Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/05/05

:-) Szépjóestét!
:-) Jajj! :-)) Jajjajajjj!!
Úgy jóllaktam, mint a duda :-)
Valaki jár előttem az erdőben mert minden gévagomba meg volt faragva, alig tudtam egy kilónyit összeszedni. Ez az 'alig' ez gévagomba esetében azt jelenti, hogy legalább 10 percet kellett keresnem, mire találtam egy olyan fát, amit még nem 'raboltak le' előttem. Túrtam még egy vénülő kétspórás csiperkét is, szóval nem kellett sokat törni a fejem, hogy mit főzzek. Pláne nem kellett sokat költenem a piacon :-)
A csiperke szárát félretettem a holnapi leveshez, a kalapot pedig beledaráltam a gévagomba-fasírtba. Csak úgy, fűszer gyanánt.

Három hatalmas, tenyérnyi gévagombát felszeleteltem, kétszer egy órát váltott hideg vízben kiáztattam majd lecsöpögtettem és aprítógépben a csiperke-kalappal együtt finomra daráltam. Fűszereztem sóval, borssal, kanálnyi pirospaprikával csipetnyi csilivel(*), ollóval belevagdostam egy újhagyma friss zöldjét és végül belenyomtam három gerezd fokhagymát. A fűszeres gombára ráütöttem egy tojást, lazán összekevertem majd annyi zsemlemorzsát kevertem bele hogy jól formázható masszát kapjak. Hagytam pihenni néhány percet - csak annyit, amig a zsákmány másik felét bepaníroztam. Vizes kézzel féltenyérnyi lepénykéket formáztam, zsemlemorzsában meghempergettem és bő forró olajban kisütöttem a fasirtokat.
Nem mondanám, hogy óriási fantázia kellett a megalkotásához, de nagyon finomra sikerült, úgy belaktam, hogy alig tudok mozogni.
Lehetett volna rizzsel és tartármártással vagy valami finom vegyes salátával köríteni, de valahogy nem volt hozzá kedvem, úgy ettem magában, köret nélkül.
Ráadásul desszertnek tejberizst készítettem aszalt gyümölcsökkel, hát mit ne mondjak, majd' kiszakad a hasam :-)




-------------------------------------------
(*)= én a csilivel úgy vagyok, mint más a sóval-cukorral. Sós ételekbe is jó egy csipet cukor, édes ételekbe is kell egy csipet só.
Hát szerintem meg majdnem minden ételbe kell egy csipet csili. Nem sok, nem lesz csípős, csak valahogy kiemeli az alapanyag természetes aromáját. Pörköltbe meg ilyesmibe másnak is természetes, de én tejszines levesekbe, zöldséges ragukba is teszek egy leheletnyi csípőset.

2 Comments:

  • At 9:25 du., Blogger . said…

    Isteni lehetett!
    Na, akkor én meg leírom neked,(hogyha esetleg éjjel epegörcseid lennének)annak a pontnak a masszírozási helyét, ami gyors (max.2 perc!)segítség ilyen helyzetben.
    Térdben behajlított lábon a térd külső oldalán, a szárkapocs csont feje alatt és előtt egy kis mélyedésben tapintható.Ez tkp.a harántcsíkolt izmok görcsét oldja. (NoSpa helyett)Nem finomkodva, hanem erősen megnyomogatva! A pont természetesen mindkét lábon értendő.

     
  • At 11:55 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-D Kösz, megpróbálom megtalálni de nem hiszem, hogy szükségem lesz rá. Eddig még csak a nagyon vastag, agyonfixált krémesektől éreztem magam rosszul de azt ugye könnyedén megálllom hogy nem eszek, lévén nem szeretem. Esetleg tojásos galuskától, a harmadik tányér után. Elég hamar megtanultam, hogy csak kettővel egyek :-)
    Egyébként a gévagomba nagyon könnyű zöldség, csupa víz az egész - hacsak valaki a rostjaira nem érzékeny. Vagy a benne lévő hagymákra.

     

Megjegyzés küldése

<< Home