott)

     
  • At 7:18 du., Blogger Kinga said…

    Dedede van... mondom: outside halivuuuud... independent...

     
  • At 8:50 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát igen, azokat a filmeket magyar mozikban aligha lehet látni.

     

Megjegyzés küldése

<< Home