Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/08/20

:-) Szépjóestét!

Kezdem a végén: ritka tehetség kell ahhoz, hogy valaki így szana-szerte-széjjel ázzon a születésnapján! 11 után jöttem ki a moziból, olyan bugyborékos monszuneső vert a vesztendtől hazáig, hogy néha azért kellett megállnom, mert nem láttam keresztül a vízfüggönyön. Valami egészen elképesztő volt. Persze -ahogy az már lenni szokott- mire hazaértem, pont elállt. A leandereket azért kipakoltam, hátha lesz még eső ma holnap is, rájuk fér egy kis lemosás.

A szülinap jó volt, már amennyire jó lehet az olyan szülinap ami délben, az első gratuláló SMS-re jut az eszembe.
Az van, hogy elfeljetettem a saját szülinapom. Ami még nem lenne oylan nagy baj, de a jelek szerint elfelejtettem elmenni a tiszteletemre rendezett Örömkoncertre is. Ez van, remélem, azért még nem maradt el, bár az ünnepelt jelenléte nélkül nyilván kicsit furi lehetett.

De tényleg jó kis nap volt, Római parttal, lecsóval, baracköntetes mákos tejberizzsel, őszibarackkal és szőlővel és egy kiadós délutáni gömbölyödéssel. Azért is mentem olyan későn moziba, mert elaludtam a Moliere fél hetes kezdését. Így történt, hogy plázamoziban kötöttem ki, mert feltétlenül valami könnyű bohémságot akartam, és a Moliere mellett a mostani kínálatból még a L'ecsó tünt annak. Előtte -torta helyett- elnyaltam isteni fagyit. Velence a fantázianeve, karamellkrém csoki- és vérnyarancsdarabokkal. Nem vagyok egy nagy fagyirajongó, mondhatni, hogy az az utolsó ami az eszembe jut, ha édességre vágyom, de ez tényleg nagyon finom volt, erre bármikor befizetnék újra.
Most pedig felbontottam egy üveg bort.
Illetve hát az itthon lévő egyetlen üveg bort, még a télről maradt, amikor azért elég gyakran csinálok forralt bort. Röhej, nyár közepén forralt borra vágyni, de muszáj volt valamit innom, mert vacogott a fogam mire hazaértem. Még most is leharapnám a bögre szélét, ha nem koncentrálénék arra, hogy amig iszok ne vacogjak. A nyári eső pedig csak víz, de ilyen mennyiségben mint amit ma énkaptam, hát mit ne mondjak, tényleg megrendítő élmény volt.

A L'ecsó egyébként tényleg aranyos, egy kedves mese a legkisebb patkányról, aki jóra fordítja nem csak a saját, de az emberek életét is. Az alkotók még vissza is fogták magukat, alig van a filmben a manapság oly divatos vérfagyasztó akciójelenetekből.

Ja, és aminek a legjobban örülök, ma 40 perc alatt sikerült 4 km-t gyalogolnom, 12 fokos kaptatón. A gép szerint 600 kalóriát égettem el, és ami a legcsodásabb, hogy egész végig 130 felett volt a pulzusom és közben kitűnően éreztem magam. Nem akartam meghalni, nem ziháltam, nem kapkodtam a levegőt, nem akart leszakadni a mellem vagy beszakadni a hátam. A segg glutealisaim között csorgott a víz, de végülis erről szól a dolog. Nagyon örülök, hogy ezt a meredeken felfelé gyaloglást megtaláltam magamnak. Futni ugya tényleg nem tudok, a bringázás nagyon jó, de nem lehet vele elérni azt a terhelést, amire a szívnek szüksége lenne.

Ajjaj, most vágott tarkón a forralt bor, kész, végem van, már gömbölyödök is össze,

15 Comments:

  • At 5:46 de., Blogger . said…

    Köszönöm a mamám nevében is,továbbítom a jókívánságodat!
    Ez meg köszöntsön Téged ma reggel:
    http://www.albinoblacksheep.com/flash/drum

     
  • At 7:09 de., Blogger Kinga said…

    A L'ecso a Ratatouille magyar neve lett?

    Aszem - legalabbis a leirasbol.

    Juj, az tenyleg nagyon aranyos. A remek rajzfilmek uj hullamaba tartozik - hala istennek ennek az uj hullamnak.

     
  • At 7:16 de., Blogger Kinga said…

    En nem szokom elfeledni a szulinapomat - viszont masok (akiknek nagyon nem kene, mert fontosak az eletemben), eleg gyakran :D Nem hiusagbol, tenyleg, de az nekem jobban faj. Valahogy ezek a kis odafigyelesek nagyon kellenek az embernek, a fene tudja.

     
  • At 12:11 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    igen, az a l'ecsó, tényleg aranyos. Bár én kissé fájlalom, hogy a mai mesék már inkább szólnak felnőtteknek, mint gyerekeknek.


