Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/10/24

Nem tudom, jó ötlet lenne-e azoknak a holtfáradt, elgyötört közrendőröknek akik még mindig őrzik a kordonokat csak úgy, az állampolgári hála kifejezéseképpen adni egy-egy csokit vagy valami apró ajándékot. Éppen ha valaki arra jár csak mondani egy köszönömöt amiért tegnap 24 órán keresztül verették magukat.

18 Comments:

  • At 8:03 du., Anonymous Névtelen said…

    tökéletesen egyetértek!

     
  • At 10:25 de., Anonymous Névtelen said…

    Ez a verették magukat egy kicsit erős. Gondolom egy világtól elzárt lakatalan szigeten élsz, se TV, se rádió, se internet. Mielőtt ilyeneket leírsz, érdemes tájékozódni, hogy pontosan ki vert kit, ki üldözött kit. Nem kell olyan sokat kutakodni olyan képsorok után, amitől igencsak elbizonytalanodsz, hogy ez most vajon egy jogállam?

     
  • At 12:24 du., Anonymous Névtelen said…

    Na most kinek higyjünk Krisztián?
    Neked és a FIDESZ-nek, vagy a saját szemünknek. A verés és üldözés közben egész jól lehetett harckocsit elkötni, barrikádot emelni meg autókat borogatni - a békés hobby tüntetőknek.
    Tényleg elbizonytalanodok, mi lesz az állammal? Azt sejtem ,hogy ha így megy tovább felkopik... de, nem csak az enyém.

     
  • At 12:34 du., Anonymous Névtelen said…

    Ne nekem és a Fidesznek higgyetek! Nézzetek meg néhány képsort. Beszéljetek olyanokkal, akik a Fideszes gyűlésen a Károly körút felöli oldalon álltak.
    Miért kergették a kormány ellen demonstrálókat az Astoria és a Fideszes gyűlés felé? Miért kellett babakocsival menekülni nem egy ismerősömnek, mert a rendőrök eszetlenül ütöttek-vágtak mindenkit? Ahelyett, hogy kiszedték volna azt a 20-30 barmot, akik dobáltak. Megoldás gumilövedékkel fejre célozni? Megengedhető ez? Azért ne keverjük össze a TV-ostrommal a hétfői napot! Láttátok, amikor egy kapualjba húzódó külföldit ütöttek a rendőrök, amire csak annyit tudott mondani, hogy nemár, én csak turista vagyok?

     
  • At 2:54 du., Blogger Kinga said…

    Kedves Krisztian,

    En is azt ajanlanam hogy eloszor olvasni kellene. Mondjuk kapasbol az idevonatkozo jogszabalyokat - ha mar a jogallamisagra celzol, akkor pölö ezzel is erdemes tisztaban lenni.

    Hogy megkonnyitsem a dolgokat (es kisse tisztazzam a tisztazandokat), mindjart ide is linkelem az egyik blogbol, hogy ne kelljen keresgetni. Tanulsagos olvasmany lesz.

    http://kiki.nolblog.hu//?post_id=17358

    Udv
    K

     
  • At 3:04 du., Anonymous Névtelen said…

    ...nem kergették őket, oda mentek. (közben ugye Pest felé szupermaraton, másik irányban meg az esti állami ünnepség előkészítése... arrafelé valahogy nem akartak menni a kedves tüntetők...)

    a 20-30 baromnál több látszott, de ha te ott voltál, akkor nyilván elsőkézből való infód van.

    gumilövedékkel nem szokás célozni, az ugyanis magától is pattog, ha gellert kap valamitől, egyébiránt vízszintesen szokás kilőni, hogy pattogjon és üssön.
    be nem jelentett tüntetés és rendbontás elleni fellépéskor bizony megengedhető minden legitim rendőri eszköz, pl. könnygáz, pl. gumibotozás, pl. gumilövedék.
    szegény külföldi (azt mondjuk nem tudom, hogy honnan láttad, hogy az, mert felteszem, ha néger lett volna az illető, akkor a "tüntetők" verik meg) biza' így járt, meg mindenki más is, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy fidesz-demostráció ide, évforduló (amit ugye tönkrevágott a randalízoró csürhe) oda: nem szabad zavargások idején tömegesen utcára menni.
    mindig jobbról hallom, hogy az utcai tömegdemonstráció annyira de annyira nyugat-európai szokás... csak az marad ki mindig, hogy a rendőri oszlatás is annyira de annyira nyugat-európai szokás ám, hogy nocsak.
    tessék megszokni:
    békétlenkedni, rossz időben rossz helyen lenni és a nemzeti lobogót meg hasonló jelképeket öncélúan felhasználva gyalázni nem bocsánatos bűn. régebben az volt, már nem az.

