Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/12/30

Nos, reméltem hogy nem, de mégis megtörtént; ma hajnalban kivégezték Szaddam Husszeint. (bbc)
Nem, nem azért elleneztem a kigzést mert finomlelkű vagyok és hú de liberális, hogy mindenféle halálbüntetést ellenzek. Ezúttal szó sincs ilyesmiről, ha valaki, hát ő rászolgált a kötélre. Az irakiakat is megértem hogy szomjúhozzák a bosszút, a "szemet szemért, fogat fogért" ösztöne sokkal régebbi és mélyebben van beivódva az emberiség tudatába, mint a halálbüntetés ellenzése.
Miért reménykedtem mégis abban, hogy nem hajtják rajta végre az ítéletet?
Az ország és a benne lakók érdeke lett volna, hogy a diktátoruk minél tovább életben maradjon és feltárassák vele az elmúlt 30 évük valamennyi mocskát.
Az a gazember két háborút indított el, sok ezer ember kínhalála szárad a lelkén. Sok tízezer ember szenvedett miatta igazságtalan bebörtönzést. Sok százezer életet tett tönkre, kifosztott és nyomorban tartott egy egész hatalmas, jobb sorsra érdemes országot.
148 ember legyilkoltatása óriási bűn. Az 148 fiát sirató édesanya, 148 özvegy, nem tudom hányszor 148 árva. Nekik most igazságot, legalábbis az irakiak szerinti igazságot szolgáltattak.
És ki fog, pontosabban kin fognak igazságot szolgáltatni a többi sok tízezer özvegynek, árványak és megkínzottnak?
Ők vajon magukénak érzik az ítéletet? Meg fogják valah tudni, hogy ki kinek és milyen parancsot adott ki? Meg fogják valaha tudni, hogy pontosan miért kellett meghalniuk vagy börtönben senyvedniük?
Aligha, mert a kiadott parancsok tartalma és címzettje, sőt, sugallmazói is belehullottak a Szaddam Husszein bitófája alatt felnyíló semmibe.
És arról még nem is beszéltem, hogy nyilván vannak számlák, dollármilliárdokat tartalmazó számlák amikról talán soha, de jó esetben is csak évtizedek múlva fogunk tudomást szerezni. Az meg, hogy ezekhez hozzáférhet-e jogos tulajdonosa, az iraki nép szintén kétséges. És vannak raktárak és arzenálok is, amiket szintén csak a véletlen tud majd felfedezni.
Szóval értem én, hogy "szemet szemért és fogat fogért", de azoknak, akik egy nép igazságáért felelnek tisztában kéne lenniük azzal is, hogy az igazság megismerése fontosabb, mint az azonnal kielégített bosszúvágy.
Arról nem is beszélve, hogy sokak szemében Szaddam már az elfogása pillanatában mártírrá vált, az elítélése és kivégzése pedig teljessé tette ezt a mártíromságot.
Ráadásul ma reggel már 30 iraki meghalt egy öngyilkos merényletben.
Szóval a diktátor kivégzése nem lezárt egy szakaszt, sokkal inkább új, még az eddiginél is véresebb fejezetet nyitott Irak történetében.

5 Comments:

  • At 3:37 du., Anonymous Névtelen said…

    attól tartok,hogy XXI.sz-i vallásháború veszi kezdetét...beláthatatlan következményekkel.

     
  • At 8:09 du., Anonymous Névtelen said…

    OFF

    http://tinyurl.com/yh9v37

    ON

     
  • At 8:37 du., Anonymous Névtelen said…

    OFF

    Bocs. Elszurtam. Itt a helyes link:

    http://tinyurl.com/ye9z9h

    ON

     
  • At 9:35 du., Anonymous Névtelen said…

    "Az a gazember két háborút indított el, sok ezer ember kínhalála szárad a lelkén. Sok tízezer ember szenvedett miatta igazságtalan bebörtönzést. Sok százezer életet tett tönkre, kifosztott és nyomorban tartott egy egész hatalmas, jobb sorsra érdemes országot. "

    Ezt ugye egynel tobb mai politikusrol el lehet mondani szo szerint igy...

     
  • At 10:30 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tamás, hát ez az. Mindet fel lehetne kötni és mindegyik halála elégedettséggel tölthetne el bennünket.

     

Megjegyzés küldése

<< Home