Brünnhilde szikláján

Valló világ

2010/01/27

kurrvahidegvan!

:-) Szépjóestét!
Hát igy sem jártam még, hogy fél óra bicklizés (tekertem pedig rendesen, csorgott a gerincem mellett a viz) nem volt elég arra, hogy az ujjaim felmelegedjenek. Az mindig ugy van, hogy elindulok, és pár percig fázik a kezem, de aztán ahogy belemelegszem, 1-2 perc alatt nem csak hogy elmúlik a hidegérzet, de egyenesen mintha fűtenének, még a körmeim is átmelegszenek.
Hát ma este nem, hiába a neoprém kesztyű, hiába az enyhe emelkedő, az ujjaim vége bizony fázott. Sőt, nagyon fázott. Már majdnem hazaértem, mire elmúlt, de addig szinte fájt.
Nagyon hideg lehet.

11 Comments:

  • At 5:03 du., Blogger Kinga said…

    OFF

    David Byrne bloggerkollegatol

    http://bit.ly/a94BBY

    ON

     
  • At 6:48 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hehe, ez jó.
    Egyébként, ha a pasi nem irta volna le két bekezdésben összesen négyszer, hogy "dead guys", még azt gondolnám, hogy igaza van. igy azonban csak némi irigységet és frusztrációt érzek ki a posztból. Kár pedig, mert tényleg nagyon fontos, hogy a gyerekek megfelelő művészeti oktatást kapjanak. Nem azért, hogy művászek legyenek, hanem hogy érzékenyebb emberek, és hogy később is legyen valami, amit nagyon szeretnek csinálni.
    De hát azt mondani, hogy Bill Shakespeare halott, pff, legfeljebb ő nem érti. Ettől a perctől kezdve meg izlés dolga, hogy valakinek Beethoven vagy Jimmy Hendrix az élőbb. Pedig hát mindkettő halott már.
    Egyébként nem tudom, hogy mit fog hozni LA-nak az a 32 milliós Ring, de Németországban van egy Bayreuth nevű kisváros, ami egészen konkrétan abból él, hogy nyaranta másfél hónapon keresztül Wagnert játszanak benne. Erre épültek a szállodák, az éttermek, az ott tartózkodó túristák az egész környéket eltartják. Mint ahogy Salzburgot is eltartja Mozart, meg Mogyoródot is a Forma1. Igaz, ez utóbbi le is pusztitja.
    Egyébként tényleg igaza van, csak ez a dead guys, ilyen hangsúlyosan, ettől kezdve nem tudom komolyan venni az illetőt.

     
  • At 8:31 du., Blogger Kinga said…

    :D

    En sok mindenben vitatkoznek Byrne kollegaval, a posztjaban irtakkal (leginkabb persze ezzel a halottnak vagy semmit vagy semmit), de hat inkabb hallgatom es mosolygok; hat, igen, Byrne blogger kollega zenesznek sokkal jobb, mint teoretikusnak (avagy aktivistanak) :D

    Viszont ettol a 32 millio dollartol en seggre ultem, meg koll mondanom oszinten.

     
  • At 8:55 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    A Ring az 4 opera, tényleg, esténként "csak" 8 millió.
    Igy már nem olyan borzasztó sok, egy operára, vagy akármilyen igényesen kiállitott szinházi produkcióra simán rá lehet annyit költeni diszletre, zenekarra, próbákra, énekkarra, sztárénekesekre. A Ring meg pláne iszonyatos méretű zenekart és ritka képességú énekeseket igényel. A szinpadi kivitelezés persze sokat ad hozzá, koncertszerúen, tehát csupasz teremben és csak annyi próbával, amennyi a zenekar, az énekesek és a terem összehangolását igényli el lehet adni pár évente 2-3 teltházas előadást, de többet nem, mert arra tényleg csak az inyencek, vagy sznobok, vagy vér-wagnermániákusok mennek, kinek-kinek izlése szerint.
    Látványos szinpadtechnikával, jó rendezéssel a produkció évekig műsoron tartható, akkor a diszletek költsége már eloszlik.
    Itthon az Operaházban általában két hét alatt adták le, most a MüPaban csütörtöktől vasárnapig, pont a turisták miatt, akik igy egy kvázi hosszú hétvégére jönnek Budapestre.
    Bayreuthban hat nap alatt megy le, az is szép bevétel a szállodáknak meg egyéb helyeknek, ahol napközben elvannak a vendégek.
    Az opera esetében, pláne LA-ban egyébként a költségeket lehet érvényesiteni a jegyárakban. Ha én is rászánom magam, én sem sajnálom rá a pénzt, csak jussak jegyhez, meg szálláshoz. Operába, pláne turistaként operába azok járnak, akik vagy megengedhetik maguknak, vagy annyira rajongók, hogy koplalni és képesek egy-egy jegyért.
    De ez mindegy is, a bloggerkolléga legnagyobb tévedése úgyis az, hogy halott csávók munkásságának ismerete nélkül is lehet értéket létrehozni.
    Egyébként lehet, hogyne lehetne. Csak éppen egyrészt vannak sokan, akiknek csak a halottak munkái tetszenek, másrészt pedig, sokat tanulhatunk tőlük. És ez a legfontosabb, minden más, izlés, pénz, kultursznobizmus csak hablaty. Iszonyat kár lenne veszni hagyi azt a rengeteg emberismeretet meg egyéb értéket, amit Sophokles, Billy Shakespeare, Wagner, Van Gogh meg a többi felhalmozott.