    (elnézést, hogy túl indulatos voltam.)

     
  • At 6:55 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kénytelen vagyok kettéválasztani a dolgokat.

    Egyrészt, nem vonom kétségbe, hogy a rendőröknek tényleg oszlatni kellett. Nem voltam ott, ráadásul Krisztiánnak igaza van, egy lángokkal körbeölelt sziklán élek, tévém sincs. Rádióm viszont van, sőt, mindig a fülemben van a dugó. A jelek szerint internetem is van.
    A neten láttam a vasgolyókat a hozzájuk tartozó parittyákkal. Láttam a késeket, a baltákat, a rózsasándor módjára sállal eltakart, eltorzult arcokat. A rádióból hallottam a hangokat. Láttam a feltépett díszburkolatokat is, nincs kétségem affelől, hogy a tüntetők megtámadták a rendőröket és azoknak oszlatni kellett.
    A jelenlegi jogszabályok szerint használhatnak könnygázt, kardlapot, gumilövedéket, miegymást. Ha mondjuk a gumilövedéket túl veszélyesnek és embertelennek tartjuk, uccu neki, meg kell keresni az országgyűlési képviselőt és követelni tőle hogy nyújtson be törvénymódosítási javaslatot.
    Egy korábbi posztomból világosan kiderül hogy nem szeretem, ha a rendőr állampolgárt ver de az az igazság, hogy az utcaburkolatot feltépőkkel semmi szolidaritást nem tudok vállalni, én is szívesen szájon vágnám őket.

    Más tészta, hogy a rendőrök okosan oszlattak-e.
    Gergényi nyilatkozatából, miszerint a "tüntetők arra kanyarodtak" számomra az következik, hogy nem.
    A rohamrendőrségnek képesnek kell lenni arra, hogy befolyást gyakoroljon egy tömeg útvonalára, hogy tereljen. Az egyes rendőr nyilván nem, de a műveletet vezető kell hogy másodpercrepercre készen ismerje a tömeg mozgását - ha másból nem, a beépített emberei jelentéseiből vagy a háztetőkre telepített megfigyelőktől. Ha nincs neki ilyen, nos, akkor nem kielégítően végzi a feladatát.
    Arra most nem térnék ki, hogy a Kossuth tér kipakolása mennyire korbácsolta fel az indulatokat. Ma már világosan látom, hogy akik törtek-zúztak, azok erre készültek és akkor is elkezdték volna a balhét, ha a pár száz hajléktalan maradhat a Kossuth téren.
    Nem térnék ki arra sem, hogy a fidesz szándékosan választotta-e az Astoriát a naggyűlés helyszínéül - fognak elég összeesküvés-elméletet gyártani nélkülem is. Egyébként mindegy is, mert a magyar rendőrségnek kötelessége megvédeni a békésen demonstrálókat. Ha kérte a fidesz ha nem, ott kellett volna állni készenlétben a szükséges állománynak, hogy biztosítsa a tömeg levonulását.

    Igen, tudom, mindenfelé delegációk igyekeztek a repülőtér felé és futóverseny is volt.
    A forgalom szervezése/átszervezése is rendőrségi feladat, mindent tudtak már hetekkel ezelőtt, volt idejük rá hogy átnézzék a belváros térképét és ha úgy látják jónak, lezárjanak bizonyos kis utcákat. Ha nem tették, az az alkalmatlanságukat bizonyítja.

