Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/12/05

:-) Szépjóestét!
Hallgatom a Klubrádióban Lengyel Lászlót és el vagyok képedve. Hogy Orbán bejelentette, hogy mikor lesznek a választások??!! Szombattól számítva 125 nap múlva. hehe, szép. Vajon Sólyom László tudja már? Vagy ezzel csak azt akarta Orbán a tudomására hozni, hogy mikor nem akarja a választásokat? De tényleg, ez olyan gyerekes, ostoba dolog. Mert tegyük fel, hogy Sólyom megsúgta Orbánnak, hogy mikorra írja ki a választásokat. Nem csak simán taplóság, de egyenesen politikai hiba ezt kikotyogni. Vagy tegyük fel, hogy a fidesz tanácsadói megnézték a népszerűségi görbéket, készítettek egy szép egyenletet amiben minden változót figyelembe vettek és kiszámolták, hogy mondjuk pont április 16-ra érnek el akkora népszerűséget ami biztosítja nekik a győzelmet. Tehát most bedobják a köztudatba április 9-et, mert akkor az államelnöknek tuti hogy későbbre kell kiírni a választásokat. Ekkora baromságot mint az utolsó két mondatom, szóval ez úgy hülyeség ahogy van. De akkor mégis, mire való az ilyesmi? A parlament, az ügyészség tekintélyét -és lassan a bíróságét is- már sikerült tönkretenniük, most az államelnök alatt kezdik fűrészelni az ágat?
Baromság, úgy ahogy van baromság. Erőfitgtatás, árulkodás, gyerekes dicsekvés - jobbik indulatú olvasatban. Mert rosszabbikban hergelés, harci kedv fokozása. De csak legyünk jóindulatúak.

Más:
a tegnapi hirtelen jött szabadnapot úgy (nem) használtam ki, hogy végigaludtam. De tényleg, reggel kivittem a blökit, megetettük a madárkáinkat aztán ebéd előtt lefeküdtem kicsit gömbölyödni és úgy is maradtam 4 óráig. Nem is főztem, csak a reggel szedett téli fülőkéből sütöttem egy gombás tojást. Azt kell mondanom, hogy nagyon-nagyon finom volt, a fülőke az egyik legjobb ízű gomba - télen pedig szinte az egyetlen vadon termő :-)))
|
Több mint hét éve ez volt az első szabad vasárnapom, már persze azokat az eseteket kivéve, amikor másnap húsvét vagy pünkösd hétfő jött - mert akkor hétfőn mentem vasárnap helyett.

Mégmás:
rántottasütés és a legkedvesebb vasárnapi rádióműsorom meghallgatása után elmentem moziba, a Művészben megnéztem Az igazi Mikulást. Kicsit furcsa alkotás, egyszerre akar karácsonyi családi film és művészfilm lenni - természetesen egyik sem sikerült teljesen. A mondanivaló persze átjön, csak nagyon szájbarágósan. Misu, a félresiklott életű alkalmi Mikulás és Liza, az árva kislány találkozásának szépen sorba rendezett jeleneteiből megtudhatjuk, hogy egy ember mikor és hogy ronthatja el az életét - és karácsonyi film lévén azt is, hogy a reményt azért soha nem szabad feladni. Nem hinném, hogy egyetlen veszélyes pontot is kihagyott volna a film, aki jól figyelt az tudhatja, hogy mikre kell vigyázni: családra, munkára, hivatásra, gyerekkori barátokra, jóindulatú ismerősökre és persze szeretőkre. Bizony, ha már az ember a családját és a barátait elutálja maga mellől, akkor legalább a szeretőjére vigyázzon.
Ami miatt mégis érdemes megnézni a filmet, az a színészi játék. A Csákányi Eszter - Cserhalmi György páros a vásznon évtizedek történéseit tudja elmesélni néhány perc alatt. A szemükbe, a szájuk sarkába, a válluk lejtésébe van beleírva hogy hányszor vesztek össze, hányszor békültek ki, hányszor csapták be egymást és hányszor bocsátottak meg, hogy végül már csak a lejmolás és a gyűlölet maradjon köztük az egyetlen összekötő szál. De hasonlóképpen jól működik a Rudolf Péter - Cserhalmi György páros is. Egyáltalán, Cserhalmi egyedül is működik, a szemén látszik minden, szinte kitüremkedik a vászonból, háromdimenzióssá válik. Zseniális a pasi, nagy bánatom hogy szinpadon nem játszik. A Lizát alakító Szilasi Blanka az, aminek Misu becézi: ÉdesBogár, ügyesen és pontosan csinálta amit mondtak neki; jobbára azt, hogy most nézzen nagyon komolyan.
Családi mozinak nem ajánlom, Cserhalmi rajongóknak annál inkább.