:-) Szépjóestét!
Az van, hogy életem első töltött libanyakával csúfos kudarcot vallottam.
Több szakácskönyvben és gasztronómiával foglalkozó oldalon olvastam már receptet, de nem nagyon foglalkoztam vele mivel az alapanyagot, a libanyakbőrt én még nem láttam sehol. Egész libát meg nyilván nem veszek meg, ehetném hetekig.
Mostanában azonban elő-előfordulok a Nagycsarnokban (suliba menet bringával bemegyek a volt munkahelyemig, ott villamosra szállok és már ott is vagyok, átszállás előtt még beugrom a csarnokba némi gyümölcsért és hasonlókért). Szóval bóklászok a pultok között és az egyik baromfisnál mit látok, na mit?? Hát egy kis cédulkát; "libanyak, tölteni"
Ejh, hát ezt így lehet kapni? Akkor nosza, kipróbálom.
Kértem kettőt és kicsit konzultáltam az eladónővel. A megbeszélés eredményeként a májas töltelék mellett döntöttem. Vettem egy szelet marhahátszínt, 15 deka csirkemájat és két szép nagy gombát. Volt itthon egy száraz zsömlém, azt vízbe beáztattam és kicsavartam. Hozzákevertem a ledarált marhahúst, az apróra vágott májat és a gombákat. Szórtam a masszába két kanál zabkorpát (saját ötlet, minden töltelékbe teszek zabkorpát mert egészséges). Egy nyers tojással összeállítottam a tölteléket, fűszereztem egy kis fej nagyon apróra vágott hagymával, egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, egy teáskanál majorannával, egy gerezd zúzott fokhagymával, kevés sóval, mokkáskanál pirospaprikával és őrölt borssal. Jól kikevertem, a megmosott és a toktól megcsipegetett nyakak keskenyebb végét hústűvel összetűztem és a kis zsákocskába beletöltöttem a húsos-májas-gombás masszát. A széles végét is összetűztem, beletettem egy lábosba, öntöttem alá egy ujjnyi vizet, lefedtem az edényt és lassú tűzre feltettem párolódni.
Vagy az volt a baj, hogy még kisebbre kellett volna vennem a lángot (nem lehet, akkor emeletes elosztót kell az edény alá tennem) vagy nagyon megtömtem a bőröket, de mire puhára főtt és kezdett volna zsírjára sülni, mind két nyakbőr kihasadt. A töltelék hálistennek nem folyt ki, szépen egyben maradt, csak kilátszik.
Most hül.
Ami kibuggyant azt megkóstoltam, nagyon finom a májas-majorannás-húsos-gombás töltelék, a bőrből az összes zsír kisült és szép ropogós lett.
Csak hát ki van hasadva.
na majd legközelebb ügyesebb leszek.
Az van, hogy életem első töltött libanyakával csúfos kudarcot vallottam.
Több szakácskönyvben és gasztronómiával foglalkozó oldalon olvastam már receptet, de nem nagyon foglalkoztam vele mivel az alapanyagot, a libanyakbőrt én még nem láttam sehol. Egész libát meg nyilván nem veszek meg, ehetném hetekig.
Mostanában azonban elő-előfordulok a Nagycsarnokban (suliba menet bringával bemegyek a volt munkahelyemig, ott villamosra szállok és már ott is vagyok, átszállás előtt még beugrom a csarnokba némi gyümölcsért és hasonlókért). Szóval bóklászok a pultok között és az egyik baromfisnál mit látok, na mit?? Hát egy kis cédulkát; "libanyak, tölteni"
Ejh, hát ezt így lehet kapni? Akkor nosza, kipróbálom.
Kértem kettőt és kicsit konzultáltam az eladónővel. A megbeszélés eredményeként a májas töltelék mellett döntöttem. Vettem egy szelet marhahátszínt, 15 deka csirkemájat és két szép nagy gombát. Volt itthon egy száraz zsömlém, azt vízbe beáztattam és kicsavartam. Hozzákevertem a ledarált marhahúst, az apróra vágott májat és a gombákat. Szórtam a masszába két kanál zabkorpát (saját ötlet, minden töltelékbe teszek zabkorpát mert egészséges). Egy nyers tojással összeállítottam a tölteléket, fűszereztem egy kis fej nagyon apróra vágott hagymával, egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, egy teáskanál majorannával, egy gerezd zúzott fokhagymával, kevés sóval, mokkáskanál pirospaprikával és őrölt borssal. Jól kikevertem, a megmosott és a toktól megcsipegetett nyakak keskenyebb végét hústűvel összetűztem és a kis zsákocskába beletöltöttem a húsos-májas-gombás masszát. A széles végét is összetűztem, beletettem egy lábosba, öntöttem alá egy ujjnyi vizet, lefedtem az edényt és lassú tűzre feltettem párolódni.
Vagy az volt a baj, hogy még kisebbre kellett volna vennem a lángot (nem lehet, akkor emeletes elosztót kell az edény alá tennem) vagy nagyon megtömtem a bőröket, de mire puhára főtt és kezdett volna zsírjára sülni, mind két nyakbőr kihasadt. A töltelék hálistennek nem folyt ki, szépen egyben maradt, csak kilátszik.
Most hül.
Ami kibuggyant azt megkóstoltam, nagyon finom a májas-majorannás-húsos-gombás töltelék, a bőrből az összes zsír kisült és szép ropogós lett.
Csak hát ki van hasadva.
na majd legközelebb ügyesebb leszek.
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home