:-) Szépjóreggel!
Aki még eddig nem tudta volna, hogy milyen jó a tojásrántotta három féle párolt gombára ütve, az most tőlem megtudhatja.
Hozzávalók:
2 db tojás, villával enyhén felverve
kiskanálnyi olvasztott vaj vagy egyéb zsiradék, pl. olaj
3 db hófehér gyapjas tintagomba, vékonyra karikázva
1 db kerti csiperke, vékonyra szeletelve
2 tenyérnyi késői laskagomba, kockázva
Korán reggel felkelünk, fogjuk a kutyát, egy vagy több kisméretű vászonszatyrot és egy bicskát. Kimegyünk a Duna parti erdőbe, négykézlábra ereszkedünk a harmatos fűben és négyzetcentiméterenként átvizsgáljuk a területet. A látóterünkbe került csiperkékről a földet lekapargatjuk, a rájuk ragadt fűszálakat egyenként lecsipegetjük, tönkjüket a kis bicskával levágjuk. A tintagombákkal hasonlóan járunk el, azzal a kivétellel, hogy őket nem kell kiásni. Amikor már végképp elgémberedett a derekunk akkor felnézünk és meglepetésünkben nagyot kiáltunk, még a bicskát is elejtjük. Vigyázzunk, hogy később bele ne üljünk, mert az fáj! A fejünk felett ugyanis hatalmas, hartminc centis karéjokban terem a késői laskagomba, amit október végére, november elejére vártunk. Mivel a nálunk lévő kis szatyrok nem képesek befogadni a vadászzsákmányt, levesszük az ingünket és leterítjük a földre. Keresünk egy megfelelő hosszúságú (3-5 méter) botot és óvatosan, hogy ne nagyon törjük, a tövüknél fogva leverjük a gombákat. Ha szerencsénk van, még le se kell hajolnunk mert vagy ráesik a kiterített ingre, vagy beleesik a kinyújtott tenyerünkbe. A favágó ingre halmozott gombák fölött összefogjuk és megcsomózzuk az ing elejének két csücskét. A második csomó alá bedugjuk a gallérját is! Ha kész, a két mandzsettát is összekötjük, kész is a tarisznya, lehet sietni haza, mert egy szál pólóban azért még hűvös a reggel, pláne ha még combtőig el is áztunk a harmatos fűben.
Hazaérkezés után a gombákat még tovább tisztogatjuk, megmossuk és aprítjuk. A serpenyőben felmelegített zsiradékra dobjuk, csipet sóval megszórjuk és fedő alatt puhára pároljuk. Rácsorgatjuk a villával felvert tojásokat és kívánt szilárdságúra sütjük. Javaslom, hogy hagyjuk enyhén remegősre, kocsonyásra. Kistányérra csúsztatjuk, a tetejét megszórjuk piros paprikával.
A maradék három kiló ötvenhat deka laskagomba sorsáról később -edzés után- döntök.
Aki még eddig nem tudta volna, hogy milyen jó a tojásrántotta három féle párolt gombára ütve, az most tőlem megtudhatja.
Hozzávalók:
2 db tojás, villával enyhén felverve
kiskanálnyi olvasztott vaj vagy egyéb zsiradék, pl. olaj
3 db hófehér gyapjas tintagomba, vékonyra karikázva
1 db kerti csiperke, vékonyra szeletelve
2 tenyérnyi késői laskagomba, kockázva
Korán reggel felkelünk, fogjuk a kutyát, egy vagy több kisméretű vászonszatyrot és egy bicskát. Kimegyünk a Duna parti erdőbe, négykézlábra ereszkedünk a harmatos fűben és négyzetcentiméterenként átvizsgáljuk a területet. A látóterünkbe került csiperkékről a földet lekapargatjuk, a rájuk ragadt fűszálakat egyenként lecsipegetjük, tönkjüket a kis bicskával levágjuk. A tintagombákkal hasonlóan járunk el, azzal a kivétellel, hogy őket nem kell kiásni. Amikor már végképp elgémberedett a derekunk akkor felnézünk és meglepetésünkben nagyot kiáltunk, még a bicskát is elejtjük. Vigyázzunk, hogy később bele ne üljünk, mert az fáj! A fejünk felett ugyanis hatalmas, hartminc centis karéjokban terem a késői laskagomba, amit október végére, november elejére vártunk. Mivel a nálunk lévő kis szatyrok nem képesek befogadni a vadászzsákmányt, levesszük az ingünket és leterítjük a földre. Keresünk egy megfelelő hosszúságú (3-5 méter) botot és óvatosan, hogy ne nagyon törjük, a tövüknél fogva leverjük a gombákat. Ha szerencsénk van, még le se kell hajolnunk mert vagy ráesik a kiterített ingre, vagy beleesik a kinyújtott tenyerünkbe. A favágó ingre halmozott gombák fölött összefogjuk és megcsomózzuk az ing elejének két csücskét. A második csomó alá bedugjuk a gallérját is! Ha kész, a két mandzsettát is összekötjük, kész is a tarisznya, lehet sietni haza, mert egy szál pólóban azért még hűvös a reggel, pláne ha még combtőig el is áztunk a harmatos fűben.
Hazaérkezés után a gombákat még tovább tisztogatjuk, megmossuk és aprítjuk. A serpenyőben felmelegített zsiradékra dobjuk, csipet sóval megszórjuk és fedő alatt puhára pároljuk. Rácsorgatjuk a villával felvert tojásokat és kívánt szilárdságúra sütjük. Javaslom, hogy hagyjuk enyhén remegősre, kocsonyásra. Kistányérra csúsztatjuk, a tetejét megszórjuk piros paprikával.
A maradék három kiló ötvenhat deka laskagomba sorsáról később -edzés után- döntök.
5 Comments:
At 1:21 du., Névtelen said…
Jajj, Istenem, de ennék egy ilyen tojásrántottát! :-)
At 2:51 du., Brünnhilde sziklája said…
:-)) Akkor is, ha tintagombára nem lehet sört inni?
At 10:10 de., Névtelen said…
Hát egye fene, még azt is vállalnám! :-)
At 3:36 du., Brünnhilde sziklája said…
Úgy kell ideérned, hogy pont jöjjek visszafelé, mert a tintagomba élettartama max másfél-két óra, utána szinesedni kezd és akkor már nem ehető. Azért is nem lehet piacon kapni, mert etgyáltalán nembírja a tárolást és a szállítást. Tényleg csak nagyon megátalkodott gombászok jutnak hozzá.
At 5:33 du., Névtelen said…
A szívemet fájdítod.
Megjegyzés küldése
<< Home