Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/08/05

UPDATE!!!
Grösser = Gösser
(legalább megtudtam, hogy az osztrákok csinálják)

Hedonista különkiadásunk folytatódik :-))
Mégpedig, az ízlésemben nemrégiben bekövetkezett jelentős (mondom: je-len-tős!!!) változást szeretném bejelenteni.
Rólam egészen mostnáig köztudott volt, hogy nem szeretem a sört.
Tényleg nem.
Anno én is kipróbáltam, nagy melegben még jól is esett egy-egy jéghideg pohárral, de szomjoltás után közvetlenül jöttek a mellékízek: az avas csótány és az égetett cukor íze, később pedig -ami a legborzasztóbb- az áporodott, savanyú büfik.
Egy-két próbálkozás után eldöntöttem hogy én bizony nem szeretem a sört és ehhez tartottam is magam vagy húsz évig. Egy évben egyszer vettem egy üveg sört, szilveszterkor; felét aláöntöttem a malacpecsenyének, a másik felével pedig csináltam egy hajpakolást (nem röhög, a sörben rengeteg B vitamin van ami nagyon jó a hajnak!!). Vendégségben sem, buliban sem, kánikulában sem, soha nem ittam sört, hiányzott a fenének az a savanyú kocsmaszag!
Hanem, az idén tényleg nagyon meleg július volt, hétvégente a szalonnasütésre is rászoktunk, az meg ugye sós is, hát szomjas voltam feszt. Az még rendben van, hogy kis üvegben vittem magammal az ásványvizet, a narancslét, a hideg bodzateát, néha a fröccsöt, de az negyven fokban hamar elfogy, a szomjúság meg ugye marad. Az az evezőskocsma ahová mostanában járunk igen szegényes választékot tud borból felmutatni, jobbára kannásborokat tartanak amitől ég a gyomrom. Az úgynevezett "üdítőket" soha nem szerettem. A szódásüveget meg a pulton tartják, langyos mint a pisi, hát egyik alkalommal gondoltam, egy életem egy halálom, ennél rosszabb már nem lesz, kérek egy pohár sört. Illetve hát egy üveg sört, éppen Grösser volt nekik.
Kitöltök egy pohárral, megszagolom, hm, kesernyés illat, friss, kicsit csípi a orrom a szénsav de semmi gyomorfogató poloskaszag. Belekortyolok, hűvös, érzem ahogy csorog le a gigámon és a jótékony nedvesség begyógyítja a szárazság okozta repedéseket. Leveszem a számról a poharat, kifújom a levegőt, hm, nem rossz, friss keserűség de semmi égetett cukor íz, semmi poros poloskaszag. Várok pár percet, a büfi majd csak kiábrándít de nem jön az se, egyáltalán nem köszön vissza a sör, csak jótékonyan hűti a belsőmet és egy hangyányit elkábít. Nem nagyon, éppen csak egy centivel lesz szélesebb a hétvégente amúgy is jólakott napközisre emlékeztető vigyorom.
Hát így történt.
Azóta megkóstoltam néhány sört, a legeslegjobb a Beck's, aztán a Grösser, de jöhet a Tuborg is, és a szűrt búzasör. Sőt, a Schlossgold is ízlik.
Egy baj van csak a sörrel: kurvára hízlal. Még úgy is, ha csak hétvégente iszik az istenek lánya egy-egy üveggel. Persze az is lehet, hogy a mellé sütött kolbászok és szalonnák hízlalanak? Hogy azt kéne elhagyni? De akkor meg minek sört inni?
Hát ez van.

4 Comments:

  • At 9:09 du., Anonymous Névtelen said…

    idejét nem tudom, mikor ittam sört utoljára. talán 2 éve. előtte viszont igen.
    nekem egyik felfedezésem, hogy üvegből iszom a sört, azaz annak felfedezése, hogy miért. ha üvegből iszod, akkor nincs szaga.
    a másik, hogy életemnek két jó söre volt, amit bármikor. az egyik könnyen beszerezhető már. foster's. a másik meg a cerny kozel nevű cseh sör. mondom, cerny. mert a sima kozelt lehet kapni. azt nem tudom, milyen, lehet jó is, de a cernynél szebb, finomabb, ihatóbb vörösbarna sör nincs. valaki hozhatna cseszkóból...

     
  • At 9:47 de., Anonymous Névtelen said…

    hát télleg kezdő sörivó vagysz:) az a Grösser igazából Gösser, de tényleg jó:)

     
  • At 10:14 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-) Hallod, most megfogtál. Itt van előttem a cimke zöld szine, a fekete-fehérrel vonalazott nagy G betű, de hogy van-e utána "r", hát azt képtelen vagyok vizualizálni.
    Szerintem elmegyek a tecckóba és ellenőrzöm :-))
    Igaz, most nincs meleg, tán jól sem esne. Ilyenkor sokkal inkább vágyom egy finom, habos, fahéjjal szórt kapucsínóra.

     
  • At 12:09 du., Anonymous Névtelen said…

    Hát, Brünnhilde, komolyan büszke vagyok Rád!
    A végén még sörivópartner leszel? :-)

    Bizony, tényleg nem mindegy, hogy mit iszunk, csak az amatőrök hiszik azt, hogy minden sör ugyanolyan. Világos sör és világos sör között óriási különbségek vannak, ízben, illatban, színben. Ahogy nézem, bizonyos fokig egyezik az ízlésünk, a Beck's, a Gösser, a Tuborg mind-mind fantasztikus sörök! Ha ezeket szereted, akkor nem nagyon javaslom az olyan borzalmakat, mint a Stella Artois, az Amstel, vagy a Borsodi. Sokan dícsérik a Borostyánt, nekem az sem ízlik.

    Amit viszont mindenképp javasolok - ezek után vélhetően szeretni fogod - az a Pilsener Urquell. Na az valami csoda!

    És egyébként a sör nem is hízlal annyira. Mondjuk a joghurt sokkal jobban.

     

Megjegyzés küldése

<< Home