Brünnhilde szikláján

Valló világ

2009/07/05

Kereksenekű öregszik.

Nagyon gyorsan.
Szivszoritóan gyorsan.
A hülye kis agya az persze nem, az még mindig a kéthónapos szeleburdi, de a teste az rohamosan. Illetve a sorozatos kudarcok, esések-bukások, lépcsőről visszacsúszások, lejtőn lezúgások valamivel óvatosabbá tették, de csak annyira, hogy miután egyszer megtörténik valami, aznap már nem lódul neki fácánozni, vagy a Duna közepére beúszni. De másnap megint, mintha mi sem történt volna - egészen addig, amig megint fel nem hemperedik egy kiálló kőben vagy gyökérben.
Borzasztó hamar elfárad pedig, a séták már jobbára abból állnak, hogy bandukolunk tiz percet, aztán leülünk ugyanannyit és nézelődünk, sütkérezünk, tovább bandukolunk. Azért másfél-két órát még igy is bir, és még igy is mindig marad egy zug vagy egy vakondtúrás, amit már nem engedek neki megvizsgálni, mert indulni kell haza. Pár perc múlva már látszik rajta, hogy megint későn avakoztam közbe, megint kifáradt. Ilyenkor bepakolom a babakocsiba, ő meg nagy büszkén nézelődik kifelé belőle és szemmel láthatóan meg van elégedve a világ ilyetén berendezésével. A fene se gondolta, hogy ennyire fogja majd élvezni a babakocsikázást, de úgy látszik, hogy jó befektetés volt az a fél tucatnyi virsli, amit jutalomfalat formájában beledicsértem.
A kocsiba éppen belefér, hátul lelóg a segge, amit ugyan takar a babakocsi ernyője, de alóla a résen kilóg a farka, majdnem a földig. Elől lelóg a két mellső lábés mivel a kocsi keskeny és a súlya miatt behorpad, összenyomja a lábakat amik igy egymáson keresztben csúsznak. Pont úgy néz ki mint egy finom dáma, aki elegánsan keresztbevetett lábakkal ül egy gyaloghintóban. Amikor senki sincs velünk, rengeteget nevetek ezeken a kis hülyeségeken, az idétlen, csuklós-kacsás togyogásán, a nagy esésein. Amikor úgy tesz, mintha ő direkt háromszor áthemperedve akart volna leérni a gát tövébe. Vagy amikor visszacsúszik, és jó, hát akkor fel sem akart menni, majd keres egy kevésbé meredek helyet, ahol mégis, hátha pont kiesik a gazdi zsebéből egy szeletke virsli. Ki szokott esni, persze hogy ki szokott.
A kezeléseket hihetetlen jól tűri. Évek óta úgy kellett már behúznom az állatorvoshoz, ha oltatni kellett, most meg jön magától. Mukk nélkül tűrte az ultrahangot, hogy a hasát borotválják, a vérvételt, mindent. A gerincmeszesedés mellett meg van nagyobbodva a mellékveséje is, ami nagyon rossz hatással van a májára. Mivel a mellékvese túlműködését csak olyan gyógyszerekkel lehetne gyógyitani, amiknek nagyon súlyos mellékhatásai vannak, ezt inkább nem, a máját védjük. Őgyhogy jelenleg kagylóörleményt kap és májvédő vitamint. Mellette kullancsvédelem, és sajnos a szúnyogok terjesztette szivférgességet is elkapta, azt is kezelni kell. Iszonyat pénzeket hagyok ott az állatorvosnál, de úgy vagyok vele, hogy most még érdemes. A kutyus virgonc, kiváncsi, remek étvágya van, örül a haveroknak, a régi udvarlóknak, a viznek, a fűnek, a hápogva felreppenő vadkacsának. Én meg örülök annak, hogy ő örül. Egészen addig, amig valaki meg nem kérdezi, hogy hogy van a kutya, mert akkor általában azonnal elbőgöm magam. De hát ez van, most ezt kell végigcsinálni.

Címkék:

8 Comments:

  • At 3:23 du., Blogger Nyafkamacska said…

    Elbőgtem magam. De olyan jó ezt olvasni, hogy valaki mindent megtesz az állata méltó és fájdalommentes öregkoráért.
    Kereksenekű nagyon szerencsés kutya.
    Sok erőt kívánok Neked!

     
  • At 4:05 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ami azt illeti, szerintem inkább én vagyok szerencsés gazdi, hogy ilyen kis igényű, jó természetű kutya talált rám.

     
  • At 5:27 du., Blogger Nyafkamacska said…

    Szerintem 99%-ban azt kapluk vissza az állatainktól, amit mi adunk nekik.
    Jól emlékszem, hogy az Illatosról fogadtad örökbe?

     
  • At 6:29 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Nem, hanem egy régi munkahelyemen besétáltaz irodába és lefeküdt mellém. Formás, egészséges, kiéhezett, kiszomjazott kis jószág volt. A főnököm meg mondta, hogy vigyem haza, amig gazdát nem talál neki.
    Aztán másnap reggel az volt az első akciója, hogy madzagostul berántott a sarki kocsmába. Basszus, nem kiestem a kocsmaajtón ahogy az errefelé azért elég gyakori- hanem be, két térdre, mind a két térdemről lement a bőr. De első perctől alázatos, hizelgős, virgonc kis kutya volt, nem lehetett nem megtartani.

     
  • At 9:04 du., Blogger Rowena Shepard said…

    Szegényke :(
    De azért amíg jókedvű, addig jó. Azért puszit küldök neki.

    Nekünk most egy fiatal pulink van, imádnivaló kis bestia. Akármit csinál, nem lehet rá haragudni.

     
  • At 1:20 du., Blogger Mélisande said…

    Írtam talán, hogy az enyém méjus közepén ment el... 16 éves volt. És mondhatom, érdemes szép öregkort biztosítani nekik. Hogy miattuk, az természetes, de ha hiszed, ha nem, ezzel is kapsz valami pluszt az élettől. És nekem nemhogy utólag, akkor sem tűnt nehéznek az, hogy öreg a kutyám. Nem rángat a pórázon ("kutya sétáltatja a gazdit"), gyakran bepisil, spéci kaja kell neki, ráadásul süket szegényke. Viszont ugyanúgy örült a finom falatoknak, acsarkodott az ősellenségekre, ha levittük a Balcsira, szívesen játszott - persze már közel sem olyan hosszan, mint fiatal korában. Igen, gyorsan öregednek, de nekik minden hét olyan, mint nekünk mondjuk 3 hónap. Na jó, ez nem vigasz volt, csak le kellett írnom.

     
  • At 8:16 du., Anonymous Tibor said…

    Kitartást mindkettőtöknek.

     
  • At 10:50 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Köszönjük a jókivánságokat, puszit átadtam, rá a guminózira. Érdekes, az is nő neki, pontosabban kopaszodik fel a szőr, igy egyre nagyobbnak tűnik az orra.

    Mélisande, őszinte részvétem.
    Én magamnak már csak azt kivánom, hogy ha mennie kell, tudjon menni magától és ne nekem kellessen dönteni, hogy mikor.

     

Megjegyzés küldése

<< Home