    Ami a köszöntéseket illeti, én is csak mostanában változtam meg. Pár éve már kifejezetten örülök neki, ha békén hagynak. Mióta már a mobilszolgáltatómtól is SMS-t kapok a név- és születésnapomra, a munkahelyi kötelező tortázásról meg édes pezsgőzésről nem is beszélve, jajj. Szóval manapság már inkább ne köszöntsön fel senki, akinek nem szólok előtte. Az legalább őszinte.
    Igaz, nekem még olyan rokonom is van, aki jött a csokor virággal októberben, hogy jaj de sajnálja, hogy elfelejtette hogy augusztusban volt a születésnapom, aztán meg kölcsönkért - volna.
    Szóval inkább hagyjanak békén.

     
  • At 9:57 du., Blogger Kinga said…

    En Andrason (is) merem le, hogy egy gyerekeknek szolo film mennyire ül. Az osszes remek mozit végigéli: szo szerint sir, nevet, visit, fél, orul, megkonnyebbul, megkonnyebbulestol sir, stb. Nagyon erzekeny ezekre. Ha csak egy szeriagyartmany, vegignezi minden erzelem nelkul.

    A Ratatouille-t végigérzelmesezte :D

    Egyebkent igazad van, a gyerekfilmek nagyon nagy resze ma tele van folnott poenokkal (mert hat azert a szulot is szorakoztatni kell, hogy erdemes legyen neki elvinni a kolkot), es a bosszanto az, hogy nem jonnek ra, hogy nem kell "egyszerusiteni", nem kell "lehajolni" a gyerekszintre, nem kell szandekosan beleirni / kihagyni, stb "gyerekszempontokat", hanem egyszeruen jo filmeket kell gyartani. Nem kellene felteni a gyerekek lelkivilagat - ha jo a mozi, iszonyatos nagy elmeny nekik, a katarzis eletbevago (tisztito, problemafoldolgozo) szukseglet minden korban - erre igen jo peldak Miyazaki-rajzfilmek, amik bizony igen nehez temakat dolgoznak fol (Princess Mononoke, Spirited Away, My Neighbor Totoro), es pl. Andras abszolut kedvencei...

    Na de sokat fecsegek errol, bocs, de fixa ideam ez. Hogy kapcsolodjak a Ratatouille-hoz, az is majdnem (sajna, csak majdnem) ebbe a sorozatba kapcsolodik, azert igen sikeres (nem penzugyileg, hanem muveszileg).

    De ha mar itt tartunk, akkor elmeselem, mert a mi gyerekkorunkhoz vezet vissza szuletesnap urugyen :D, hogy a masik nagy kedvenc nalunk az osregi Duck Tales, amit most ujranezve radobbenek, hogy milyen kurva jo kis tortenet, semmi legyerekites (szovegegyszerusites, szokincs szukites, stb, mint az mostanaban divat), irto izgalmas, jol megirt "dedektivsztorik"... Szoval verzik a szivem latva azt a butito infantilizmust, ami eluralkodott ezen a teruleten is az USA-ban.

    Mas: szulinapi folkoszontes: az ismeretlenektol (+ munkahely) nekem is herotom van, jaj, brrrr, de en azok fajnak, akik fontosak az eletemben, es "elfelejtik"... Nem sokan vannak ilyenek (marmint fontosak), lehet, hogy azert. Nem tom.

     
  • At 10:00 du., Blogger Kinga said…

    En nem tudni magyar elfelejt.

    Helyesen:

    (...) de nekem azok fajnak, akik fontosak az eletemben (...)

     
  • At 4:12 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Értettem én, azok mondjuk nekem is szoktak fájni, ha elflejtenek vagy odkaennek valamit.


    Ami a Ratatouille-t illeti, nos, én sem szeretem, ha a gyerekfilmek gügyögnek.
    Ebben a filmben a legjobban Colette (ha jól emlékszem a nevére) alakja idegesített. Kiválasztották a létező legsztereotipebb nőalakot, a baszatlan picsa karrieristát. Amig jól le nem smárolták, egyfolytában a kését fente. Aztán amikor 'elkelt', akkor egyből felolvadt a férfiben, mindent neki rendelt alá - holott maradjunk annyiban, hogy a főhős egy lúzer, a kiscsaj klasszisokkal tehetségesebb volt nála. Ha továbbgondoljuk a történetet, az egész életüket ő fogja a hátán vinni.
    szóval azért ha egy alkotó csak iylen egbites nőalakokban tud gondolkodni, az azért megérdemelné, hogy a fenőkövet valaki ledugja a torkán.
    nekem a teljes fatalékoromat tönkretették ezek az ostoba sztereotipiák, évekeig küzdöttem magammal meg a környezetemmel, hogy megmutassam (elsősorban perzse amgamnak), hogy máshogy is lehet.
    Azt gondolnám, hogy az évek múlásával és az emberiség globális tudásának fejlődésével ezek visszaszorulóban vannak, de nem, egyáltalán nem, sőt, újra és újra megjelennek, ráadásule gyre kifinomultabb formában és egyre fiatalabb korban mérgezik meg az embereket. Mint ebben a filmben is, már az öt évesek is elkönyvelhetik, hogy a nő csak addig bizonyítson meg legyen harcos, amig egy pasi, akármilyen nyamvadt pasi be nem köti a fejét. Attól kezdve pedig rendelje magát alá annak a pasinak és érte dolgozzon.

