Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/07/27

:-) Szépjóestét!
Úgy látszik, az embereknek végképp az agyára ment a hőség.
Ma pár óra leforgása alatt két elég ronda koccanást is láttam. Mind a kettő ugyanaz az alaphelyzet; táblával védett kereszteződésben az elsőbbségadásra kötelezett ki akar lőni, de vagy nem gyorsul eléggé, vagy elszámítja magát és telibe trafálja a védett útvonalon érkezőt. Annyira banális, annyira ostoba, nem is értem, hogy történhetnek ilyenek. Nagyon balfasznak kell ehhez lenni. A második után mindenesetre inkább felmentem a járdára ahol lehetett, mert bennem kicsit több kár keletkezne, mint egy felgyűrődött motorháztető vagy behorpadt ajtó.

Aztán a mai sorállásaim.
Jajj.
Elképesztő, mennyire szeretnek az emberek beleállni a másik seggébe. Ezért útálok például postára járni, meg egyáltalán, mindehova, ahol sorba kell állni és várakozni. Rátapadnak a hátamra, beleszuszognak a nyakamba, szinte érzem a bőrömön ahogy a bacilusok rámugranak. Olyan is volt már, hogy mivel én azért próbálom a lehető legnagyobb távolságot betartani az előttem állóval, egyszerűen beálltak elébem. Azt hitték, hogy ott egy új sor kezdődik, vagy csak dísznek ácsorgok ott, nem tudom.
Ma is.
A piacon a nektarinért kellett sorbaállnom. A körte húzta a karom, átvettem a szatyrot a másik kezembe és ezzel az egyszerű kis mozdulattal belekönyököltem a hátam mögött álló néni arcába és sikeresen le is vertem a szemüvegét. Merthogy ő meg éppen le akart hajolni a kosarához, hát így történt, hogy szinte belefejelt a könyökömbe. Kicsit sem zavarta, hogy a nagy hajolgatás közben az orra jószerivel beleért a fenekembe.
A másik eset a tecckó pénztárában történt, oda cukorért kellett mennem, mert a hirtelen támadt befőzési kedvem cirka 20 dekára apasztotta a standard 3 kilós készletemet. Márpedig cukornak, sónak, olajnak, lisztnek, rizsának, szárazbabnak és száraztésztának kell otthon lenni, akárki megmondhatja, akinek a nagyszülei túléltek két világháborút. Vagy aki ragadt már egyedül, combtőig begipszelt lábbal hat hétre egy ötödik emeleti lakásban.
De térjünk vissza a sorállásra.
Szóval a tecckóban meg a korlátot támasztottam, mondjuk ez elég PC kifejezés arra, amikor valaki állva alszik. Ketten voltak még előttem, tele volt a futószalag, el sem kezdtem még pakolni. Arra eszméltem, hogy valaki megtaszított. A hátam mögött álló néni egyszerűen lökött rajtam egyet, hogy menjek már előrébb. Csak néztem, hogy ugyan hova, meg egyáltalán, minek, amikor még az előttem levő áruját sem kezdte lehúzni a pénztáros... De nem volt mese, előbbre kellett állnom azzal a 30 centivel ami volt köztem és az előző kocsija között.
Brávó.
De tényleg, ez most úgy gyorsabb??

5 Comments:

  • At 12:20 de., Blogger Kinga said…

    Latod, azert van mit szeretni az USA-n :D. (Ez most nem "bezzeg az USA" komment, hanem csak egyszeruen kis szines a nagyvilagbol.) Eloszor is nagyon kenyesek arra a bizonyos personal space-re, es itten az eleg nagy. (Olyannyira, hogy nehany embernek meg fulbe sugni sem lehet, mert ahogy kozelited az arcodat (szadat) a fulehez, o meg hajol hatra, hogy megmaradjon a tavolsag :D) Aztan meg ahol sorba koll allni, mindig azt csinaljak, hogy az effektiv ugyet intezo kliens es a kovetkezo kliens koze tesznek egy nagy gap-et (elkeritik a tobbi varakozot). Ezt is szeretem, mert pl. gyuloltem azt, hogy amikor szemelyes ugyeket inteztem otthon, az ugyintezon kivul a fel sor hallotta, mirol beszelek.

    De mondom, a sorban maradottak is vigyaznak a sajat kis szemelyes legterukre. Imadom.

     
  • At 10:46 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ezt bizony én is imádnám.
    Egyébként elképesztő, hogy milyen apróságok és mennyire tudják befolyásolni az emberek közérzetét. Esküdni mernék rá, hogy a zsúfolt nagyvárosokban ez is oka az emberek rosszkedvének és elmagányosodásának. Az egész nap úgy telik el, hogy valaki folyamatosan belezavar az intimszférámba. A papírvékony fal túloldalán hortyog a szomszéd, a buszon őhatatlan, hogy legalább hárman hozám ne érjenek és még ez a jobbik eset, mert általában össze is nyomnak. A liftekben, a forgókapukon is összeszorulunk, a picsányi kis irodákban egymás ölében ülönk és így tovább, így tovább. Egyáltalán nincs mit csodálkozni, hogy mindezek után az emberek bizonyos típusa örül, ha pár órára egyedül maradhat és senkit sem szívesen enged be az intimszférájába.
    Egyébként vannak tájak ahol még rosszabb a helyzet, én például emiatt nem szeretek mediterrán országokban élőkkel dolgozni. Olyan közel jönnek hogy -érzed a leheletüket és folyton hozzád érnek. Még ha nem is büdös a szája és nem is taperol, ez még akkor is kellemetlen nekem.

     
  • At 3:27 du., Anonymous Névtelen said…

    Akkor hogy éreznéd magad Tokióban? Nem jártam ott sem), de talán a Spektrumon láttam, hogy az elővárosi vasút/metro kocsijaiba fehér kesztyűs alkalmazottak tuszkolják be az utasokat, hogy több beférjen.

     
  • At 4:16 du., Blogger Kinga said…

    Ja, ja, azt a tokiosat en is lattam (marmint a jelenseget). :D

    Egyebkent ez marha erdekes ez a personal space sztori; allitolag mar sokat is irtak errol (szocialpszichologia talan?), hogy miert es hogy a kulonbozo nepeknel.

     
  • At 9:09 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-D
    Baromi egyszerű; járnék ott is bringával. Pesten is azért kezdtem, hogy a 7-es busztól megszabadulhassak.
    Egyébként eredetileg tényleg kultúrafüggő ez az intimszféra téma, de szerintem manapság már inkább a civilizációs ártalmak egyik formája az a fajta túlérzékenység, amiben én is szenvedek - meg amiben az amerikaiak nag yrésze is szenvedni kezdett pár éve vagy évtizede.
    Azért is terjedhetett ott el az a mentalitás, hogy vigyorgunk ugyan mint a tejbetök, de nem lapogatjuk a másik hátát és nem mászunk bele az arcába.

     

Megjegyzés küldése

<< Home