    De térjünk vissza a két tömeg, a naggyűlés és a randalírozók "összetalálkoztatására".
    Nekem eszembe sem jutott volna megkérdőjelezni az oszlatás szakmaiságát ha Gergényi nem azt nyilatkozza amit. Ha teszem fel azt mondja, hogy a környékbeli kis utcák tele vannak építkezéssel ahonnan téglához, kőhöz juthatnak a tüntetők, egy szót sem szólok.
    De azt nyilatkozni, hogy a randalírozók arra mentek amerre jónak látták a rendőrök pedig csak követték őket, nos, ez bizony jócskán bizonyítja a szakmai alkalmatlanságot. Nem a közrendőrökét, hanem műveletvezetőét - ennyi rendőr még soha nem volt Pesten, néhány perc alatt fel tudtak volna állítani egy (pontosabban két) kordont a kiskörúton amivel biztosítanak pár száz méternyi puffert a két csoport között.
    Már mondtam, hogy a rendőrségnek alkalmasnak kell lenni arra, hogy az oszlatandó tömeg mozgását befolyásolja. Ha nem teszi, akkor csak két dologra tudok gondolni; a már említett szakmai alkalmatlanságra, vagy szándékosságra. Mivel a rendőrségnek alapvető érdeke volt, hogy a randalírozókat minél kisebb létszámban tartsa és ne engedje, hogy a békés tömeg vérmesebb tagjai csatlakozhassanak, a szándékosságot elvetném. A rendőri állomány akkor már legalább 20 órája talpon volt, nem hinném, hogy szándékosan csináltak az 500 randalírozóból 5000-et. Ha mégis, nos, az nagyon súlyos ügy, köztörvényes bűncselekmény.
    Marad a műveletet irányítók szakmai alkalmatlansága mert hagyták egyesülni a két tömeget és felduzzadni a randalírozók létszámát. Azzal az 500 félrészeg idiótával akik a Bazilikánál elkezdték, este kilencre végeztek volna. Ehelyett 5000 tökrészeg és/vagy adrenalin túltengésben szenvedő, dühöngő huligánnal kellett megbírkózniuk. Ez nekik 7 órával hosszabb küzdelmet, a városnak pedig sok tízmillió forinttal több kárt okozott.
    A lelkekben okozott kárra most szintén nem térnék ki, így is elég bonyolult a képlet.

    És még egy dolog;
    már mondtam, hogy rendőr ne verjen békés, az eseményekbe véletlenül bekerült bamba, vagy hülye állampolgárt.
    Sőt, a rendőr ne verjen vétkes, de már földre került vagy sérült állampolgárt se.
    A rendőrnek az a dolga, hogy gyorsan, ha szükséges, a minimális erőszak alkalmazásával ártalmatlanná tegye a randalírozókat.
    Ehhez alkalmazhat mindent, amit a törvény megenged; könnygázt, kardlapot, testi kényszerítést. Tudom, a rendőr is ember, ha valaki nagyon ellenáll, előfordulhat, hogy közben belefejel egy rendőr térdébe. Nem kéne hogy így legyen, de a rendőr is ember, neki is van adrenalinszintje.
    Hanem, az a rendőr, aki egy földön fekvőbe belerúg, az nem alkalmas rendőrnek. Az sem, aki a csőcselék feloszlatása után kamaszokat vagy étteremajtóban bámészkodó pincéreket ver meg.
    Az ilyeneket nagyon gyorsan el kell távolítani a testületből. Ha másért nem, hát a többi jól dolgozó, lelkiismeretes rendőr társadalmi megbecsülésének megőrzésének érdekében.
    Ehhez viszont az kéne, hogy a rendőröket ne csak homályos vidfelvételeken látszó "testalkat" alapján tudják azonosítani.
    Ehhez az kell, hogy a rendőregyenruhán egy jól olvasható szám legyen.
    Ugyanott vagyunk, mint a gumilövedék esetében; fel kell keresni az országgyűlési képviselőt és kipréselni belőle a törvénymódosítást. A rendőröknek legyen kötelező -mondjuk 3 cm magaas, fényvisszaverő anyagból készült- azonosító számot viselni az egyenruhájukon ami alapján a túlkapásokkal gyanúsítható rendőrök kétség nélkül azonosíthatóak és eltávolíthatóak a testületből.