    Ezt értettem, amikor azt írtam, hogy telenyomják felnőtteknek szóló klisékkel a családi mozikat. Ennyire még szegény Hamupipőke sem rendelte magát alá a hercegének, pedig hát azt gondolnánk, hogy minél régebbi a mese, annál fejletlenebb ebből aszempontból.
    De nem, pont fordítva van, minél újabb, annál egybitesebbek a karakterek.

     
  • At 4:14 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    hátr, ahajnali négykor a helyesírásom nincs a topon, bocs.
    alszom még egy verset.

     
  • At 5:15 de., Blogger Kinga said…

    Hat, en nem ereztem azt, amit te a noi foszereplovel kapcs.

    Meg aztan sztem az eppen ellentmond a sztereotipiaknak, nem?, hogy egy kapcsolatban a no az eros, az okos, a dontnok, stb. (es mindezt nyiltan, folvallalva), meg akkor is, ha egy "lesmarolastol" elgyongul (es persze, ki nem? :D), es a ferfi az inkompetens, a hatarozatlan, a gyonge... legalabbis az en tudatomban (amit kivulrol hoztam), ennek az ellenkezoje szok lenni a sztereotipia... nem?

     
  • At 9:11 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Az is, és a szappanoperákban meg romantikus vígjátékokban még néhány: a csúnya lány aki megszépül, a kemény karrierpicsa aki meglágyul, a ledér aki megerkölcsösödik. Mindezen változásokat termszetesen a legjóképűbb férfi szereplő váltja ki, csak nehogy a nézúnek túl sokat kellessen törnia fejét, hogy mi miért történik.
    Csodálom, hogy neked nem tűnt fel, Te elég érzékeny vagy a gender dolgokra. Az a csaj úgy rikácsolt a film első felében, hogy felállt a hátamon a szőr; "Látsz itt egyetlen nőt is?? És miért nem? Miért én vagyok az egyetlen?? Mert én vagyok a legkeményebb!!" és közben fente a késeket, hát bizisten, kilelt a hideg. Aztán lesmacizták és láss csodát, egyből dorombolni kezdett.

     
  • At 7:52 du., Blogger Kinga said…

    Hat, ebbizony nem tunt fol :D Igaz, az se, hogy lesmarolas utan meglagyult...

    Igazabol en Andras reakcioinak orultem a legjobban, azok viszont foltuntek...

     
  • At 7:57 du., Blogger Kinga said…

    Kieg az elozohoz, bocs:

    Hat, ebbizony nem tunt fol :D Igaz, az se, hogy lesmarolas utan meglagyult... de ha te mondod, neked elhiszem. Meg nem art az, ha nem csak en tepem a szamat ez ugyben, hanem mas is szemfules! Koszi! Ezek igen-igen fontos dolgok.

     
  • At 12:29 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hónapok óta érlelődik bennem egy poszt a leggyakoribb, nőábrázoláshoz használt klisékről. Az operairodalom is, de a filmek különösen ugyanazt a 6-8 nőtipust forgatják és rakosgatják különféle történelmi időkbe és helyzetekbe.
    Ehhez persze idő kéne és elmélyülés, az most nincs, de be van vésve a dolog, remélem hamarosan megvalósul.

    Alkalomadtán, ha éppen úgy alakul, megkérdezhetnéd Andrást, hogy mire emlékszik a lányból. Nagyon érdekelne, hogy a "célközönségnek" mi maradt meg abból a figurából.

     
  • At 12:11 de., Blogger Kinga said…

    O, sztem nem sokra, de azert megkerdem, es beszamolok. :D

    A posztot (noi szerepek) meg nagyon varom - meg az is lehet, hogy vendegsegbe hivlak a piroskara... :))

     
  • At 2:47 du., Blogger Kinga said…

    Na. Meginterjuvoltam Andrast.

    "...the girl had black hair and beauuuuutiful eyes and she liked the man and she fell in love with that man and that's why she married him". (Probaltam szo szerint idezni.)

    Tobbre nem emlexik, aszondta...

     

Megjegyzés küldése

<< Home