Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/12/23

:-) Szépjóestét!
Én egy szinte teljesen református vidéken nőttem fel, nálunk a katolikus templom negyede se volt a református temploménak, a zsidóknak meg templomuk sem volt, csak egy imaházuk.
Mindezt csak azért írtam le hogy jelezzem, fogalmam sincs mi a Hanuka. A rádió honlapján van most egy cikk a magyar zsidó közösségekről. A cikk még csak-csak, a de az illusztrációként használt kép beletalált a szívem közepébe. Ahogy elnézem egy hímzett falvédő, mondanám hogy übergiccs, de nem mondom, mert nem azt érzem belőle. Végtelen naivitást és őszinte hitet érzek a kék teret kitöltő cirádák fölött repkedő két galambból és a szimmetrikusan elrendezett szines gyertyákból. Sajnos nem lehet nagyítani, de azt hiszem úrihímzéses technikával készült. Ez nem azt jelenti hogy urak hímezték, sokkal inkább az alsóközéposztály vallásos iskolákban nevelkedő leányai használták ezt a technikát. Még az is lehet hogy egy festett fatábla vagy valami berakásos technika. Mindenesetre elbűvölő:

És ha mindezt tovább tovább gondoljuk és kiszámoljuk, hogy a zsidó Hanuka jóval a keresztény Karácsony előtt kezdődik, a szerbek viszont jó két héttel később tartják az ünnepet, hát emberek, azt kell mondanom, hogy mi itt a Kárpát-medencében baromi szerencsések vagyunk. Ha akarnánk -és ha képesek lennék rá- több mint egy hónapig ünnepelhetnénk.
De hát nem is akarjuk és a jelek szerint képesek sem vagyunk rá.
De nem baj, majd egyszer, talán.
Remélem.

1 Comments:

  • At 9:58 du., Anonymous Névtelen said…

    Jajjj, de jó lenne... :-)

     

Megjegyzés küldése

<< Home