Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/06/07

Ha még nem olvastátok volna, feltétlenül olvassátok el Sándor Zsuzsa Pető Andreával készült interjúját az új könyvéről a 168 órában.
Fáradt vagyok, holnap korán kelek, úgyhogy kommentálás helyett inkább idéznék belőle:

"...Úgy gondolják (ti. a konzervatív politikusnők) - szemben mondjuk a nemi egyenlőséget hirdető feminizmussal -: a nőt elsősorban reprodukciós szerepe teszi értékessé. A feleségnek nem az a feladata, hogy napi tizenkét órát dolgozzon, és a gyerekeit nörsz nevelje - mondja a hivatalos konzervatív politizálás. Valójában ezek a nők elképesztően zsonglőrködnek a napi tizenkét órai munka, a háztartás és a férfivilág kívánságai között. Mint mindannyian."

Jajistenkém, ha belegondolok, hogy hány könyv, tanfolyam, újságcikk szól a nőknek arról, hogy hogyan legyenek még tökéletesebb nők, még tökéletesebb anyák, még tökéletesebb szeretők, még tökéletesebb munkavállalók, hogyan tudják még az eddiginél is jobban kiszolgálni a férfiak igényeit, hogyan legyenek képesek még jobban megérteni a férfiak agyműködését, reakcióit, szexusát, hát, mit ne mondjak... Az a legszörnyűbb, hogy észre sem veszik ezek az ezerfelé cincált, a saját önbecsülésüket a penge élére állító nők, hogy mennyire pont az egyenjogúságuk ellen dolgoznak.
Ha egyszer, csak egyetlenegyszer hallanék olyan 'nőképzőről', ahol azt tanítják hogy semmi sem tökéletes és így én sem lehetek az, nos, oda beíratkoznék!
Mindenki máshogy súlyozza az élet dolgait, hát olyan pasit keressünk magunknak aki a mi súlyozásunknak megfelelő értékrendet vall, ahelyett, hogy saját magunkat hajszolnánk bele egy olyan ördögi körbe, ami a tökéletességre törekvéssel csak az újabb és újabb újabb tökéletlenségünket fedi fel. Ráadásul ezek az apró kis 'tökéletlenségek' gyakran fel sem tűnnek annak a pasinak akinek a -gyakran képzelt- igényeihez szeretnénk alkalmazkodni. A folytonos tökéletesedés miatt a végén már abban is kételkedünk, ami pedig eredetileg jó bennünk.

Addig viszont, amig ilyen tanfolyamról, könyvől nem tudok, az összes olyan sikerkönyv szerzője, kiadója, tanfolyam rendezője és újság szerkesztője, aki azt ígéri nekem hogy tökéletes nőt farag belőlem.... kinyalhatja.
Szintúgy az olyan pasik is kinyalhatják, akik elvárják tőlem -és nőtársaimtól- hogy haveroknak mutogatható szexbomba, tökéletes háziasszony, folyton újat mutató -és a merevedésüket napról-napra legalább 30 percig fenntartani képes- szerető, egyenrangú teniszpartner, kiváló szakács, és persze leendő tökéletes gyermekeik tökéletes anyja és jó feleség legyek egy személyben és egész életemben, mindíg-állandóan-egyfolytában! Egy nagy túróst az ilyen pasinak, nem tökéletes nőt!

Amúgy a cikk nem ilyen feminista kirohanás, hanem a konzervatív politikusnőkkel készült interjúkötetről szól.
Érdemes elolvasni.

Ja, és bocs hogy mégis kommentáltam. A vastaggal -általam- kiemelt rész hozta ki belőlem. Jobban fogok aludni :-)))