    Nno, hát röviden ennyi a véleményem.

     
  • At 10:43 du., Anonymous Névtelen said…

    Nagyon gyorsan néhány dolgot tennék csak hozzá, nem csak az ittenieknek, hanem azért is, mert már sokmindent olvastam erről más blogokban is:

    1. A rendőrök agresszivitása túlzott volt, a brutális túlkapások, jogszerűtlenségek megtörténtek, ott voltunk, láttuk.

    2. Nem érdekel a rendőrök adrenalinszintje, őket azért tartjuk, hogy ne veszítsék el a fejüket. Ha bepipul, nem való rendőrnek. (emelje fel a kezét, aki védené az orvost, ha az a magánéleti problémái miatt rontaná el egy hozzátartozója műtétjét!)

    3. A LEGFONTOSABB: Nem mindenki fideszes, akinek nem tetszik, hogy a rend őrei önbíráskodnak, én a magam részéről például éppen azért nehezményezem, mert liberális vagyok, és mint ilyen, kikérem magamnak, hogy akár fideszesnek, akár jobboldalinak nevezzen valaki, még mielőtt hallanám.

     
  • At 10:13 de., Anonymous Névtelen said…

    Nem tudom elképzelni, hogy ez a tiltakozás fegyelmezetten is történhetett volna. A tömeg a feltüzelt elégedetlenekkel, és az ellenük kivezényelt, fáradt vagy nem rendőrök felállás elkerülhetetelenül kiváltja az erőszak lehetőségét. Lehet vitatkozni a részleteken, mert a részleteken múlik, hogy ki mennyire sérül meg.

    Ha már egyszer valaki egy pillanatra a földre kerül, kiszámíthatatlanul gyorsan megüthetik. Ha rossz helyen áll, véletlenül is beléfúródhat egy szilánk, de célzottan is, követhetetlenül gyorsan, amit nem lehet sem kivédeni, sem később bemérni, hogy honnan jött, nincs rá idő.

    A rendőrség szerepét ellentmondásosnak látom. Beléjük van kódolva, hogy ne ártsanak, ugyanakkor potenciális életveszélyes helyzetekbe kerülhetnek, amiket képtelenség békés be nem avatkozással hárítani.

    Hogy ki hogyan viselkedett, mi hajtott adott pillanatban, ki védekezett vagy ütött és miért, azt szerintem a véletlen is diktálja, és vészhelyzetben különösen a saját vérmérséklete. A szabályzat csak irányadó, a tréning felkészít, de mindez kevés.

    A műtős példa nem helytálló, az egész más a felállás, ott nem az erőszak lehetősége kapcsolja össze a beteget a műtőssel, és a műtősnek nem kell a saját életét a betegével együtt megvédenie, miközben a beteg ártani próbál neki.
    m-

     
  • At 10:38 de., Anonymous Névtelen said…

    eszem-faszom megáll a hirtelen sok szakértőn, aki mindent tud a rendőrségi oszlatásról. tényleg érdekes.

    amúgy pedig:
    1. egyetlen bejelentett tüntetés a fideszé volt. a többit szét KELL kergetni a faszba, nincs lamentálási lehetőség. ez a törvény.
    2. a fideszt kérték, felszólították, ne oda szervezze a szarját, ahova. mert akkor és ott a forgalmat akadályozza. nem változtatott. innnetől ez az ő felelőssége. vita nincs.
    3. a rendőrnek nem dolga oszlatásnál válogatni a szart a májától. felszólít, hogy hagyd el a helyszínt. ezt megtette. sajtónak és mindenkine szólt, nem csak a huligánnak. ha ezek után katasztrófa turistásat játszik valaki, az kurvára ne sírjon, hogy a szemébe ment a könnygáz, vagy kapott egy maflást.
    4. onnantól, hogy fegyverrel támadnak a rendőrre, felszólítás után a saját fegyverével éles lőszerrel teheti ártalmatlanná a támadót. egy éles lőszert se használtak. egy t34-es tank az tank, az fegyver, akkor is, ha elvileg alkalmatlan lőni, mert bazmeg rádlép és meghalsz.
    5. nem életszerű ez az ártatlan embereket támadtak dolog. csak sajnos a sajtóetika nálunk a béka segge alatt van. nincs ártatlan ember, akit sodor a tömeg, bazmeg ahhloz oda kell menned, bele kell keveredned, akár bamba szemlélőként. és onnantól megérdemled, ha pofánbasznak, miután szóltak, hogy húzz a faszba.

