Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/09/22

Szóval a gyógyszerészmizéria.
Barátném patikus, a régebbi, bőbeszédű, beszéltető, barátságos fajtából aki szereti is a betegeket. Precíz, nagyon figyel, ha nem biztos egy receptben, felhívja az orvost és megkérdezi mit írt fel. Na nem mintha értelme lenne, a legtöbb orvosnak fingja sincs hogy mit írt fel tegnapelőtt Kovács23 néninek, de ő azért utánajár és még véletlenül sem ad ki 2,5 mikrogrammos tabletta helett 12,5 mikrogrammosat.
Szóval jó patikus.
Gyakran szidja a számítógépes rendszert, mert a TB mindig új követelményekkel áll elő amit nehéz követni: nem csak a beteg tb-száma kell, de az orvos kódja, a mittudoménminek a kódja, a recept érvényessége is, a gép gyakran visszadob nem létező betegre, nem létező orvos által írt lejárt recepteket. Ezekre mindre nagyon kell vigyázni, a TB ugyanis csak a tökéletesen kitöltött receptekre téríti a kiegészítést. Ha rossz receptre ad ki egy mondjuk 90%-os támogatású gyógyszert, a TB nem pótol, övé a veszteség. Egyébként is, fél lába mindig a börtönben van, mert ha véletlenül elcserél valamit és hashajtó helyett mondjuk antidepresszánst ad a betegnek, vagy egy ugyanolyan nevű de más erősségű vérnyomáscsökkentőt, akkor ő azért büntetőjogilag is felel.
Nem irígylem, komolyan, nehéz munka a patikusé.

Azért sok érdekes dolgot is lát.
Meg hall, mert mint modottam, igen beszédes.
Tudja (de el már a világ semm kincséért sem mondja), hogy melyik táncdalénekesnőnek van hüvelygombája. Néha, ha nagyon szépen kéri, ki szokta neki adni a fogamzásgátlót recept nélkül is, az nem TB-támogatott, el lehet intézni. Idegeneknek nem, azt azért nem, de ismerősnek, ha kedves az illető, akkor szívesen segít.
Kiadja a vilyagrát meg a cijalist is, ha legalább egyszer hoz receptet a pasi. Az utána már rendben van, a TB-t nem érdekli, a pasi meg csak érzi, hogy szedheti vagy nem a pasztillát.
Azt is tudja, hogy melyik politikus fia cukorbeteg. Tucatszám viszi ugyanis az injekcióstűt, orvosi receptre, ingyen. Csak azt nem érti, hogy az inzulint hol szerzi be hozzá. Biztos másik patikában.
Azt is tudja, hogy melyik TV-sztár nercbundás anyukájának van közgyógyellátási igazolványa. Azt is tudja, hogy melyik bankigazgató felesége kapja szintén közgyógyellátási igazolványra, tehát ingyen a fogyasztószert.
Igen, sajnos nem mindenkinek van közgyógya, sokan vannak, akik a szívgyógyszerüket nem tudják kifizetni, de hát ez nem a patika, hanem a rendszer hibája.
Azt is tudja, hogy melyik híresség használ botoxot. Ő ad el ugyanis a legtöbb botoxot a patikában. Korához képest baromi jól néz ki, így ha egy félöreg, félkövér, félkurva milliomos feleség ránéz, azonnal megveszi mind a két szérumot: a szem környékre és az arcra valót is. Ez jó, nagyon jó, mert a forgalmazó versenyt hirdetett, nem emlékszem már hány darabot kell eladnia, és akkor ő kap egy dobozzal ingyen. Már kapott három dobozzal, kettőt már el is használt, még Lajos is észrevette, hogy simább a bőre.
Az idén ők adtak el a legtöbbet egy olívaolajból készült krémből is, baromi jó üzlet, ráadásul nyertek egy egy hetes, kétszemélyes utat Toszkánába, olajbogyószüretre. Kisorsolták egymás között, csak a Marcsi maradt ki a kalapból, mert ő a nyáron volt Párizsban - igaz, csak négy napig, de egy évben egy nyereményút legyen elég neki. Az egy francia cég volt, azok is ránctalanítókat forgalmaznak. Ja, meg a főnökhelyettes asszony is kimaradt, mert ő meg a télen megy majd Svédországba, szintén nyereményútra. A svédek azért jók, mert tanfolyamot is tartanak, 5 pontot ér egy előadás és pezsgő is mindig szokott lenni meg rákos szendvics. Sampont is forgalmaznak, arról is szokott lenni előadás, az is 4 pont. Nem tudja miért kevesebb, biztos azért, mert bőrtípusból több van, de korpás hajból csak kettő; férfi meg női. Az a lényeg, hogy a Kamara elismeri, neki már tavaly megvolt a szükséges pontszáma. És a pezsgő is nagyon finom szokott lenni, és ők ráadásul hétköznap tartják a továbbképzéseket. Igen, van olyan cég is, aki szombaton tartja, az nem jó, az nem munkanap, akkor szabadidőből kell menni. Ő egyéként sem szereti a szóját, meg a zöldségfasírtot se, a gyógyteákat meg aztán pláne nem, az a cég meg csak ilyesmit forgalmaz. Arra az előadásra a Juli szokott menni, az ő férje vegetariánus. Szoktak kapni csomagokat is tőlük.
De olyan is, van, hogy a savlekötőket gyártó cég ügynöke odajön két üveg sörrel, az egyikbe beledob egy pasztillát és tök jópofa, mert tényleg azonnal megáll a pezsgés. A másik üveg sört otthagyja nekik bontatlanul, meg egy nagy doboz Merci csokit. Olyan patikalátogató is van aki tálca tortát szokott hozni, az nem jó, ő édességet nem eszik, hízlal, de a Marcsi megeszi az ő adagját is, utána dupla adag inzulint vesz be, mert amúgy cukorbeteg. A patikalátogatók egyébként is jók, mindig hoznak valamit: bonbont, pogácsát, törülközőt, cipőkanalat, kávéscsészét, vacsorameghívást, egyszer még Kovi éttermében is voltak, akkor ő nem nyert, ő nem tud lábgombásodás elleni krémből eladni, ő ránctalanítókban meg fogyasztószerekben jó mert abban hiteles.
Hát igen, manapság már mindenfélét kell árulni, csak úgy lehet megélni. Gyógyszert is persze, de a legtöbbet mégis a vitaminokon, a táplálék kiegészítőkön, a fogyasztó szereken és a kozmetikumokon lehet keresni. Meg a támogatott gyószereken, de abból van szinte a legkevesebb.

