Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/10/16

"Három férfit gyanúsítanak azzal, hogy halálra vertek egy férfit, miután autójával elsodort egy 11 éves kislányt" origo
Délután, hazafelé bringázás közben drágabolgárurat (magyar hangja ezúttal Dési János volt) és a betelefonálókat hallgattam és csendesen forrt bennem a méreg.
Volt ott minden, mint a jó boltban - viseljünk fegyvert, nem szabad megállni elsősegélyt nyújtani, duplázzák meg Olaszliszkán a rendőrök számát, szigorítani a törvényeket, nyiltabb vagy burkoltabb cigányozás, bár ezt a műsorvezető elég határozottan leállította.

Tudom, széplélek vagyok, meg néha titokban szociológusnak is képzelem magam, meg egyáltalán, idióta HüPi vagyok, de akkor is, teljesen ledöbbentem azon, hogy a majdnem egy óra alatt senkitől nem hallottam a probléma leglényegéről beszélni.

Tudniillik arról, hogy mindnyájunknak van felelőssége abban, hogy bizonyos emberekcsoportok ennyire kivűl tudnak kerülni a civilizáción.
Félreértés ne essék: a gyilkosság az gyilkosság, aki üt, rúg, szúr, annak viselni kell a tettéért a felelősséget. Még akkor is, ha számára az a legtermészetesebb reakció, hogy az őt ért sérelmet azonnal megtorolja. Üt, rúg, szúr, mert számára az a normális, őt nem befolyásolja a civilizáció, a kultúra és a törvénytisztelet. A más életének tisztelete sem, mert ösztönei egy ősember ösztönei csupán és ha azt hiszi hogy veszély fenyegeti akkor zsigerből támad.
Csak hát itt van bennem a kérdőjel; hogy jut el az ember idáig? Egyes csoportokra miért nem hat a civilizáció?
A futballhuligánok, az isten háta mögötti kis falvakban nyomorgók miért viselkednek állat módjára? Miért törnek-zúznak-ütnek-rúgnak?
Mert jó nekik?
Vagy mert ez az egyetlen módja annak, hogy kifejezzék magukat?
Vagy megvédjék magukat?
Vagy egyszerűen csak nem volt módjuk elsajátítani a civilizált életet?
Nem volt módjuk megtanulni, hogy ügyeket elintézni nem csak ököllel lehet?
Vagy pont azt tudják csak, hogy ha sérelem éri őket, akkor maguknak kell elégtételt venni, mert másra nem számíthatnak?
Nem tudom.
Pontosabban nem tudom biztosan.
Mert azért valahol valami azt súgja bennem, hogy bizony, a társadalom nagyobbik, "civilizált" fele szívesen nem vesz tudomást a kisebbik, kevésbé szerencsés felének bajairól. Megelégszik azzal, hogy nem őt zavarják.
A hajléktalanokat telepítsék ki, ne rondítsák a várost.
A futballhuligánok nyugodtan verjék egymást pépesre, úgyis jobb tévén nézni a meccseket.
A cigányok is legyenek minél távolabb, ott hangoskodhatnak, kapnak családi pótlékot, éhen nem halnak.
Aki nem akar kultúráltan viselkedni, azt nem kell erőltetni, elég, ha a saját területén ordibál meg verekszik és nem zavar másokat.
Csak hát előbb utóbb zavar.
A futballhuligánokról kiderül, hogy nem csak metrókocsikat tudnak szétverni - mint az éppen mostanában tapasztalhattuk.
A nyomorban, kilátástalanságban, reménytelenségben tartott cigányokról pedig egyszercsak az derül ki, hogy elzártságukban valami elképesztően ősemberi szubkultúrát alakítottak ki maguknak, amiben minden vélt vagy valós sérelemért azonnal ököllel kell elégtételt venni.
Nem tudom, hogy az elkövetők milyen intellektusúak és mennyire tanultak de gyanítom, hogy pár osztályt végezhettek csak és az érzelmi intelligenciájuk és a probléma megoldó képességük is jócskán átlag alatti lehet.
Csak az a baj, hogy abban a közösségben ahonnan ők kikerültek, módjuk sem volt elsajátítani mondjuk például a konfliktuskezelést. Nem a szó tudományos, hanem a hétköznapi értelmében ahogy egy normális iskolában, egy normális munkahelyen vagy egy normális utcában megtanulnak az emberek hétköznapi konfliktusokat kezelni.
Ez a társadalom ezt a lehetőséget megtagadja ezektől az emberektől mert nem fogadja be őket a normális iskolákba, a normális munkahelyekre és a normális utcákba.
Gettókba szorítja őket, ahol egymás között vannak és ahol -más minta nem lévén- saját törvényeket alakítanak ki.
Kétségtelen, hogy ezek az ököljogok sértik a többség érdekeit de a problámát nem fogja megoldani az, ha jogszabályokat alkalmazunk rajtuk.
A problémát az fogja megoldani, ha ezek az emberek kikerülhetnek a gettókból, kikerülhetnek a reménytelenségből, ha bekerülnek olyan iskolákba és olyan munkahelyekre ahol normális viselkedésformákat és problémamegoldásokat tudnak elsajátítani.
Gyanítom, hogy ennek a rétegnek a felnőtt tagjai már elvesztek a "civilizált", normális élet számára. Ők már nem tudnak kinőni a telepekről, ők már nem tudnak normális munkahelyekre és normális utcák lakóközösségébe beilleszkedni.
Hanem, a gyerekeknek még van esélyük. Ha őket befogadják a rendes iskolák, ha nem cigányosztályokban, gettóiskolákban kell végigbukdácsolniuk 10 év alatt 6 osztályt, akkor ők el tudják sajátítani azokat a viselkedési formákat és problémamegoldó képességeket, amivel kikerülhetnek a gettókból és a telepekről - és ha már kikerültek, magukkal húznak néhányat a felnőttek közül is. Talán. Hátha.
És ez nem csak nekik lesz jó hanem mindenkinek, az egész társadalomnak, mert biztonságosabb lesz a világ.

3 Comments:

  • At 7:41 de., Anonymous Névtelen said…

    tudod azért az csak az oktatás nyakába varrni a problémát nem igazán helyes dolog. ez ugyanúgy rendőri kérdés is.

    a gyerek nyolc-tíz éves korában már nem befolyásolható annyira, ha otthon azt hallja, hogy az iskolában nem tanul semmi jót és hogy a tanár hülye.
    és ha a "fülén keresztül" nem lehet megfogni a lelkét, akkor hogyan???

     
  • At 9:17 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Don, nem az oktatásról akartam írni hanem arról, hogy a gettósodott falvakban, kerületekben, városréászekben élőknek egyáltalán van-e lehetőségük másféle viselkedésmintákat elsajátítani mint amit az ősember szintjére süllyedt, zárt közösségükben kapnak.
    Erre gondoltam, mert szerintem nincs, a többségi társadalom örül, ha a saját területükön belül maradnak, nem kívánnak keveredni.
    Nem akarják integrálni a romákat.
    Ez pedig veszéyles, mert a gettósodás igen rövid időn belül olyan szubkultúrákat termehet ki, ami kezelhetetlen.

     
  • At 9:47 de., Anonymous Névtelen said…

    Valóban a gyerekekkel lehetne még valamit kezdeni. Sőt, kell.
    Az elkövetőket pedig sitteljék le jó sok évre. Ők már nem kellenek ide. Pont.

     

Megjegyzés küldése

<< Home