     
  • At 9:11 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    jah, a legnagoybb baromsága pedig az, hogy a dead gzy-ok munkáiból már igy is rengeteg lemez készült.
    Na most, ha pont ő mondja, hogy a fiatalok képzésébe kéne fektetni a pénzt, akkor most ezeket a fiatalokat mire is képeznénk? Arra, hogy vegyék meg a régiek lemezeit? Édes istenkém, a pasi azt sem tudja, mit beszél. Aki művészetet tanul, bármit, zenélni, festeni, irni, drámát elemezni, az nem azért tanulja, hogy a régiek felvételeit nézze és hallgassa, hanem azért, hogy esetleg ő maga is csinálja. Szőval mindenképpe önellentmondásban van a pasi.
    Egyébként mitől ilyen frusztrált?

     
  • At 12:39 de., Blogger Kinga said…

    O, nem hiszem, hogy egy David Byrne frusztralt lenne penz-ügyileg vagy egyeb ügyileg :D

    Azt en sem ertettem, ahogy irtam is, hogy mit akar ezekkel a halottaknak semmit!-tel, ez igencsak okorseg.

     
  • At 12:40 de., Blogger Kinga said…

    (Igazabol csak az LA eloadas miatt kuldtem el a linket, meg az oriasi osszeg miatt, gondolvan, hogy egy Wagner-rajongot esetleg erdekli a dolog - bar gondolom, mar regen hallottal errol.)

     
  • At 1:04 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    ooh, hát egy új Ring, az mindig érdekes. Ez mondjuk elég szuperprodukciónak néz ki, gondolom, kicsit visszalopják a Csillagok háborújától azt, amit azok eredetileg Wagnertől loptak :-) Nagyon helyesen egyébként, vizuálisan a film felé halad az opera is még egy darabig, aztán majd azt is kinőjük, és jön valami más.
    Az operaházi szegényes, hetvenes évekből ittmaradt, meg a MüPa béli kivetitős Ringek után szivesen megnéznék egy ilyet is élőben.

     
  • At 6:08 de., Blogger Kinga said…

    Speaking of film + opera: igaz, nem az, de majdnem: elkezdtek oriasi vaszonra, eloben vetiteni a Met eloadasait orszagszerte (nalunk is). Lehet a moziban jegyet venni ra (joval tobb, mint a mozijegy, de joval kevesebb persze, mint egy operajegy), beulsz a mozi nezoterere, es NYC-bol jon elo kozvetitesben az eloadas es utana megismetlik tobbszor, encore. Sztem kurva nagy otlet, nem a Met miatt, hanem maga az otlet, nem? Most megyek holnap a Carmenre, ez encore, januar kozepen volt a live. (Kabe havonta van egy.)

     
  • At 6:32 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    itt is közvetitik, a jegyeket kábé már augusztusban eladták, az egész szezonra előre.
    Az idén a Scala nyitóelőadására jutottam el, 3500 Ft volt a mozijegy - cirka, mint egy alsóközépkategóriás operajegy, kétszerese egy plázamozi-jegynek. De jó volt, egy Carmen, remek szereposztással, egy iszonyat feminista rendezés, borzasztóan örültem neki. Képzeld, azt a jelenetet, amikor a gyerekek kisérik az őrségváltásra igyekvő katonákat, úgy csinálta meg a rendező, hogy valóságos katonai kiképzést kaptak a kiskölykök. Azt hittem, leesek a székről. A kislányok meg érulták a szivarokat, amiket a dohánygyári munkásnők kiloptak. Ki is fütyülték a rendezőnőt rendesen, a jelek szerint nem birják, ha egy operaszinpadon a gyerekkatonákra és a gyermekprostitúciüra emlékeztetik őket.
    Jövőre próbálok menni a METes közvetitésekre is.

     
  • At 1:56 du., Blogger Kinga said…

    De jo, mindig orulok, ha van valami kozos az Operencias-tengeren tuli vilaggal, ami ertelmes es jo. :D

    (Itt persze csak hazabeszelnek, nincs Scala, csak Met :D)

     

Megjegyzés küldése

<< Home