Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/04/23

:-) Szépjóestét!
Legeslegelsősorban el kell mondanom, hogy a vasárnap délutáni alvás nem csak szépít, de gyógyít is; délben lefeküdtem, négykor ébredtem, kutya bajom sem volt, minden izületem mozgott, semmim sem fájt - legfeljebb a szívem, amiért ilyen gyönyörű tavaszi vasárnap délután nekem dolgozni kellett mennem. De hát szívfájdalmak ügyében én már nagyon edzett vagyok, profi módon tudok érzésteleníteni.

Más:
Pontosabban nem más, hanem választás, sőt, VÁLASZTÁS:
az történt amit vártam, győzött a koalíció. A nyerési aránnyal kapcsolatban igen összetett érzések kavarognak bennem, még nem tisztultak le a gondolataim. Egyrészt örültem volna, ha a szadesz most ki tudna maradni a kormányzásból és lenne négy éve kicsit összekapni magát, leválni a szocikról és saját, az eddiginél markánsabb arculatot kialakítani. Egyre nagyobb a veszély, hogy a kedves (na jó, nem kedves, hanem a legkevésbé rossznak tűnő) liberálisaim feloldódnak a szocialista pártban. Gyurcsány hajlamos rá, hogy elcsaklizza a szadesz szavazóit - sőt, a szadesz szavazói hajlamosak rá, hogy behódoljanak Gyurcsány szexepilje előtt. Ehhez (mármint a koalícióból való kimaradáshoz) az kellett volna, hogy a szocik egyedül is kormányt tudjanak alakítani. Ez irtóztató nagy maflás lett volna a fidesznek is, legalább két, de inkább három felé hullott volna a narancs-párt. Nekik is jót tenne a tisztulás és az önmagukkal való szembenézés. Bár a törés nagy valószínűséggel így is be fog következni, de attól félek, csak kis "forgácsok" fognak leválni Orbán mellől, ami kevés lesz az igazi katarzishoz és ahhoz, hogy a fidesz végre szembenézzen önmagával. Félreértések elkerülése végett: ezt nem a fidesz, hanem az ország érdekében szeretném. Egy -a mostnai fideszhez hasonló- populista párt egy normális országban nem szabad, hogy 8-10 %-nál többet tudjon magának, az pedig, hogy a második legnagyobb erőt képviselje, kizárt dolog. Szóval mindnyájunknak jó lenne, ha a fidesz megtisztulna a szélsőségektől, lemondana a turániak, a sumerológusok és a mindenféle nemzeti radikálisok támogatásáról és valódi európai néppárttá formálódna. Erre utaló jelek -ma legalábbis- nincsenek. Jellemző, hogy Orbán a ma esti beszédében már arról beszélt, hogy meg fogják védeni a rájuk szavazókat. Ezzel azt vetítette előre, hogy itt diktatúra lesz és véres megtorlások várhatóak, de legalábbis fidesz szavazókat fognak elbocsátani az állásukból és fidesz szavazókat fognak mindenféle hátrányok és atrocitások érni. Ez is arra utal, hogy nem volt elég nagy a vereség és Orbán még mindig nem hajlandó szembenézni a hibáival. Bűnbakot keres (az összefogás hiánya, tehát az mdf) és szerepet kreál magának, most éppen a nemzetvédő szerepében akar majd tetszelegni aki egyedi ügyeket is bevállal.
Az mszp abszolut többsége egyetlen pártnak nem tenne jót, mégpedig maguknak a szociknak. Nekik most könnyen a fejükbe szállhatna a dicsőség. Gyurcsány a ma esti beszédében két perc alatt lenyúlt minden értéket a fidesztől: hazafiságot, nemzetet, 15 millió magyarért érez felelősséget, stb, stb. Nagyon kell most a kontroll, hogy el ne bízzák magukat és ne akarjanak a nemzetmentő szerepébe helyezkedni. Ahogy hallom, Gyurcsány is rendelkezik azokkal a jellemvonásokkal, amiket Orbánban annyira utálok; szeret atyáskodni, mindenféle jónak a forrása és az igazság Grál-lovagja lenni.
Telyószagú, folytanám még, de közben az álom manócskák idelopóztak a hátam mögé és egy gumikalapáccsal jól tarkón vágtak. Legalábbis gondolom hogy tarkón, mert előrefelé borulok, rá a klaviatúrára. Ha homlokon vágtak volna, akkor hanyatt akarnék esni - legalábbis azt hiszem, de persze már kábulok és ilyenkor semmiben sem vagyok biztos.
majd holnap folytatom.