Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/04/29

:-) Szépjóestét!
Kicsit elegem van.
Felbillen, belelóg, összelottyad, nem áll meg benne, eldől, összeszottyad. Tényleg elegem van.
Úgyhogy most elmesélem, milyen lenne a spárgafőzéshez való ideális lábos:
pontosabban nem is főzéshez, hanem gőzöléshez, merthogy a spárgát nem szabad főzni, csak két ujjnyi vízben, állva gőzölni. Mondom; ÁLLVA, a spárga feje nem szabad, hogy a vízbe érjen!!
Tehát: az ideális spárgaszál 8-12 cm hosszú és mivel lefedve kell gőzölni, a hozzáillő lábas magassága 15-20 cm kell legyen. Én egyszemélyes háztartást viszek, tehát 1-2 marék spárgát főzök egyszerre, az ehhez a mennyiséghez illő lábas átmérője maximum 8-10 cm, különben a spárgaszálag eldőlnek, fejük belelóg a főzővízbe, aminek -mint azt az előbb említetem- nem szabad megtörténni.
Tehát: az ideális spárgafőzó lábas maximum 10 cm átmérőjű és kábé 20 cm magas - keskeny, magas főzőedény, egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogy azt egy lábastól megszoktuk.
Ja, még valami: ha lehet, akkor rozsdamentes legyen, de azt sem bánom már, ha zománcos.
Aki ilyen lábasról tud, az legyen szíves írjon nékem egy e-mailt!

Más: a Bartók rádióban gyönyörű, misztikus Lohengrint közvetítenek a MET-ből. Spárgahámozás és Wagner, nem is rossz párosítás. Pláne ha hozzáadjuk azt a nagy pohárnyi olasz vörösbort, amit közben elszopogatok.

Mégmás:
szeretném remélni, hogy a Bokros - Bauer - Csillag - MIhályi quartett követ dobott az állóvízbe.

10 Comments:

  • At 10:54 de., Anonymous Névtelen said…

    Lehet kapni rozsdamentes pároló edényt, én azt ajánlom. Bújom a netet, de nem találok róla fotót. Összecsukva félgömb alakú, ha kinyitod, mélytányér jellegű. Beteszed egy bármilyen lábasba, ujjnyi vizet öntesz alá, az edénybe bele a spárgát, aztán hajrá:)

     
  • At 12:10 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tudom, van olyanom, de az a baj, hogy a spárgának állni kell az edényben. A talpán, nem szabad elfektetni. Legalábbis nekem így mondták, és dehogy mernék bármit is kísérletezni a 300 ft/20 deka spárgával.

     
  • At 1:47 du., Anonymous Névtelen said…

    Illik, vagy sem, én feldarabolom. Fejeket félreteszem, a többit a fazékba, vízbe. Felforr, 8', bele a fejek, felforr, 1', leszűr. Már gondoltam, hogy a kályhacsőből barkácsolok vmi spárgafőző edényt, de nagy lenne a füst.

     
  • At 4:39 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    ja, hát ha úgy is jó, akkor dehogy gyömöszölök én be egyel több lábast abba a zsebkendőnyi konyhámba! :-)
    Kösz a tippet!

     
  • At 5:05 du., Anonymous Névtelen said…

    Hát, egy "sztárszakács" biztos kiátkozna miatta, megaztán nincs összehasonlítási alapom. Nekem ízlik így. Évekig az tartott vissza a spárga vásárlástól, hogy mi a túróban tudom állítva megfőzni? Már arra is gondoltam, hogy a nyakánál fogva egy madzaggal felakasztom a fazék fülére, és úgy lógatom a fortyogó vízbe.

     
  • At 6:37 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Én a nagyon fás részeket le szoktam vágni és beletenni a gőzölés után megmaradt vízbe. Amikor megpuhul, átpasszírozom. Megy bele 1-2 kanál zöldborsó, tejszines sűrítés és a tetejére apróra vágott petrezselyem. Nagyon-nagyon finom, krémes leves lesz belőle és a fás részek is hasznosulnak.
    A madzaggal az a baj, hogy ha leéghet :-)

     
  • At 9:09 de., Anonymous Névtelen said…

    Én lusta vagyok passzírozni. A fásrésznek kicumizom a puháját, a szálkát meg kiköpöm. A főzőlevéből most tárkonyos krumplileves lett.

     
  • At 12:11 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ez tetszik. Mármint a főzővízben készített tárkonyos krumplileves. Bővebben?

     
  • At 2:12 du., Anonymous Névtelen said…

    A nagykönyvben nem így van, de kit érdekel: Literes kisfazék aljára pici olaj (nálam olíva), ezen 1 szál vékony karikára vágott újhagymát megfonnyasztok. Hozzá annyi kis kockára vágott krumpli, hogy a fazék félig legyen. Felengedem jó 3/4 literre (a főzőlé+víz), só, pici őrőlt (vagy őrölt?) fehérbors, sok tárkony. Ha felforrt 1 kk liszttel behabarom, így mire a krumpli megpuhul a liszt jól krémesre fő. A végén belekeverek 1/2 pohár tejfölt, ezzel csak egyet forr, és zaba. Egy éhes szingli adag, azaz kb két mélytányérnyi lesz.

     
  • At 2:16 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hm, nyamm, köszi, kipróbálom

     

Megjegyzés küldése

<< Home