Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/04/27

Harangokat félreverni, aláírásgyűjtő íveket fénymásolni, (szivárvány)hidakat lezárni, és aki az Operaház előtt elhalad, tülköljön, csengessen, káromkodjon, rázzon kolompot, csengettyűt, kereplőt, öklöt!!
'Ezek' tényleg kivették a repertoárból a Ringet!!
Tiltakozom!!
Ilyen nincs, nem van, nem lehet, el nem képzelhető!!
Hát mit fogok én januárban csinálni, ha nincs a pénzhajhász Wotan, az álszent Fricka, a szexuálisan megnyomorított Alberich?? Mi lesz velem a bumfordi Fafner, a többre hivatott Siegmund, a suttyó Siegfried, a puhapöcsű Gunter, a plázapicsa Gutrune meg a hacker Hagen nélkül? Hogy fogom én kibírni a kigyúrt, de impotens Donner, a méregkeverő Mime, az elvont Erda és legfőképpen a szépséges, harcias, bosszúszomjas Brünnhilde nélkül??!
Miről fogok fantáziálni, miből fogok töltekezni, mi miatt fogok elégedetlenkedni és legfőképpen mitől leszek elvarázsolva jövőre, ha leveszik a műsorról a zeneirodalom legtökéletesebb zenedrámáját??
Megveszek, bizisten, megveszek és megharapok valakit!

('Forest Murmurs' a Siegfried II. felvonásából, Arturo Toscanini vezényli az NBC Szimfonikusok Zenekarát 1948-ban, New York-ban. A fuvolákat tessék figyelni, ahogy utánozzák az erdei madárkák énekét. Az erdő látszólag derűs és nyugodt, de a zenében lehet hallani, hogy valahol, mélyen, ahol a lombok már nem engedik át a fényt ott tanyázik egy hatalmas, vérszomjas sárkány, a vonósok érzik, borzonganak a húrok. És a zenében ott van Siegfried motivuma is, a félelemet nem ismerő, jókedélyű, könnyű léptű, tudatlan hős közeledik, mesziről halljuk ahogy fújja a kürtjét. Hát ettől az élménytől fosztanak meg bennünket.)

8 Comments:

  • At 11:38 du., Blogger Salasso said…

    Ebből vérontás lesz, attól tartok... de aláírásgyűjtés biztosan. Ha nem törnek meg a petíciók, tiltakozó levelek, wagneriánus tüntetések súlya alatt, akkor pedig nincs mit tenni, rituálisan fel kell áldoznunk a programigazgatót...

     
  • At 11:36 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-D
    alkalomadtán én magam fogom Walhallába szállítani és személyesen felügyelek rá, hogy szép szűzek arcát ne láthassa és méhsert ne kortyolgathasson.
    Egyébként még mindig reménykedem, hogy csak felújítják és jövőre visszakapjuk.
    Teljes butaságnak tűnik egy olyan darabot levenni a műsorról ahol még az oldalüléseket és a pótszékeket is eladják, évről évre, mindig.

    Ha a nürnbergire tudnak hívni vendégművészt, a Ringre is tudnának, végül is csak egy jó Brünnhilde kellene, a többit mindet meg lehet oldani házon belülről. Szvétek például kiváló Wotan, Páncél Éva is jó Fricka, jók a sellők, a nornák, stb, stb. Néha csúszik be egy-egy fakó Donner vagy fátyolos hangú madárka, vagy valami kisebb szereplő, de úgy általában rendben van a szereposztás. Hacsak Molnár András nem mondta, hogy elég volt neki, nem akar többet Siegfriedet énekelni, mint ahogy a Siugmondot már nem is mindig vállalta el. Mert akkor kell egy tenor is, az sajnos itthonról nem megoldható.
    De még akkor is megérné, ha két sorozatot adtak, akkor is mindig telt ház volt.

     
  • At 12:04 du., Blogger Salasso said…

    A Walhallába??? Egy fenét, mehet a közönséges alvilágba a többi érdemtelen csököttel együtt! Bár ha személyesen el akarsz beszélgetni vele, az más... :-D
    Én is attól tartok, hogy Molnár András mondta be az unalmast (bár úgy láttam, a 2006/2007-es évadot szépen végigénekli), de a vendégtenor még akkor is ott van, mint lehetőség. Egyébként Bándi János, aki Siegmundot énekelte jópárszor, szerintem elbírna egy Siegfriedet is. Brünnhilde már nehezebb kérdés, de ha Németh Judit A valkürben be tudott ugrani, akkor a Siegfriedben meg a Götterben is be tudna, és Pánczél Évát is szívesen látnám valami nagyobb szerepben (bár Fricka ugye mezzoszoprán, Brünnilde meg szoprán, de ezt talán át lehet hidalni). Szóval továbbra sem értem a dolgot. Nyilván több oka van, hogy így döntöttek, annyira hülye azért nem lehet egy igazgató, hogy "csakazértis" alapon vegye le a műsorról azt a 4 operát, ami a teljes évet bevétel nem elhanyagolható részét hozza... Úgy látom, Delly Rózsi bérlet sem lesz 2007/2008-ban... pedig beletehették volna az összes megmaradó Wagnert.

