Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/04/09

Jajjjjj, ne tudjátok meg! Jövő keddre dátumozva megírtam az átutalásokat az EVA-hoz, a OEP-hoz, az EHO-hoz, a magán- és egyéb nyugdíjjárulékokhoz. Remélem semmit nem hagytam ki. Jajjjjjjszegényfejemnek!
Ilyenkor szeretnék visszamenni az ősközösségbe. Komolyan! A zord időjárási viszonyok, a kemény fizikai munka, a komfort hiánya és a folyamatos életveszély csak az egészségem meg az életem veszélyeztetik, az APEH viszont az életkedvem veszi el.
(És még nem is említettem az HIÜP-öt és az ingatlanadót.) ÚÚÚÚÚÚÚÚúúúúúúúúútTááÁÁááloÓOooommmmmmmmm!

Külföldi olvasóim kedvéért:
EVA = Egyszerűsített Vállalkozói Adó, a bruttó (ÁFA-val növelt) bevételem 15 %-a (az elmúlt 15 év gazdaságpolitikájának legjobb találmánya, komolyan mondom!)
EHO = Egészségügyi HOzzájárulás, havonta 3450 Ft.
OEP = Egészségbiztosítási Pénztár, a minimálbér 18+11=29 %-át kell befizetni, elméletileg a kórházi és egészségügyi ellátásom fedezné meg majd a nyugdíjam egy részét, de ahhoz itt Magyarországon hálapénzt is kell adni orvosnak, nővérnek, beteghordónak.
Nyugdíjpénztárak: a minimálbér 10 %-át (mivel én, gondolván öreg napjaimra kiegészítem ennyire) kell befizetni.
HIÜP = Helyi IparŰzési Adó, még nem tudom pontosan mekkora.
Ingatlanadó = mivel a vállalkozás a lakásomra van bejelentve, és ebből a szoba-konyhás ingatlanból legalább két íróasztalfióknyi helyet elfoglalnak az irataim, ezért évente 19.000 Ft-ot kell fizetnem az Önkormányzatnak.
APEH = Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, a legfőbb szerv Magyarországon, élet és halál, sőt, üzleti becsület ura. Nagyon udvarias, nagyon kedves, nagyon jól képzett munkatársai vannak de ez sem tudja elfedni a tényt, hogy a torkodon tartja a kést.


Mondom, mondom, mondogatom: az adókat a társadalom (adóközösség) közös szükségleteinek fedezése miatt vetik ki és szedik be. Ilyen közös szükségletek a társadalombiztosítás (ezen belül is a legfontosabb az egészségügy, a nyugdíjbiztosítás és a szociálpolitika), a közoktatás, az infrastrukturális fejlesztés (pl. utak), a művelődés és a művészetek támogatása, az igazságszolgáltatás és az állam működtetése továbbá az ország védelmének biztosítása is.
Rajtam ne múljon. Én befizetem. Csak ha egy mód van rá, ne nagyon tessenek elpocsékolni.