    ez a tipikus magyar mentalitás, hogy míg a nácik (az MDF-től jobbra található összes szarcsapista included) szabadon garázdálkodnak, addig a liberális baloldali emberek szépelegnek. ide vezet, ez az eredménye, hogy nincs az országban egy olyan ember, csoport, aki tekintélye, hatalma, szava vagy akármije által képes lenne rendet teremteni. ha így megy, itt nem egy hét, hanem évekig tartó szar lesz. kinek az érdeke? orbáné, a falusi romagyereké, aki így szocializálódott. sólyomé, a beszari elnöké, aki képtelen nem nyalni a jobboldal seggét.

    igenis verje szét a gecibe a rendőr a randalírozót és ne sápítozzon, aki jelenlétével hitelesíti és végtére is hozzásegíti őket ahhoz, amit csinálnak. a java vagy budai geci, akinek anyuka apuka által mindene megvan. a másik fele zsírproli, akinek semmi vesztenivalója. és szopunk miattuk mi, akik nem mennek utcára és dolgoznak, amíg ezek a pénzünket basszák el. orbán meg egy hazaáruló. megy besúgni az EU-ba. szép.

    elnézést, hogy elragadott a hév.

     
  • At 10:53 de., Anonymous Névtelen said…

    Ha van rendőr az ovasók között, kérem, hogy szóljon hozzá!

    T. Héves! Én is járok hévvel, de a "faszba" "bazmeg" "geci" és hasonló szavakat mellőzöm.
    m-

     
  • At 6:17 du., Anonymous Névtelen said…

    egyetértek a 10:53-as Anonymus-szal, meg még hozzátenném, hogy a falusi romagyerek megjegyzés se tetszik
    ettől eltekintve sokmindennel egyetértek

     
  • At 10:44 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Mindenekelőtt szépen kérek mindenkit, hogy ezen a blogon ne falusi romagyerekezzen. Mindenkinek van neve, legfeljebb elébe lehet biggyeszteni a hülye vagy a szemét vagy a hazug jelzőt, mit tudom én, ki mit érdemel.
    Egyébként én sem állhatom Orbánt, despotának és cinikusnak tartom. Valószínűleg műveletlen is, legalábbis ahhoz képest amit az ő pozíciója igényelne, de ennyi a véleményem - szerintem jóval sértőbb mint a falusiromagyerekezés.