     
  • At 12:20 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    a Delly Rózsi megmaradt, a három estés bérletek között keresd. Nürnbergi, Tannhauser, Parsifal van benne.
    Legalább egy Hollandit felvehettek volna a repertoárba a Ring helyett, vagy valami korai művet, mondjuk a Reinzit. Azt még úgysem hallottam egyben soha.

    Bándit én egyáltalán nem szeretem, bár el kell ismerni, hogy a Siegmundtól annyira félt, hogy szépen visszafogta magát, nem akart mindenkit túlénekelni a duettekben, szóval póttartalékosnak rendben volt. De nála sajnos csak a hangerő a lényeg, mikor tudna ő olyan érzékeny Siegfried lenni, mint Molnár? Tán soha. Arról nem beszélve, hogy ha önbizalomra kap, akkor vége a duetteknek és a tercetteknek, mellette senki más nem lesz hallható. Nem, nem örülnék neki, ha ő kapná meg a szerepet.

    Brünnhildeként én Rálik Szilviára lennék kíváncsi. Szép hangja van és bírja a magasságokat is. Azt nem tudom csak, hogy erővel bírna-e egy Brünnhildét.

     
  • At 1:33 du., Blogger Salasso said…

    Akkor jó, én nem láttam a bérletek között, de vak vagyok, mint a denevér. A Lohengrint nem tették bele? Nehogy már egyszerű legyen az életünk.
    Bándival nekem eddig nem volt különösebb bajom, bár tény, hogy az ő hangja inkább az olasz operákhoz illik. Egy kicsit statikus talán. A "Wälse, Wälse"-t jól kiénekli, de egy erdei monológot nem tudom, hogyan oldana meg. Egy vendégművész mindenképpen érdekesebb választás volna.
    Rálik Szilvia? Őrá nem is gondoltam. Esetleg González Mónika jutott még eszembe, bár az ő hangjából (még) hiányzik az a sugárzó erő, ami egy Brünnhildénél elengedhetetlen (semmit sem rühellek jobban, mint mikor negédes-szentimentális ömlengő leánykát csinálnak a harcias valkürből... Hildegard Behrens monnyonle!)
    Amúgy nagyon örülnék, ha valahol valaki színre vinné a Trisztánt, vagy a Rienzit. Egyiket sem láthatta a magar közönség már évtizedek óta.

     
  • At 2:29 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    hát ez az, hogy Bécsben megy a Lohengrin is, a Trisztán is, a Parsifal is, a Hollandi is, és ami a legszebb, van egy 'Wagners Nibelungenring für Kinder
    mobilkom austria Zelt'
    Ebből én annyit értek csak, hogy für Kinder - ez azonban bőven elég, a fene majd megesz, hogy megtudjam, hogy adják elő úgy, hogy gyerekek is megértsék.
    Átköltözöm Bécsbe.
    De legalábbis kéne szervezni 4-5 megszállott wagneriánust akik összedobnák a benzinpénzt, ki-ki megvenné interneten a saját jegyét (én ugyebár úgy 30 euróig vagyok jó -rendszeresen legalábbis- hát aki 150-ig is, az ne udvariaskodjon mellettem a kakasülőn, hát nem?) aztán had szóljon, dél körül elindulunk, valahol megkávézunk, meghallgatjuk a darabot és két órakor már ki-ki a saját ágyában dúdolgathatja amit hallott.

    Egyébként nagyon érdekes, hogy a Ringből csak a Walkür és a Siegfried megy, nem adják mind a négy darabot.

    http://www.staatsoper.at/Content.Node2/home/spielplan/repertoire_datum_stop.php

     
  • At 12:16 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    "Hildegard Behrens monnyonle!"
    http://www.youtube.com/watch?v=bD7XXy0l-14

    Jajj, rákerestem, igazad van, tényleg monnyon le erről a szerepről. (Siegfried Jerusalemet persze itthagyhatja :-))
    Szerintem eltévedt és azt hiszi, hogy Mimit énekel :-D

     
  • At 9:54 de., Blogger Salasso said…

    Hát, valahogy úgy... amikor láttam, mit csinált ez a nő a Götterdämmerung csodálatos, felemelő, drámai végkifejletéből, ráadásul a Metropolitanben, erősen fennforgott a tökönszúrás veszélye... Brünnhildének őrjöngő és mindenen felülemelkedő valkürré kell válnia, aki lángba borítja a világot, szinte visszanyerve isteni mivoltát, amit Wotan elvett tőle; erre mit kapunk az arcunkba, egy nyafogó, kezét színpadiasan a keblére szorító butácska kisasszonykát, aki életét nem harcosok sorsának eldöntésével és véres csatákkal, hanem kötögetéssel és elájulgatással töltötte. A puszta látvány fizikai fájdalmat okozott.

     

Megjegyzés küldése

<< Home