Nno. Hát ilyesmiket tudtam meg én tőle az évek hosszú folyamán.

És most nézzük miket mondott nekem ma reggel. Mivel előtte a pedellus bácsi már igen csak felbaszta az agyvizem, az én szavaim inkább kihagynám:

De most mondd meg, hogy jön ahhoz a kormány, hogy ne csak patikákban lehessen gyógyszert kapni? Egyáltlán, hogy néz az ki, hogy egy illatszerboltban is van gyógyszer? Odamész és leveszed a polcról? Hogy most is vannak a drogériákban vitaminok meg teák meg porok meg pezsgőtabletták? Vannak, de azok nem gyógyszerek, azok gyengék, nincs bennük igazi hatóanyag. Hogy a patikában is van sampon meg fogkrém meg még botox is? Van hát, valamiből nekünk is meg kell élni, a gyógyszer nem fizet annyit hogy ennyi embert el lehessen belőle tartani!
Hogy külföldön is úgy van?
Dél Afrikában? Tampon, müzli, csecsemőtápszer, teák, sebkötözők, ragtapaszok, vitaminok, hashajtók, minden kint van a polcon mint a teszkóban? Aha, szóval mint itt a rossmannban vagy a drogerimárktban. Még olyan is van, hogy le lehet adni a filmet előhívatni? Ajjaj, micsoda helyek vannak! Csak a receptes gyógyszereket kapod egy pult mögül, gyógyszerésztől? Egy ilyen drogériában, egy sarokban van a patikapult? Hát hogy lehet egy diplomás gyógyszerészt így megalázni, berakni egy ilyen szatócsboltba, hát nincs azokban ott szakmai büszkeség? Ja persze, hisz az Afrika, azok ott négerek, ne hasonlítsd már Magyarországhoz! Hogy Hollandiában is így van, meg Angliában is? Nem igaz, nem hiszem el, én is voltam már Bécsben, ott is Pharmacy a pharmacy!
És van minden a pultnál? Vérnyomáscsökkentő is meg fogamzásgátló is meg inzulin is? Na látod, ha nem tudod, ha neked csak tampon meg fogamzásgátló kellett, akkor honnan tudod, hogy a vérnyomáscsökkentőt rendelni lehetett és másnap érte menni? Na ugye, beszélsz itt hülyeségeket, benzinkútnál ugyan hogy lehetne fájdalomcsillapítót eladni? Ki vállalja a felelősséget? Én? Hogy szoktam-e eladni ugyanannak az embernek kontraindikált gyógyszereket? Igen, szoktam, de mindig rákérdezek és egyáltalán, attól hogy egy ember veszi meg, még nem biztos, hogy ugyanaz az ember szedi be! Az orvos tudja mit ír fel és miért, hát csak nem hülye az a beteg, hogy együtt szedjen savlekötőt meg savszaporítót! Na ugye!