    A témához visszatérve.
    Szerintem azt kéne eldöntenünk, hogy mit várunk a rendőrségtől: azt, hogy tartsa, szükség esetén pedig a lehető leggyorsaban helyreállítsa a rendet, vagy pedig azt, hogy móresre tanítson rosszkor, rossz helyen lévő polgárokat.
    Ha ez utóbbit várjuk tőle, akkor igen, akkor megengedhető, hogy amerre megy, mindenhova odasózzon egyet a gumibottal.
    Én nem ezt várom el a rendőröktől, már csak azért sem, mert én magam is bármikor belecsöppenhetek egy olyan szituációba amit a rendőr gumibotozással kíván helyretenni.
    Meg egyébként is, egy jogállamban nem Kovács23 főtörzs, de még csak nem is Kiss2 alezredes feladata eldönteni, hogy kit kell móresre tanítani.
    Ha viszont a rendőrnek az a dolga, hogy a rendet fenntartsa és az azt megzavarókat a lehető leghatékonyabban megakadályozza a rendbontásban, akkor bizony a rendőrségnek úgy kellett volna vigyázni a fidesz naggyűlésre mint a hímes tojásra. Mindent el kellett volna követniük, hogy megakadályozzák a két tömeg egyesülését. Dunsztom sincs mit kellett volna tenniük, nincs helikopterem, nincsenek a tömegbe beépített embereim. De ha valakit el akarok csalni egy veszélyes helytől, akkor vagy úgy mozgok hogy a kettő közé kerüljek, vagy kezdem elfelé csalogatni az illetőt - ez esetben mondjuk a rendőrsorfal nem előre megy a Bajcsyn hanem hátrál, a Nyugati felé. Vagy bármilyen más elterelő hadműveletet tesz addig, amig az Astoria ki nem ürül. Engedni a két tömeget egyesülni már csak azért is hiba volt, mert így jóval több munkát csináltak a rendőrök - maguknak.
    Ezért is sajnáltam meg szerencsétleneket, hetek óta tart a megerősített szolgálat, hétfőn meg 24 órűn keresztül masíroztak fel-alá a városban. És bizony, a legtöbbjük súlyos parancsnoki hibák miatt pár órán keresztül verette és kővel dobáltatta magát. Nem hinném, hogy kivétel nélkül mindegyikük örömét lelte a gumibotozásban, sőt.
    És sajnos ahelyett, hogy a legdurvább alakokat kikapták volna a huligánok közül hogy elejét vegyék a randalírozás elfajulásának, könnygázzal meg gumilövedékkel hergelték a tömeget az önkivületig. Pont, mintha a bikának piros vásznat lengetnének. Csak hát itt nem az volt a cél hogy minél jobban bevaduljon a tömeg, hanem pont ellenkezőleg, az, hogy minél hamarabb szétszéledjen.

    (más: nem muszáj ám mindenkinek anonymusnak lenni, van itt alul három gomb, ki kell választani a középsőt és akkor bármilyen néven lehet írni. Persze nem kötelező, csak úgy könyebb hivatkozni valakire.)

     
  • At 10:54 du., Anonymous Névtelen said…

    Akit elragadott a hév, annak üzenném, csak így közhelyesen, hogy a stílus maga az ember.

    Nekem csak az furcsa, hogy balliberális oldalról nagyon kevés olyan hangot hallok, mint kaptárlakóé, illetve részben Brünnhildéé. Mert azt gondolom, hogy ami hétfőn történt az országban, az valóban túlment valamifajta határon. Szerintem egyszerűen nem szabadna előfordulnia, hogy akár csak egyetlen járókelő is megsérüljön (elég, ha az Indexet olvassátok ezzel kapcsolatban.)
    Az, hogy a jogszabályokban mi van, megint más kérdés. A rendőröknek szabálytalan tüntetőket nincs joguk fegyverrel oszlatni! A hatás-ellenhatásnak összhangban kell lenni. Szerintetek hány súlyos sérültje van a rendőröknek?

     
  • At 10:57 du., Anonymous Névtelen said…

    Ja és még valami. Véletlenül ott voltam a szupermaraton befutóján: egész pontosan 12 óra körül ért be az utolsó futó. Tehát az, hogy a futás miatt nem mehettek "valamerre" a demonstrálók, egész egyszerűen nem igaz.
    Az esti állami ünnepség pedig a Hősök terén volt. Tudjátok az milyen messze van az Alkotmány utcától?

     
  • At 11:16 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Krisztián;
    sok, ha jól emlékszem 20 körül. Köztük egyet kifejezetten megkéseltek, összevagdosták a kezét. Egyet leöntöttek benzinnel, szerencsére nem gyújtották meg, de nem csodálnám, ha még évekig ezzel álmodna.
    Meg a TV-székházzal. Szerintem azért is voltak ennyire durvák, mert az lebegett előttük, hogy egy szemétláda egy darab feltépett betonnal bármikor eltörheti mindkét lábukat.

    Arra egyébként nem sajnálnám a pénzt, hogy tisztességes felszerelésük legyen a rendőröknek és ne azért kellessen durvának lenniük, hogy a saját életüket védjék. Arra sem, hogy az egyenruhára varrva legyen egy jól látható azonosító. Ha beazonosíthatóak, jobban meggondolnák, hogy vesznek-e a kezükbe például viperát vagy fejen rúgják-e akit már megbilincseltek.
    Meg egyáltalán, ahogy elnéztem, ezek között a rendőrök között sok volt aki fizikailag nincs megfelelően felkészítve. Ha egy rendőr jó kondiban van, akkor sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud harcképtelenné tenni egy huligánt. Akkor nem kell ütni-rugdosni meg több köbméternyi könygázzal megmérgezni, hanem két-három-négy erre kiképzett zsaru egy fedezettel pillanatok alatt megbilincseli és bevágja a rabomobilba.
    De ismétlem, nem is itt látom a legfőbb hibát, hanem abban, hogy a parancsnokok okos taktika helyett ágyutölteléknek használták az embereiket - azok meg harcoltak és védték magukat, ahogy tudták.

    Azért hogy ne értsek Veled annyira egyet, megjegyzem, hogy igen, a katasztrófa túristáknak számolni kell azzal, hogy ők is kaphatnak a jóból. Ez egy ilyen bunkó világ, az árvízek idején is kimennek fotózni a zsákolókat, még az sem zavarja őket hogy elállják a teherautók útját - onnan is seggberugdosva kéne elhajtani őket.
    Mese nincs, ezt még meg kell tanulnunk, hogy aki azon kapja magát, hogy rossz helyre keveredett, az a legsürgősebben húzzon el onnan. Vagy ha nem sikerül, adja meg magát, mindenhogy mutassa, hogy nem akar ártani a rendőröknek.

     
  • At 8:42 de., Anonymous Névtelen said…

    Szomorú, hogy az erőszak részleteit kell megvitatni. A külföldi ismerős nem érti a különbséget a huligánok és a békés tüntetők között, ő a képek alapján úgy látja, hogy "borzalmas a helyzet", és a Balkánnal vet egybe minket.

    A huligánoknak lehetne párhuzamosan szervezni bikakergető versenyt. Ezzel levezethetnék az energiájukat, és ha lehiggadtak, előadhatnák a követeléseiket.

    Szervezetten, békésen, de határozottan is lehet demonstrálni. Majd ha a rendőrök unalmukban vakaródznak, akkor fogom azt látni, hogy a Nyugat mintájára hajazunk. Addig nem. Maria

     
  • At 4:08 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát igen, valóban a részleteket kell megvitatni ahhoz, hogy el tudjuk választani a dolgokat.
    A részletekből látszik ugyanis, hogy bár minden vandál tüntető de nem minden tüntető vandál. Az is részletek elemzésekor derül ki, hogy egyes akciókra milyen reakció születik és hogy ezeket a reakciókat vártuk-e. Aztán az is a részletek elemzésekor derül ki, hogy osztályozni lhet a tüntetőket és másképpen kéne bánni a különböző alfajokkal.
    Az álarcos gyujtogatót és a járdakövet hajigálót el kell kapni, megbilincselni és bevágni a rabomobilba. Esetleg kicsit meg lehet igazgatni a tomfával ha nagyon hőbörög. Hasonló eljárást érdemel az is aki autót borít fel.
    Az ökölrázó, zászlólengető és ordibáló idiótákat hagyni kell hogy rázzák az öklüket, lengessék a zászlójukat és ordibáljanak. Arra kell csak ügyelni, hogy ha megjelenik köztük egy kődobáló, akkor annak ne legyen ideje megmelegedni, azonnal ki kell kapni.
    A kokárdás fehérszalagos orbánkitűzős jónépnek udvariasan meg kell mutatni hogy merre van a kijárat és csak akkor szükséges elállni az útját, ha nem arrafelé indul.
    A bamba, odakeveredett járókelő felé meg kell lengetni a gumibotot, toppantani egy nagyot és az illető menten összecsinálja magát, csak a harmadik sarkon merl majd megállni.
    Nem könnyű feladat persze ez a fajta különbségtétel, pénzbe kerül hogy erre megtanítsuk a rendőreinket, de bizisten, nem sajnálnám érte az adómat. Egyéként is, a plusz költség visszajönne abban hogy jóval kevesebb könnygáz fogyna és a turisták is mernének idejönni.

     

Megjegyzés küldése

<< Home