9 Comments:

  • At 3:07 du., Anonymous Névtelen said…

    ajjajj.
    egyrészt európa elég nagy részén lehet kapni nem csak patikában szereket.
    másrészt attól, hogy nem kell mondjuk hétvégén a kurva sok ügyeleti díjat kifizetni, ha elfogy a panadolom, még nem leszek drogfüggő.
    és ne haragudj, de hogy jön ahhoz a patikus, hogy szórólapozzon? és hogy jön ahhoz, hogy azon másokat alázzon? mert ezt teszi.

    bocsáss meg, de elfogultnak látlak. és ne mondd, hogy nem igaz, hogy külföldön így van-e. én jártam ott, és valóban így van. és láss csudát, nem halnak meg.

    tudod mi az ok? az, hogy a patika is, a patikus is ebből él, és ha a kalmopirined nem csak nála veheted meg, akkor a nyüves pénzét félti, hogy kevesebb lesz. ennyi. mocskos üzleti érdekről van szó. ezért hergelik a patikusok is az embereket. már amelyik, mert köztük is akad normális, aki felfogja, hogy azzal, ha az amúgy se receptköteles dolgokból némely megvásárolható nem csak patikában, neki nem kell becsuknia a boltot. és mondjuk azon se árt elgondolkodnod, hogy egy vidéki faluban mi a francot csinálsz hétvégén fájdalomcsillapító nélkül.
    kérlek, ne légy demagóg. és ne keverd a felírós receptköteles gyógyszereket, mert azt nem fogsz venni benzinkútnál.

    könyörgöm, mielőtt heveskedsz, gondolkodj el azon, hogy nem mindenkinek adatok meg, hogy 100-200 méterre legyen egy patikája. (arról nem szólok bővebben, hogy a patikusod mennyire etikus, hogy elmondja, kiről mit tud.)

     
  • At 3:20 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-)) lassan a testtel, nem én heveskedek.
    Először azt írom (a barátném nevében), hogy az orvosnak fingja sincs arról hogy mit ír fel kovács23 néninek. Aztán a végén meg azt (szintén a barátném szemszögéből), hogy kontraindikált vagy nem, a patikus kiadja, mert az orvos mégiscsak tudja, hogy mit ír fel.
    Azt írom, hogy söteményeket, csokikákat, mindneféléket kapnak a az arckrémek, samponok, miegebek forgalmazásáért. Aztán azt kérdezi felháborodva, hgoy micsoda megalázó dolog egy olyan patikában dolgozni ahol midenféle más dolog is kapható.
    Nos? Így hogy hangzik?

    Olyanra akartam posztot, mintha egy telefonbeszélgetés lenne, ami csak a patikus barátném szavait rögzíti de amit én mondok neki, azt nem.
    Ennyire nem jön át? Átírjam?

     
  • At 3:24 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    aha, rájöttem, saját hangon, egyes szám első személyben kezdem és egy bekezdés közepén átvezetés nélkül váltok a barátném hangjára.
    Hát ezt még át kell fogalmaznom.

     
  • At 3:32 du., Anonymous Névtelen said…

    hát szerintem simán átjött :-)

     
  • At 4:21 du., Anonymous Névtelen said…

    aha. :) hát nekem nem, de lehet azért, mert épp ujpétert agyaltam.

     
  • At 6:35 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-)) Olvastam.
    beszúrtam két mondatot.

     
  • At 7:03 du., Anonymous Névtelen said…

    oké. akkor amit írtam, postázd a patikusnőnek. :)

     
  • At 7:43 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Azért nem érdemes, mert reggel szinte szó szerint ugyanezt mondtam neki mint amit Te írtál. És már nem is először mondtam, de ha egzisztenciális félelmekről van szó, az emberek felfogása erősen szelektív. Valahol persze érthető.

     
  • At 8:36 de., Anonymous Névtelen said…

    naggyon jaú! teljesen igaz!

     

Megjegyzés küldése

<< Home